Πολιτική

Η άκαμπτη στάση της Εύας Καϊλή: «Ό,τι και να γίνει δεν πρόκειται να ομολογήσω»

Τι είπε στους δικηγόρους της μέσα από το κελί της φυλακής όπου παραμένει από τις 9 Δεκεμβρίου, μετά την αποφυλάκιση του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι

Η άκαμπτη στάση της Εύας Καϊλή: «Ό,τι και να γίνει δεν πρόκειται να ομολογήσω»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την άκαμπτη και σκληρή στάση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή στο θέμα της συμμετοχής της στο σκάνδαλο διαφθοράς «QatarGate» και την υποστήριξη της αθωότητά της μετά την αποφυλάκιση του Ιταλού συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι από τις Βελγικές αρχέ εξέφρασε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Παρά την προφυλάκισή της από τις 9 Δεκεμβρίου και τις τρεις απορριπτικές αιτήσεις από το προδικαστικό συμβούλιο η πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένει στην θέση της πως δεν είχε καμία εμπλοκή στις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης που είχε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ο Αντόνι Παντσέρι και οι στενοί του συνεργάτες. Ανάμεσά τους και ο Ιταλός σύντροφός της και πατέρας του παιδιού, για τον οποίο εξ αρχής είχε δηλώσει πως δεν είχε γνώση για τις όποιες συναλλαγές ή δοσολοψίες του με τον Παντσέρι.

Χθες το βράδυ ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, μεταφέροντας τα λόγια της Εύας Καϊλή, με την οποία -όπως δήλωσε ο ίδιος- είχε τηλεφωνική συνομιλία και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις.

Όσον αφορά την αποφυλάκιση του συντρόφου της με περιοριστικούς όρους και βραχιόλι παρακολούθησης, αποκάλυψε μία άγνωστη πληροφορία ως σήμερα, που δίνει άλλες διαστάσεις στην υπόθεση. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός ποινικολόγος: «Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η απόφαση αυτή έχει παρθεί εδώ και 10 ημέρες. Και το γνωρίζαμε, καθώς μας το είχε γνωστοποιήσει ο ίδιος. Επειδή συνεργάστηκε με τις δικαστικές και τις εισαγγελικές αρχές στις Βρυξέλλες και έδωσε στοιχεία, αφέθηκε ελεύθερος».

Σχετικά με την αντίδραση της Εύας Καϊλή, μετά την θετική απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου για την αποφυλάκιση του Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε πως ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένη καθώς όπως είπε «δεν παύει να είναι ο πατέρας του παιδιού της. Χάρηκε που στα γενέθλια της κόρης τους ο πατέρας της θα είναι μαζί της. Αυτή είναι η ανθρώπινη αντίδραση».

«Δεν ομολογώ κάτι που δεν έκανα»

Στη συνέχεια, ο διακεκριμένος δικηγόρος και νομικός εκπρόσωπος της Εύας Καϊλή μετέφερε τα λόγια της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα από τις φυλακές. «Δεν πρόκειται, ό,τι και να γίνει, να ομολογήσω κάτι που δεν έχω κάνει. Ιδιαίτερα τώρα που είναι ο πατέρας της κοντά, μου φεύγει ένα "μεγάλο βάρος". Μου λείπει το παιδί μου, αλλά δεν πρόκειται να ομολογήσω» φέρεται να είπε η ίδια τηλεφωνικά στον κ. Δημητρακόπουλο, όπως δήλωσε ο ίδιος στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Με βάση την δήλωσή της, τις συζητήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα μαζί της αλλά και την γνώση που έχει λάβει από τους Βέλγους νομικούς συμβούλους, ο κ.Δημητρακόπουλος άφησε υπονοούμενα για την στάση των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών των Βρυξελλών, υπογραμμίζοντας πως τα κριτήρια της προφυλάκισής της «δεν είναι ποινικά αλλά πολιτικά».

Επιπλέον, άφησε αιχμές για τις πρακτικές που έχουν υιοθετήσει οι Βελγικές αρχές εναντίον της και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να την εξαναγκάσουν να προχωρήσει σε μία καταδικαστική για την ίδια ομολογία: «Όταν μια υπόθεση είναι τεκμηριωμένη από αποδεικτικά στοιχεία η ομολογία του κατηγορουμένου δεν έχει καμία δικονομική αξία. Ακριβώς επειδή δεν είναι "δεμένη" προσπαθούν να τη λιώσουν κυριολεκτικά για να ομολογήσει αδικήματα τα οποία δεν έχει διαπράξει».

Επιπλέον, επιβεβαίωσε τις φήμες των τελευταίων εβδομάδων, ειδικά μετά την αλλαγή νομικού εκπροσώπου στο Βέλγιο, για τις ασκούμενες πιέσεις και τα...έμμεσα μηνύματα για συνεργασία και αποδοχή ενοχής έναντι ευνοϊκή μεταχείρισης. Όπως δήλωσε με έμφαση ο κ. Δημητρακόπουλος: «Εάν η υπόθεση ήταν "δεμένη" δεν θα περνούσαν το μήνυμα στον Βέλγο συνήγορο να ομολογήσει "ενοχή" η Εύα Καϊλή για να αφεθεί ελεύθερη».

Η απάντηση για τις καταγγελίες περί χρηματοδότησης

Για όσα φέρεται να ανέφερε σε κατάθεσή του ο Αντόνιο Παντσέρι και δημοσιεύτηκαν σε ιταλικές και βελγικές εφημερίδες περί προεκλογικής χρηματοδότησης από το Κατάρ της Εύας Καϊλή το 2019, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος απάντησε με σκληρό τρόπο: «Ο Παντσέρι τα είπε αυτά για να σώσει τη γυναίκα, την κόρη και τη λογίστριά του».

Μάλιστα, διερωτήθηκε πως γίνεται μέχρι την σύλληψή του και κατά την διάρκεια των πρώτων ανακρίσεων ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής να θεωρείται εγκληματική φυσιογνωμία και αναξιόπιστος στις καταθέσεις του αλλά μετά την συμφωνία με την Εισαγγελία των Βρυξελλών να αποκτούν τα λεγόμενά του τεράστιο νομικό και πολιτικό «βάρος» όπως και ισχυρή αποδεικτική αξία: «Από εκεί που τον θεωρούσαν αφερέγγυο, ξαφνικά έγινε "αξιόπιστος";».

Επισήμανε επίσης πως κατά έναν περίεργο τρόπο υπάρχει «μία επιλεκτική διαρροή της δικογραφίας εις βάρος της κ. Καϊλή» ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλους κατηγορούμενους ή εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί από την κοινή γνώμη και να διερευνηθεί.

Τέλος, με ιδιαίτερη έμφαση κατέδειξε μία τεράστια αντίφαση στις αποφάσεις των εμπλεκομένων στην υπόθεση και στις αποφάσεις, βασισμένες σε επιχειρήματα που δημιουργούν αντιφάσεις ή έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.

Στην απορριπτική απόφαση για την Εύα Καϊλή ένα από τα επιχειρήματα ήταν πως η αποφυλάκισή της πιθανότητα θα της επέτρεπε να επηρεάσει τις έρευνες, καταστρέφοντας ενοχοποιητικά στοιχεία, αποδείξεις και άλλο υλικό που αναζητούν οι εισαγγελικές αρχές. Το ίδιο όμως θα έπρεπε να ισχύει και στις περιπτώσεις αποφυλάκισης των Τζόρτζι και Παντσέρι καθώς και οι δύο θα έχουν την ίδια δυνατότητα να προβούν σε παρόμοιες ενέργειες ή πράξεις.

«Γκρεμίζεται πλέον το επιχείρημα, ότι αν αφεθεί ελεύθερη θα καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία» δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος για να καταλήξει με έντονη δόση...ειρωνίας: «Ο Τζόρτζι τι θα κάνει δηλαδή; Θα τα ποτίζει;Ο Παντσέρι τι θα κάνει;».

Δείτε όσα είπε ο νομικός εκπρόσωπος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1

Δείτε επίσης