Πολιτική

Κάλπες: 21 Μαϊου οι εκλογές- Τα Τέμπη αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό

Ποιοι παράγοντες θα παίξουν ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού

Κάλπες: 21 Μαϊου οι εκλογές- Τα Τέμπη αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν σε μία ατμόσφαιρα πολύ διαφορετική από αυτή που σχεδίαζαν τα εκλογικά επιτελεία όλων των κομμάτων. Η εθνική τραγωδία των Τεμπών δεν θα «σβήσει» εύκολα, καθώς έχει χαραχθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο και έχει προκαλέσει αμφισβήτηση για όλο το πολιτικό σύστημα.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μεταθέσει τις κάλπες για αργότερα, με μοναδικό γνώμονα τη δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πιο καθαρού πολιτικού τοπίου, έτσι ώστε να τεθούν και άλλα θέματα στην προεκλογική ατζέντα.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην στηθούν κάλπες πριν από το Πάσχα αποδείχθηκε μονόδρομος, καθώς βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά, όπως το έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή, είναι να διαλευκανθούν τα αίτια της τραγωδίας, να αποκατασταθεί η ασφάλεια στους σιδηροδρόμους, αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών σε ένα από τα πιο σημαντικά μέσα μεταφοράς, χωρίς όμως εμβαλωματικές λύσεις αλλά με σχέδιο που θα έχει διάρκεια και συνέχεια.

Πιο πιθανή ημερομηνία θεωρείται η 21η Μαΐου για τις κάλπες της απλής αναλογικής, με τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής να ακολουθούν στις 2 ή και στις 9 Ιουλίου.

Στο τραπέζι πάντως, παραμένει και το σενάριο των εκλογών στις 14 Μαΐου, το οποίο όμως δεν φαίνεται τόσο πιθανό, καθώς το διάστημα που θα μεσολαβήσει έως τις δεύτερες εκλογές θα είναι πολύ μεγάλο. Στη συζήτηση μπήκε εσχάτως και το ενδεχόμενο οι πρώτες κάλπες να στηθούν στις 28 Μαΐου, με την ημερομηνία των εκλογών με ενισχυμένη αναλογική να «βγαίνει» και πάλι στις 2 ή στις 9 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν από 21 έως 30 ημέρες πριν από τη διενέργειά τους. Έτσι, οι όποιες ανακοινώσεις τοποθετούνται αμέσως μετά το Πάσχα. Μέχρι τότε, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει από τη μία να «τρέξει» τις αλλαγές που ανακοίνωσε στους σιδηροδρόμους, και από την άλλη να προωθήσει το υπόλοιπο κυβερνητικό έργο, με την ατζέντα να περιλαμβάνει 10 νομοσχέδια.

Ο ρόλος των δημοσκοπήσεων

«Με την ίδια και με ακόμα μεγαλύτερη σοβαρότητα θα διαχειριστούμε και αυτή την κρίση, όπως και άλλες που προηγήθηκαν, με τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά να είναι εντελώς διαφορετικά, αφού έχουν να κάνουν και με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά στόχος μας είναι να δείξουμε για ακόμα μία φορά στους πολίτες ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε και τα μετουσιώνουμε σε πράξη», δήλωνε στη «ΒτΚ» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Στην οριστική απόφαση, πάντως, του πρωθυπουργού θα παίξουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι δημοσκοπήσεις, και αυτό που θα αποτυπώνουν όσο απομακρυνόμαστε από το γεγονός των Τεμπών, αλλά και ο παράγων νέα γενιά.

Το πολιτικό σκηνικό αυτή την στιγμή είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο, κυρίως γι’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες, δηλαδή εκείνους που θα ψηφίσουν πρώτη φορά, αλλά και τους 20άρηδες, ένα κοινό στο οποίο ούτως ή άλλως η Ν.Δ. είχε χαμηλή διείσδυση, και μέχρι πρι από το τραγικό δυστύχημα είχαν γίνει πολλά ανοίγματα ουσίας τα οποία έδιναν προοπτική για το μέλλον.

Με το κλίμα οργής να έχει φουντώσει και με αυτές τις ηλικιακές ομάδες να πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες, το «γαλάζιο» επιτελείο θα επιχειρήσει να αποτρέψει τη στροφή σε άλλα κόμματα, κυρίως αντισυστημικά, αλλά και να περιορίσει το εύρος της αποχής.

Όλο το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει μία νύξη, και μάλιστα off camera, για το χρόνο των εκλογών στο υπουργικό συμβούλιο, δεν ήταν τυχαία. Ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να ακούει την λέξη εκλογές από το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, και έκοβε την κουβέντα σε όποιον επιχειρούσε, έστω και δειλά, να ανοίξει σχετική συζήτηση.

Όμως, όσο οι ημέρες περνούσαν και έχοντας πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να «σέρνεται» άλλο το θέμα των εκλογών. Για το λόγο αυτό, ξεκαθαρίστηκε ότι εκλογές πριν από το Πάσχα δεν πρόκειται να γίνουν. Αυτό θα ήταν ούτως ή άλλως δύσκολο εκ των πραγμάτων, καθώς αν επέμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή την ημερομηνία, τότε θα έπρεπε να προχωρήσει στην προκήρυξη των εκλογών την επόμενη εβδομάδα. Και αυτό θα ήταν πρακτικά αδύνατον για πολλούς λόγους. Η τραγωδία θα ήταν ακόμα πολύ νωπή, η διαδικασία απόδοσης ευθυνών βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά της, ενώ οι οικογένειες δεν έχουν αποχαιρετήσει τους δικούς τους ανθρώπους.

«Άτοπο, άκαιρο και κυρίως άκομψο. Και αυτή η συμπεριφορά δεν χαρακτηρίζει την παράταξή μας», σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος. Επίσης, κάποιοι θα ερμήνευαν την επιμονή να πάμε σε κάλπες στις 9 Απριλίου ως προσπάθεια «απόδρασης» του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα τραγικό γεγονός, αλλά και προσπάθεια να κρυφτούν οι όποιες ευθύνες κάτω από το χαλί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», ο πρωθυπουργός συνομίλησε με στενούς του συνεργάτες και τον ιδιαίτερα έμπειρο σύμβουλο Στρατηγικής και Επικοινωνίας Αμερικανό Σταν Γκρίνμπεργκ και υπήρχε ταύτιση απόψεων. Οι εκλογές έπρεπε να πάνε πιο πίσω...

Δείτε επίσης