Πολιτική

Ανοίγει δειλά - δειλά η συζήτηση για εκλογές - Ποιο το επικρατέστερο σενάριο

Ποιες ημερομηνίες «παίζουν» τώρα στο τραπέζι για πρώτες και δεύτερες κάλπες

Ανοίγει δειλά - δειλά η συζήτηση για εκλογές - Ποιο το επικρατέστερο σενάριο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στη συζήτηση μπαίνει δειλά - δειλά και πάλι το θέμα των εκλογών η ανακοίνωση των οποίων εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να πάρει άλλη αναβολή.

Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στα Τέμπη επισκίασαν τα πάντα με τον πρωθυπουργό να μην θέλει να ακούει κουβέντα από τους συνεργάτες του για το θέμα αυτό και να κόβει αμέσως την οποιαδήποτε συζήτηση.

Όμως, ο χρόνος περνάει και σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες ουσιαστικές συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Και πάλι όμως ο πρωθυπουργός λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, δεν συνηθίζει να παίρνει αποφάσεις εν θερμώ.

Η 9η Απριλίου φαίνεται να έχει αποκλειστεί παρά το γεγονός ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που επιμένουν ότι το αρχικό πλάνο ήταν το ιδανικό. Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις κρίσεις με ειλικρίνεια και προχωράει.

Αν τελικά ο πρωθυπουργός επιμείνει στην απόφαση για εκλογές στις 9 Απριλίου, έχει περιθώριο να τις ανακοινώσει έως τις 17 Μαρτίου και ως τις 18 να διαλύσει τη Βουλή προκειμένου να τηρήσει τις συνταγματικές προβλέψεις με βάση τις οποίες ο ελάχιστος προεκλογικός χρόνος είναι 21 ημέρες.

Κομβικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις όμως θα παίξουν και οι δημοσκοπήσεις με τα πρώτα δείγματά τους να μην είναι πολύ ενθαρρυντικά αλλά όχι και αποκαρδιωτικά.

Η 23η Απριλίου επίσης φαίνεται να απομακρύνεται ως ημερομηνία καθώς είναι ακριβώς μια εβδομάδα μετά το Πάσχα και πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιούνταν πως ακριβώς θα γίνονταν προεκλογικές συγκεντρώσεις μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Αν όμως επιλεγεί, θεωρείται ότι έχει μια σχετική απόσταση από το τραγικό δυστύχημα με τις δεύτερες κάλπες να στήνονται στις 28 Μαΐου.

Στο τραπέζι έχει πέσει πλέον δυνατά η 21η Μαΐου για τις εκλογές με την απλή αναλογική κάτι που σημαίνει ότι αν αποφασιστεί αυτή η ημερομηνία, οι δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική θα γίνουν στις 2 Ιουλίου. Και με αυτές τις δυο ημερομηνίες δεν θα επηρεαστούν και οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως και να έχει ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του τα επόμενα 24ωρα. Όπως επίσης και για εκκρεμότητες που προέκυψαν μετά τα τραγικά γεγονότα στα Τέμπη όπως η ανακοίνωση του κατώτατου μισθού αλλά και η ψήφιση νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί ή είναι υπό επεξεργασία στη Βουλή.

Δείτε επίσης