Πολιτική

Στις επόμενες δέκα μέρες η απόφαση για κάλπες, το «κλειδί» των εξελίξεων

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες διεξάγονται συγκεκριμένες έρευνες κοινής γνώμης με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά

Στις επόμενες δέκα μέρες η απόφαση για κάλπες, το «κλειδί» των εξελίξεων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Σιγή ασυρμάτου» επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν αποκαλύπτει τις σκέψεις για το κατά πόσο ισχύει το σενάριο της 9ης Απριλίου, αλλά αποφεύγει να μπει σε μία τέτοια συζήτηση, αποτρέποντας και τους στενούς του συνεργάτες να το θίξουν.

Πρώτη προτεραιότητα για το πρωθυπουργικό γραφείο είναι η επούλωση των πληγών από το φονικό δυστύχημα και η δρομολόγηση της διαδικασίας απόδοσης των ευθυνών. Καλά πληροφορημένη πηγή επισημαίνει ότι μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και μερικές ώρες «τρέχουν» μετά από παραγγελία του Μεγάρου Μαξίμου συγκεκριμένες έρευνες κοινής γνώμης με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το πρωθυπουργικό γραφείο έχει μάλιστα βάλει ως ερώτημα, σε μία από τις δημοσκοπήσεις, πώς θα έβλεπαν οι πολίτες την προκήρυξη εκλογών στην σκιά του τραγικού γεγονότος, στα Τέμπη. Την πρώτη εικόνα από τα ευρήματα θα την έχει ο κ.Μητσοτάκης Τετάρτη ή Πέμπτη.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το υπουργικό σύμβουλιο της Πέμπτης δε θα ασχοληθεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού και με σίγουρη την λειτουργία της Βουλής τουλάχιστον μέχρι της 18 Μαρτίου, όπως είπε ο κ. Τασούλας, τότε είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης το πότε θα προκηρύξει τις εκλογές.

Αυτή την στιγμή δύο είναι οι κεντρικές του επιλογές:

* Από την μία οι κάλπες να στηθούν με βάση το κεντρικό πλάνο, αυτό της Κυριακής των Βαίων. Οι υπέρμαχοι αυτής της εισήγησης είναι πλέον εμφανώς λιγότεροι και έχουν ως άξονα της πρότασης το γεγονός ότι όλος ο μέχρι σήμερα κυβερνητικός και κομματικός σχεδιασμός είχε ως κατάληξη την 9η Απριλίου. Παράλληλα οι ίδιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να πορευθεί σε μια προεκλογική περίοδο σχεδόν δύο μηνών με αναπόφευκτα κορυφαίο θέμα την τραγωδία στα Τέμπη. «Όσο πιο γρήγορα πας σε εκλογές έχοντας στην πλάτη σου ένα τέτοιο θέμα σαν αυτό που προέκυψε, τόσο καλύτερα για σένα» επισημαίνει υποστηρικτής της 9ης Απριλίου.

* Από την άλλη η πρόταση που μοιάζει να κερδίζει έδαφος είναι οι εκλογές να πάρουν μια μικρή αναβολή για τον Μάιο. Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης οι κάλπες της απλής αναλογικής θα γίνουν στις 14 ή 21 Μαίου και οι κάλπες της ενισχυμένης στις 2 Ιουλίου, μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υπέρμαχοι της αναβολής εκτιμούν ότι ο εορτασμός του Πάσχα θα μπορούσε πιθανά να λειτουργούσε ως «βαλβίδα» εκτόνωσης της οργής της κοινωνίας εξαιτίας του δυστυχήματος.

Παράλληλα οι ίδιοι επισημαίνουν ότι όσο μεγαλώνει η χρονική απόσταση για την ΝΔ από το δυστύχημα τόσο καλύτερα για το κυβερνών κόμμα.

Δείτε επίσης