Πολιτική

Qatargate: Κρίνεται η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή στο Ανώτατο Δικαστήριο

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής προσέφυγε κατά της απόφασης του Εφετείου των Βρυξελών - Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι είναι πλέον ελεύθερος με βραχιολάκι

Qatargate: Κρίνεται η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή στο Ανώτατο Δικαστήριο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο του Βελγίου αποφασίζει αν θα αποφυλακιστεί η όχι η Εύα Καιλή που κρατείται εδώ και τέσσερις μήνες για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatargate.

Το Εφετείο των Βρυξελλών στις 3 Μαρτίου είχε ανακοινώσει ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και ο συγκατηγορούμενός της, Μαρκ Ταραμπέλα,παραμένουν στη φυλακή.

Έτσι, η Εύα ΚαΪλή προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στρεφόμενη κατά της απόφασης του Εφετείου που απέρριψε την έφεσή της κατά της κρίσης του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο είπε «όχι» στην αίτησή της για αποφυλάκιση.

Την υποβολή της προσφυγής από την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου είχε κάνει γνωστή ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωσή του στις 7 Μαρτίου ανέφερε: «Πήγαμε στον Άρειο Πάγο, γιατί έτσι, πετυχαίνουμε απ' τους δύο μήνες να πάμε στον ένα μήνα για να έχουμε δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης»

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας

Η συζήτηση ενώπιον του Εφετείου των Βρυξελλών επί της έφεσης της κ. Καϊλή και του Βέλγου ευρωβουλευτή Μάρκ Ταραμπέλα είχε διεξαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου.

Μερικές ημέρες αργότερα η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου γνωστοποίησε την απόφαση του Εφετείου, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωσή της τα εξής:΅

«Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για φερόμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η Ε.Κ. και ο Μ.Τ. εμφανίστηκαν στις 28 Φεβρουαρίου ενώπιον του κατηγορητηρίου στο Εφετείο των Βρυξελλών.

Η προληπτική κράτηση των δύο αυτών υπόπτων παρατάθηκε κατά δύο και έναν μήνα αντίστοιχα.

Προς το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για νεότερες εξελίξεις με δελτίο τύπου»

Δεν θα παραστεί

Σύμφωνα με την Le Soir, η οποία επικαλείται τους δικηγόρους της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν θα παραστεί στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού 'Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή βρίσκεται στη φυλακή από τις αρχές Δεκεμβρίου για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο.

Ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση είχε συλληφθεί και ο σύντροφός της Εύας Καιλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος, όμως, είναι πλέον ελεύθερος με βραχιολάκι και βρίσκεται μαζί με την κόρη τους.

Δείτε επίσης