Πολιτική

Σε προεκλογική τροχιά σύγκρουσης με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σε προεκλογική τροχιά σύγκρουσης με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έχουν συμπληρωθεί 10 μέρες από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε την ζωή 57 ανθρώπων. Λίγες εβδομάδες πριν την ενδεχόμενη πρώτη κάλπη, η τραγωδία των Τεμπών τάραξε και την πολιτική σκηνή.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν για τα καλά σε προεκλογική τροχιά σύγκρουσης για τα αίτια, τις παραλείψεις, τις λάθος αποφάσεις που οδήγησαν στην τραγική σύγκρουση των δύο τρένων, βυθίζοντας σε θλίψη και απόγνωση το Πανελλήνιο.

Η τραγωδία στα Τέμπη, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Σημείο αιχμής η μετάταξη του σταθμάρχη με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταλλάσσουν ανακοινώσεις και τη δημοσιοποίηση εγγράφων. Η διαμάχη μεταφέρθηκε και στη Βουλή, σε υψηλούς τόνους, με αφορμή και την τραγωδία στο Μάτι, περί προσπάθειας συμψηφισμού νεκρών.

Ο «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή τις παραιτήσεις, που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, των επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αφού υπενθύμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παραίτηση των διευθυνόντων του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ», υποστηρίζει πως «σήμερα αποδεικνύεται ότι είναι ακόμα στη θέση τους».

Η αιχμηρή απάντηση της ΝΔ στον Παππά

Με μία ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση απάντησε η ΝΔ στον Νίκο Παππάς, τονίζοντας πως «το τελευταίο πράγμα που μπορεί να κάνει ο αμετάκλητα καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος κ.Παππάς, τον οποίο ο κύριος Τσίπρας κρατά στα ψηφοδέλτιά του, είναι υποδείξεις».

Και τον συμβουλεύει: «Ας φροντίζει τουλάχιστον να μην προκαλεί».

«ΥΓ. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ έχουν παραιτηθεί, οι παραιτήσεις έχουν γίνει αποδεκτές και παραμένουν στη θέση τους μέχρι να οριστούν νέοι».

Κόντρα και για την πρόσληψη του σταθμάρχη

Κόντρα ξέσπασε και για την πρόσληψη του 59χρονου σταθμάρχη της Λάρισας, με τον τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για ρουσφετολογική πρόσληψη μετά από υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παράκαμψε το ηλικιακό όριο των 48 ετών που έθετε ο εσωτερικός κανονισμός του ΟΣΕ με τον οποίο έγινε η μετάταξή του.

Μάλιστα στο ΦΕΚ με ημερομηνία 30 Ιουνίου του 2022 του υπουργείου Εσωτερικών, προκύπτει ότι η αίτηση του σταθμάρχη είχε γίνει στις 13 Απριλίου με τη μετάταξή του να οριστικοποιείται στις 25 Μαΐου από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας στον ΟΣΕ.

Το ΦΕΚ Βορίδη παραπέμπει μάλιστα στο ΦΕΚ Καραμανλή για τον εσωτερικό κανονισμό του ΟΣΕ με το οποίο ο πρώην υπουργός Μεταφορών, πέντε ημέρες μετά την έγκριση της μετάταξης, άλλαζε τον κανονισμό επιτρέποντας τις μετατάξεις εξαιρώντας την προϋπόθεση της ηλικίας.

«Πώς τοποθετήθηκε σε μία κομβική θέση παρανόμως, ενώ το όριο ηλικίας δεν του το επέτρεπε; Τι κρύβεται πίσω από τη φωτογραφική υπουργική απόφαση;», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.

«Τι είδους πολιτική παρέμβαση όταν έχουν κάνει αίτηση μόνο 2; Το όριο ηλικίας δεν είναι όριο εργασίας», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στο κάδρο της τοποθέτησης του 59χρονου στο σταθμαρχείο της Λάρισας μπαίνει και ο περιφερειακός διευθυντής του ΟΣΕ, ο οποίος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αποκαλύπτει ότι ήταν συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ.

«Άρα λοιπόν μου λέτε ότι ένας αρχισυνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ έκανε ρουσφέτι σε έναν υπουργό της ΝΔ».

«Είναι εγκληματική η αδράνεια στην υλοποίηση αυτής της σύμβασης διότι γνωρίζουν όλοι πάρα πολύ καλά ότι ο ΟΣΕ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει πολύ λιγότερο προσωπικό», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ο λαός καταλαβαίνει ποιες κυβερνήσεις υπήρξαν διαδοχικά οι “σταθμάρχες” αυτής της πολιτικής, που θυσιάζει την ασφάλεια και τη ζωή επιβατών και εργαζομένων στο βωμό της μείωσης του κόστους και τελικά των κερδών του επενδυτή», λέει το ΚΚΕ.

Εκτός εκλογικού πλάνου ο Απρίλιος

Ο πρωθυπουργός πάντως στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για το πότε θα στηθούν οι κάλπες για τις εκλογές της απλής αναλογικής. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες - και τις οποίες έχουμε ήδη αναφέρει σε σειρά ρεπορτάζ - η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 21η Μαΐου. Μέχρι τότε, θα έχουν φτάσει στη Βουλή προς ψήφιση 10 νομοσχέδια, τα οποία πρέπει να προχωρήσουν για να εκταμιευτούν τα σχετικά κονδύλια από το ταμείο Ανάκαμψης.

Κομβικές κινήσεις θεωρούνται οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στον ποινικό κώδικα έτσι ώστε να αυστηροποιηθεί η διάταξη για την παρακώλυση των συγκοινωνιών ειδικά σε ό,τι αφορά τον σιδηρόδρομο. Από τη Βουλή ενδεχομένως να περάσει και το πακέτο στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες των Τεμπών. Επίσης, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί η 3η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τα Τέμπη

Χθες είδε το φως η η δημοσκόπηση της Marc η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη και όπως προκύπτει από τα ευρήματα, η ΝΔ χάνει 2,9 μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Αξιοπρόσεκτο όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει δημοσκοπικά οφέλη.

Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με 4,6 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα παραμένει πρώτο με 29,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 25%. Στην τρίτη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ με 9,7%, και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%. Στο όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή βρίσκεται το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες».

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να διατηρεί σαφές προβάδισμα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός καθώς το 38,9% έχει θετική γνώμη γι΄ αυτόν έναντι 28,5% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις αρνητικές γνώμες ο πρωθυπουργός είναι στο 60,3% έναντι 70,9% που έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Ειδικά για το δυστύχημα στα Τέμπη οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 86% εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για το δυστύχημα και μόλις το 12,1% θεωρεί ότι οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τον σταθμάρχη. Το 87% απαντά ότι υπάρχουν και αλλού ευθύνες.

Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Το 45,2% υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν οι εκλογές στις 9 Απριλίου και το 46,4% υποδεικνύει τον Μάιο.

Δείτε επίσης