Πολιτική

Π. Πολάκης: Η δικογραφία σε βάρος του στη Βουλή πριν κλείσει για τις εκλογές

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας επισπεύδει την έρευνα για την ανάρτηση του βουλευτή, ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις δικαστών

Π. Πολάκης: Η δικογραφία σε βάρος του στη Βουλή πριν κλείσει για τις εκλογές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σκληρό «ροκ» στην ελληνική πολιτική σκηνή έχει προκαλέσει η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, με αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πυροδοτήθηκαν από τις αναφορές του Σφακιανού βουλευτή και πρώην υπουργού.

Την ίδια ώρα εισαγγελικές πηγές τονίζουν πως σε ταχείς ρυθμούς διεξάγεται η εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για την επίμαχη ανάρτηση, προκειμένου να προλάβει την αποστολή της στη Βουλή, για να αρθεί η ασυλία του Παύλου Πολάκη, πριν να κλείσει το Κοινοβούλιο λόγω εκλογών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προκαταρκτική εξέταση (εισαγγελική έρευνα) που διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο θα πρέπει να διαπιστώσει τη διάπραξη τουλάχιστον δύο ποινικών αδικημάτων, αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που μετείχαν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Ανάμεσα στις αναρτήσεις ήταν και αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη.

Στις επίμαχες αναρτήσεις πέραν των ανώτατων δικαστικών, υπήρξαν αναφορές και σε δικαστικούς που μετέχουν στη σύνθεση του άλλου Ειδικού Δικαστηρίου, όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης αναφερόταν ονομαστικά και σε δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες του δημοσίου βίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρου πως ο χρόνος για την έρευνα που διατάχθηκε μετρά αντίστροφα ενόψει της προαναγγελλόμενης προκήρυξης εκλογών. Με αυτό το δεδομένο η εισαγγελική έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Οι αντιδράσεις των δικαστών

Οι αντιδράσεις των δικαστικών λειτουργών για την ανάρτηση Πολάκη ήταν σφοδρές, με πιο πρόσφατη αυτή της Ένωσης των υπηρετούντων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε μία δριμεία ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «αγενή και δυσηχή» δημόσιο λόγο του Παύλου Πολάκη, ο οποίος χαρακτηρίζεται «επικίνδυνος για τη χλεύη του στους δημοκρατικούς και φιλελεύθερους θεσμούς».

Η Δικαστική Ένωση καταγγέλλει για τον Πολάκη πως «συμπεριφέρθηκε κατά τρόπο που δείχνει πως ούτε ευμενώς διάκειται έναντι των δικαστικών θεσμών του Ελληνικού κράτους δικαίου, ούτε την τέχνη να εκφέρει ποιοτικό δημόσιο λόγο κατέχει».

Και προσθέτει: «Η δήλωση του κ. Π. Πολάκη είναι λοιπόν άξια αποδοκιμασίας όχι γιατί είναι οξεία, ούτε γιατί δεν είναι αμερόληπτη. Είναι άξια αποδοκιμασίας γιατί διαπνέεται από το ήθος που για να εύρει τη δύναμη να εξωτερικευθεί και να γίνει δημόσιος λόγος πρέπει να προσλάβει τους χαρακτήρες αγενούς θυμικού, και για να ακουστεί πρέπει να γίνει δυσηχής βρυχηθμός».

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη έκανε λόγο για «προσπάθεια να ενταχθεί η δικαιοσύνη στο πολιτικό παιχνίδι», συμπληρώνοντας ότι «εμείς αυτό το καταδικάζουμε».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΟΡΕΝ και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» για την επίμαχη ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη η κα Στενιώτη υπογράμμισε: «Δεν είναι πρώτη φορά που στοχοποιεί τη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι σοκαριστική. Η φράση “Αν δεν καθαρίσουμε με αυτούς δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά”, η λίστα ονομάτων, το κολάζ φωτογραφιών συνιστά εκτροπή από τη συνταγματική νομιμότητα. Η ονομαστική στοχοποίηση, οι απειλές, οι προγραφές δικαστών και δημοσιογράφων δεν συνιστούν μόνο έλλειψη σεβασμού στην αρχή του κράτους δικαίου αλλά και βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό μας πολίτευμα. Είναι συνταγματική εκτροπή αυτό που συνέβη από έναν πρώην υπουργό, νυν βουλευτή και εξέχων στέλεχος της αντιπολίτευσης».

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σχολιάζοντας την επίμαχη ανάρτηση, κάνει λόγο για ευθεία απειλή και στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών,δημοσιογράφων και κρατικών λειτουργών

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι : «Καταδικάζει απερίφραστα το περιεχόμενο της νέας δημόσιας τοποθέτησης του βουλευτή Παύλου Πολάκη, με την οποία απειλεί ευθέως και στοχοποιεί δικαστικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους και κρατικούς λειτουργούς, στρεφόμενος ονομαστικά κατ’ αυτών με την προτροπή: «να καθαρίσουμε από αυτούς. Επισημαίνουμε δε ότι πρόκειται για απαράδεκτη και επαναλαμβανόμενη στοχοποίηση από τον ίδιο βουλευτή της δικαστικής λειτουργίας με αναληθείς αναφορές, με τους ίδιους πάντοτε προφανείς σκοπούς, κατά συνειδητή και κατάφωρη παράβαση του Συντάγματος, της αρχής διάκρισης των εξουσιών και του κώδικα δεοντολογίας που διέπει το αξίωμα των βουλευτών»

Αντίδραση και από τους δικηγόρους

Κτά της ανάρτησης Πολάκη εμφανίζονται και οι δικηγόροι Συγκεκριμένα, σφοδρή υπήρξε η αντίδραση του προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, για τις αναφορές του πρώην υπουργού, ενώ σήμερα συγκαλείται και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας

Ο κ. Βερβεσός τονίζει ότι «Η υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης αποτελεί, διαχρονικά, πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα» και προσθέτει πως η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών δεν πρέπει να εμπλέκονται σε πολιτικές- κομματικές σκοπιμότητες.

«Η πολιτική κριτική αλλά και οποιαδήποτε άλλη πολιτική παρέμβαση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια που θέτει το Σύνταγμα και η ευρωπαϊκή δικαιική τάξη» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ολομέλειας και υπογραμμίζει πως το δικηγορικό σώμα στέκεται αταλάντευτα απέναντι σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του δημοκρατικού κεκτημένου.

Δείτε επίσης