Πολιτική

Ποια μέτρα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης για τις οικογένειες των θυμάτων

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Υπουργικό Συμβούλιο

Ποια μέτρα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης για τις οικογένειες των θυμάτων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με ένα και μοναδικό θέμα συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο: την εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Στην συνεδρίαση αυτή -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- δεν θα ακουστούν ευχολόγια αλλά όπως έχει ήδη φανεί τα τελευταία 24ωρα από τη μια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φανεί αποφασισμένος να ενισχυθεί το συντομότερο δυνατόν η ασφάλεια των σιδηροδρόμων και από την άλλη θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων του πιο πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ελλάδα.

Όπως σημείωναν συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι προτεραιότητες εκ των πραγμάτων έχουν αλλάξει και για τον λόγο αυτό το θέμα του κατώτατου μισθού αλλά και των εκλογών πηγαίνουν για αργότερα. Και τα δύο αυτά σημαντικά θέματα μπαίνουν σε «δεύτερο πλάνο» πίσω από την σιδηροδρομική τραγωδία που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, παρότι αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Στην παρούσα φάση όμως όλα τα θέματα της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου μπαίνουν κάτω από την...σκιά των Τεμπών.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατ’ αρχήν θα ζητήσει για ακόμα μια φορά συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες αλλά κυρίως από τις οικογένειες των θυμάτων. Επίσης, θα περιγράψει την στήριξη των οικογενειών που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στα Τέμπη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέραν των αποζημιώσεων θα εξαγγείλει και άλλα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων αλλά και των τραυματιών όπως τη δυνατότητα μεταγραφής των φοιτητών που επέβαιναν στο τρένο προκειμένου να είναι κοντά στις οικογένειές τους. Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει τα επόμενα 24ωρα από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Δεν θα παραλείψει επίσης να τονίσει για ακόμα μια φορά ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν, όπου και όσο ψηλά και αν υπάρχουν, και δεν θα υπάρξει συγκάλυψη για την οποία μιλά η αντιπολίτευση.

Παράλληλα, θα υπογραμμίσει ότι είναι ένα στοίχημα για όλους να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στον σιδηρόδρομο λέγοντας ότι με τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ και τα οποία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα καταστεί ο ελληνικός σιδηρόδρομος ασφαλής όπως πρέπει να είναι αλλά και σύγχρονος με όλες τις προδιαγραφές που πρέπει να υπάρχουν.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει ήδη μπαράζ επαφών με ευρωπαίους ειδικούς οι οποίοι με την τεχνογνωσία τους θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Μέτρα ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης

Υπενθυμίζεται ότι χθες πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρο Μαξίμου ο Διευθυντής, αρμόδιος για τις χερσαίες μετακινήσεις στη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρίστιαν Σμιτ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων Τζόζεφ Ντοπελμπάουερ, και εκπρόσωπος της Επιτρόπου Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν.

Τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής, παρουσίασαν τις πρώτες σκέψεις τους, για τη βελτίωση της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου, την ασφάλεια των συγκοινωνιών, την αναβάθμιση υποδομών, την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Δείτε επίσης