Πολιτική

Τα ορόσημα μέχρι τις κάλπες - «Άγνωστοι Χ» οι αναποφάσιστοι και η αποχή

Πώς θα λλάξει το πολιτικό κλίμα - Στόχος η αυτοδυναμία

Τα ορόσημα μέχρι τις κάλπες - «Άγνωστοι Χ» οι αναποφάσιστοι και η αποχή
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δυο προτεραιότητες υπάρχουν αυτή την στιγμή στην κυβερνητική ατζέντα και έως τις κάλπες οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα στηθούν στις 21 Μαΐου. Η πρώτη είναι να επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος αφού πρώτα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και αφού νιώσουν ασφαλείς ότι δεν θα ξαναζήσουμε παρόμοια τραγωδία με αυτή της 28ης Φεβρουαρίου. Τα τρένα σύμφωνα και με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού θα μπουν ξανά στις ράγες στα τέλη Μαρτίου ενώ στο τέλος του καλοκαιριού θα έχει τεθεί σε λειτουργία η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας.

Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν καλυφθεί τα κενά όσον αφορά στις ελλείψεις καταρτισμένου προσωπικού. Παράλληλα, θα τρέχει η δικαστική έρευνα έτσι ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει αλλά και να έχει βγει το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων το οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην έρευνα των αρχών. Επίσης, πολύ σύντομα θα κατατεθεί στην Βουλή ένα αυστηρότερο πλαίσιο ποινών όσον αφορά στις δολιοφθορές που αποτελούν μια από τις βασικές μάστιγες τόσο στον σιδηρόδρομο όσο και στο οδικό δίκτυο.

Η δεύτερη και ακόμα πιο δύσκολη αποστολή για την κυβέρνηση είναι να λύσει τους γρίφους όσον αφορά στην συμπεριφορά του εκλογικού σώματος μετά και τα τραγικά γεγονότα των Τεμπών.

Το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά και η οργή, ο θυμός και η απογοήτευση κυριαρχούν στους πολίτες οι οποίοι ζητούν απαντήσεις για την τραγωδία και από την συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού της χώρας θα κριθεί το πως θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές.

Ο χρόνος μέχρι το τέλος Μαΐου φαντάζει αρκετός για να κοπάσουν τα συναισθήματα αυτά εκτιμούν κυβερνητικές πηγές αλλά ταυτόχρονα σημειώνουν ότι το παραμικρό στραβοπάτημα ή η αίσθηση κουκουλώματος θα δράσουν καταλυτικά.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις οι οποίες η αλήθεια είναι ότι διεξήχθησαν σε μικρή απόσταση από τα γεγονότα αποτελούν μεν φωτογραφία της στιγμής αλλά δείχνουν όμως ότι παρότι η κυβέρνηση επλήγη από τα γεγονότα, αυτό δεν το εισέπραξε η αντιπολίτευση. Αντίθετα, στον ορίζοντα δείχνουν να γιγαντώνονται αποχή, ψήφος διαμαρτυρίας, ενώ αυξάνεται και το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Για τον λόγο αυτό οι εκλογικοί σχεδιασμοί που υπήρχαν έχουν αλλάξει ριζικά και βασικός στόχος είναι πλέον να πειστούν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση τους απευθύνεται όπως πάντα με ειλικρίνεια, ότι κινείται βάσει χρονοδιαγραμμάτων, ότι έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που διατείνεται ότι δεν φταίει σε τίποτα.

Έτσι, και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα προχωρήσει με 10 νομοσχέδια τα οποία έχουν δρομολογηθεί και μέσα από κομβικές κινήσεις θα αναδειχθεί το νέο πρόταγμα που δεν είναι άλλο από αυτό που περιέγραψε τα τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι η επανίδρυση του βαθέος κράτους.

«Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε, σε όποιον τομέα και αν αυτό εκδηλώνεται, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε» είπε μεταξύ άλλων στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, εδώ θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες ποιος θεωρούν ότι μπορεί να φέρει σε πέρας αυτή την δύσκολη αποστολή.

Δείτε επίσης