Πολιτική

Ανακοινώνονται οι αποζημιώσεις για τα θύματα - Επιστολή Γεραπετρίτη στα κόμματα

Ορίζονται μεταβατικές διοικήσεις σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ - Οι τρεις κινήσεις του υπουργού Μεταφορών

Σήμερα ανακοινώνονται οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την πρώτη συνάντηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη θα έχει σε λίγη ώρα (12.00) ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και θα της μεταφέρει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου με ασφάλεια αλλά και τις κινήσεις που γίνονται σε συνδρομή προς το έργο της Δικαιοσύνης για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αναγνωρίζοντας το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στην παρούσα κυβέρνηση.

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών οι αποζημιώσεις των θυμάτων, καθώς όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των συγγενών των θυμάτων οικονομικά αλλά και ηθικά και ψυχολογικά.

Οι τρεις κινήσεις Γεραπετρίτη

Εντός της ημέρας:

• Θα οριστούν προσωρινές διοικήσεις σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ με μετακινήσεις εκ των έσω και σε δεύτερο χρόνο θα βγει δημόσια πρόσκληση

• Θα αποσταλεί επιστολή στα κόμματα για ενημέρωση είτε σε επίπεδο αρχηγών, είτε στα πρόσωπα που θα ορίσουν

• Θα αποσταλεί επιστολή προς τη βουλή ότι ο ίδιος είναι του Σώματος για ενημέρωση σε σχέση με την σιδηροδρομική τραγωδία και την επόμενη μέρα.

Το κυβερνητικό σχέδιο και οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη–Εκτός εκλογικού πλάνου ο Απρίλιος

Οι εκλογές έχουν μπει πλέον σε δεύτερη μοίρα για τον πρωθυπουργό και η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου έτσι ώστε να προχωρήσει το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξέρουν πως ο χρόνος που έχουν στην διάθεσή τους δεν είναι άπειρος καθώς παράλληλα θα πρέπει να «τρέξει» το κυβερνητικό έργο το οποίο θέλουν να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της 4ετίας.

Η αφετηρία ήταν το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει στους υπουργούς του με έμφαση την φράση «Τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση της χώρας» περιγράφοντας από τη μια το διακύβευμα των εκλογών αλλά και επισημαίνοντας ότι πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης που απωλέσθηκε μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο πρωθυπουργός πάντως στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για το πότε θα στηθούν οι κάλπες για τις εκλογές της απλής αναλογικής. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες - και τις οποίες έχουμε ήδη αναφέρει σε σειρά ρεπορτάζ - η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 21η Μαΐου. Μέχρι τότε, θα έχουν φτάσει στη Βουλή προς ψήφιση 10 νομοσχέδια, τα οποία πρέπει να προχωρήσουν για να εκταμιευτούν τα σχετικά κονδύλια από το ταμείο Ανάκαμψης.

Κομβικές κινήσεις θεωρούνται οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στον ποινικό κώδικα έτσι ώστε να αυστηροποιηθεί η διάταξη για την παρακώλυση των συγκοινωνιών ειδικά σε ό,τι αφορά τον σιδηρόδρομο. Από τη Βουλή ενδεχομένως να περάσει και το πακέτο στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες των Τεμπών. Επίσης, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί η 3η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τα Τέμπη

Χθες είδε το φως η η δημοσκόπηση της Marc η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη και όπως προκύπτει από τα ευρήματα, η ΝΔ χάνει 2,9 μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Αξιοπρόσεκτο όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει δημοσκοπικά οφέλη.

Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με 4,6 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα παραμένει πρώτο με 29,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 25%. Στην τρίτη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ με 9,7%, και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%. Στο όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή βρίσκεται το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες».

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να διατηρεί σαφές προβάδισμα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός καθώς το 38,9% έχει θετική γνώμη γι΄ αυτόν έναντι 28,5% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις αρνητικές γνώμες ο πρωθυπουργός είναι στο 60,3% έναντι 70,9% που έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Ειδικά για το δυστύχημα στα Τέμπη οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 86% εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για το δυστύχημα και μόλις το 12,1% θεωρεί ότι οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τον σταθμάρχη. Το 87% απαντά ότι υπάρχουν και αλλού ευθύνες.

Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Το 45,2% υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν οι εκλογές στις 9 Απριλίου και το 46,4% υποδεικνύει τον Μάιο.

Δείτε επίσης