Πολιτική

Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή - Οι Βελγικές αρχές απέρριψαν την έφεσή της

Προφυλακισμένος παραμένει και ο Ταραμπέλα. «Ανεπαρκώς καθορισμένος», ο ρόλος της Καϊλή στο Qatargate, σύμφωνα με την Politico

Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή - Οι Βελγικές αρχές απέρριψαν την έφεσή της
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σήμερα Παρασκευή (3-3) το Εφετείο των Βρυξελλών απέρριψε την έφεση της Εύας Καϊλή κατά της απόφασης του προδικαστικού συμβουλίου για παράταση της κράτησής της.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και ο Βέλγος, Μαρκ Ταραμπέλα, εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Qatargate που έχει προκαλέσει τριγμούς στο Ευρωκοινοβούλιο, είχαν άσκησαν έφεση στην απόφαση για παράταση της προφυλάκισής τους, η οποία εξετάστηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Τα αιτήματα και των δύο κατηγορούμενων απορρίφθηκαν και έτσι θα παραμείνουν προφυλακισμένοι

.Μετά την εξέλιξη αυτή, η Εύα Καϊλή θα παραμείνει στη φυλακή των Βρυξελλών ακόμη δύο μήνες, έως ότου έχει πάλι δικαίωμα να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης, ενώ ο Μάρκ Ταραμπέλα θα παραμείνει κρατούμενος για ακόμα έναν μήνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή υποστηρίζουν ότι η Εύα Καϊλή πρέπει να αποφυλακιστεί με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Βασική επιχειρηματολογία των συνηγόρων της είναι ότι έχει ένα μικρό παιδί και πρέπει να βρίσκεται κοντά του, η οποία, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι αυτός ο ισχυρισμός έχει αποδυναμωθεί αρκετά μετά την αποφυλάκιση Τζιόρτζι, ο οποίος βρίσκεται πλέον κοντά στην κόρη τους.

Στη φυλακή παραμένει και ο Ταραμπέλα

Προφυλακισμένος παραμένει ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, σύμφωνα με ανακοίνωση από την πλευρά του ίδιου.

«Μόλις μάθαμε ότι η δικαιοσύνη αποφάσισε να παραμείνει ο Mαρκ Ταραμπέλα υπό κράτηση. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να βγάλουμε έναν αθώο από τη φυλακή διότι, θυμηθείτε, ο Mαρκ Ταραμπέλα είναι αθώος, δεν έχει τίποτα να ντρέπεται και δεν έχει λάβει ποτέ χρήματα ούτε δώρα σε αντάλλαγμα για τις απόψεις του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η μέση διάρκεια της λεγόμενης προληπτικής κράτησης στο Βέλγιο είναι λίγο περισσότερο από 3 μήνες, αλλά 3 μήνες φυλάκιση για έναν αθώο είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από ό,τι για έναν ένοχο. Και το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση βασίζεται σε ιδιοτελείς κατηγορίες είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό, αυτό είναι προφανές».

«Τέλος, για να τον φέρουμε πιο κοντά στην οικογένειά του, παρά τον άδικο εγκλεισμό του, πετύχαμε να μεταφερθεί σύντομα σε μια φυλακή πιο κοντά στην οικογένειά του. Είναι καλά νέα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας

Για την απόφαση εξέδωσε ανακοίνωση η Εισαγγελία του Βελγίου αναφέροντας τα εξής:

«Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για φερόμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η Ε.Κ. και ο Μ.Τ. εμφανίστηκαν στις 28 Φεβρουαρίου ενώπιον του κατηγορητηρίου στο Εφετείο των Βρυξελλών.

Η προληπτική κράτηση των δύο αυτών υπόπτων παρατάθηκε κατά δύο και έναν μήνα αντίστοιχα.

Προς το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για νεότερες εξελίξεις με δελτίο τύπου».

Politico: Η πολιτική καριέρα της Καϊλή αντί να κορυφωθεί συνετρίβη

Με αφορμή τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Διαφθοράς, η πολιτική επιθεώρηση Politico έχει κάνει ένα αφιέρωμα στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή και την πορεία της από τα φοιτητικά της χρόνια έως την κορύφωση της πολιτικής της καριέρας στη θέση της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, από την οποία όπως γράφει το ρεπορτάζ «συνετρίβη» και βρέθηκε στη φυλακή.

Βασική παραδοχή του δημοσιεύματος είναι ότι από τα πρώτα βήματά της στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε, η Εύα Καϊλή φρόντισε να βρίσκεται κοντά στην εξουσία και πως ολοκληρώνοντας τη δεύτερη θητεία της στο Ευρωκοινοβούλιο είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι σύντομα θα μπορούσε να έχει θέση «στην πρώτη σειρά της εξουσίας».

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Politico, η Εύα Καϊλή, κάνοντας lobbying και ασκώντας πιέσεις κατόρθωσε να αποκτήσει ακαδημαϊκούς τίτλους στην Ελλάδα χωρίς καν να έχει ολοκληρώσει τα απαιτούμενα μαθήματα.

Το φλερτ με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ

Επίσης, αναφέρει ότι τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της ίδιας και της αδερφής της, Μανταλένας, στις Βρυξέλλες αλληλεπικαλύπτονταν συχνά. Και φυσικά αναλύεται πώς άσκησε πίεση, με μεγάλο δυναμισμό, υπέρ του Κατάρ τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της σύλληψής της. Και φυσικά, πώς η ευρωβουλευτής, την οποία το δημοσίευμα χαρακτηρίζει φιλόδοξη και «μαγνητική προσωπικότητα», είχε δημιουργήσει για τον εαυτό της την εικόνα της «πρωταθλήτριας» σε θέματα τεχνολογίας.

Όσον αφορά τον ρόλο της στο Qatargate, το Politico σημειώνει ότι «παραμένει ανεπαρκώς καθορισμένος» και πως, σε αντίθεση με τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος σημειωτέον συνεργάζεται με τις δικαστικές αρχές, δεν έχει παραδεχτεί τίποτα. Επιπλέον, σημειώνεται, η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή περισσότερο από δύο μήνες μετά τη σύλληψή της, με τις δικαστικές αρχές να αρνούνται να την αποφυλακίσουν υπό όρους, καθώς πιστεύουν ότι είναι ύποπτη φυγής και επίσης ότι θα μπορούσε να παραποιήσει στοιχεία σχετικά με τη δικογραφία.

Από τη δική τους πλευρά, οι συνήγοροί της, σημειώνει το Politico, την περιγράφουν ως το αθώο θύμα άλλων υπόπτων για το σκάνδαλο, δηλαδή του Αντόνιο Παντσέρι και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, υποστηρίζοντας ότι αυτοί εκμεταλλεύτηκαν τη θέση της στο Ευρωκοινοβούλιο και την κατάστασή της για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους εν αγνοία της. Και υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι η Καϊλή, η οποία έχει μια κόρη 24 μηνών, κρατείται εδώ και δύο μήνες με περιορισμένη πρόσβαση στο παιδί ισοδυναμεί με «βασανιστήριο».

Ωστόσο, το ένταλμα σύλληψής της, το οποίο εξασφάλισε το Politico, είναι πολύ αυστηρό: Τη χαρακτηρίζει «βασικό μέλος της συνωμοσίας», αναφέροντας ότι γνώριζε ότι στο σπίτι της φυλάσσονταν παρανόμως μετρητά, ότι προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συνεργούς μετά τη σύλληψη του Τζιόρτζι, ενώ «φλέρταρε» τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Άλι μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι, που θεωρείται βασικό πρόσωπο στην υπόθεση.

Δείτε επίσης