Πολιτική

Γ. Οικονόμου: «Να σταματήσει η σπέκουλα για το αν ήξερε ή όχι ο πρωθυπουργός»

«Ξέρει τι έγινε, ξέρει τι μένει να γίνει»

Γ. Οικονόμου: Να σταματήσει η σπέκουλα για το αν ήξερε ή όχι ο πρωθυπουργός
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Να σταματήσει η σπέκουλα των τελευταίων ημερών για το αν ήξερε ή δεν ήξερε ο πρωθυπουργός κάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός έχει άριστη γνώση των δομικών προβλημάτων και είναι προσηλωμένος στην αντιμετώπισή τους. «Ξέρει τι έγινε, ξέρει τι μένει να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ξέρει για τους σιδηροδρόμους και γνώριζε τις προσπάθειες για το ξεμπλοκάρισμα της σύμβασης. Για τα προβλήματα και τις αδυναμίες στον σιδηρόδρομο. Γνώριζε και αναγνώριζε τις αδυναμίες μας. Δεν ξέρει και κανείς πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να ξέρει ποιος ήταν βάρδια εκείνο το βράδυ στην Λάρισα, για το χάος στα σταθμαρχείο Λάρισας, για υπαλλήλους που δεν τηρούν τους κανονισμούς και συμπεριφέρονται εκτός πλαισίου. Το μέγεθος και η ευθύνη και η σοβαρότητα της τραγωδίας δε συνάδει με τις λαϊκιστικές αντιπολιτευτικές προσεγγίσεις.», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Τόνισε, επίσης, ότι μέσα από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναδεικνύονται οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν ένα τμήμα του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και πρόσθεσε ότι δεν τις αντιμετωπίζουμε με την ταχύτητα που θα θέλαμε αλλά έχουμε ισχυρή βούληση, ενώ άλλες δυνάμεις υπερασπίζονται τις παθογένειες αυτές με πείσμα και εμμονές.

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε 12 νόμους για την μεταρρύθμιση του κράτους τους οποίους δεν στήριξαν περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ αυτών ο νόμος για το επιτελικό κράτος, για τον εκσυγχρονισμό των προσλήψεων, για την επιτάχυνση των δημοσίων συμβάσεων, για το πλαίσιο ολοκληρωμένου ελέγχου, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης των πειθαρχικών διαδικασιών, για την αναβάθμιση και αξιολόγηση εκπαιδευτικών, για το πλαίσιο ρύθμισης επικοινωνίας δημοσίου με κέντρα επιρροής για την λογοδοσία, για το σύστημα στοχοδοσίας αξιολόγησης και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, για προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, για την διαχείριση κινδύνων δημοσίων υπηρεσιών, για το σύστημα καινοτομίας στο δημόσιο.

«Στο χέρι μας να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου»

«Πάντοτε αξιολογούμε τις δημοσκοπήσεις σαν ένα σημαντικό εργαλείο και λαμβάνουμε υπόψιν τα αποτελέσματά τους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στο ερώτημα αν προβληματίζεται η κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις.

«Ο κόσμος δείχνει την αποδοκιμασία του και την διάψευση των προσδοκιών του για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε τον ΟΣΕ. Οι αναποφάσιστοι δείχνουν ότι έχουν από εμάς περισσότερες απαιτήσεις. Είναι στο χέρι μας να προχωρήσουν οι έρευνες, να αποδοθούν ευθύνες και να επανεκκινήσει με ασφάλεια ο σιδηρόδρομος και να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα μια σειρά από παθογένειες του βαθέος κράτους. Κρατάω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη της στις δημοσκοπήσεις και ελπίζω να μείνει σε αυτή την κατεύθυνση μέχρι τέλους», είπε.

«Η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι α λα καρτ - Ανειλικρινής η ανάληψη ευθύνης από Τσίπρα»

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή την απαίτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος.

«Η εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Ο κ. Τσίπρας δεν ξέφυγε από την πεπατημένη. Η εμπιστοσύνη του στην δικαιοσύνη είναι ανεκτή μόνο όταν ταυτίζεται με τις πολιτικές επιδιώξεις του. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οφείλουμε όλοι να την εμπιστευόμαστε», είπε μεταξύ άλλων.

Για την δέσμευση Τσίπρα ότι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εξεταστική για τα Τέμπη ο κ. Οικονόμου είπε: «Όπως γνωρίζετε ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του ήδη εδώ και 15 ημέρες έχει πει ότι προτείνει σε όλες τις δυνάμεις να συμφωνήσουν ότι θα συγκροτηθεί μια εξεταστική στην Βουλή. Δεν κατάλαβα ο κ. Τσίπρας να έχει απαντήσει στην πρόταση Μητσοτάκη».

Για το ότι φάνηκε να αναλαμβάνει μερίδιο ευθύνης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη όπου είπε ότι «δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη» ο κ. Οικονόμου σχολίασε: «Η ανάληψη ευθύνης δεν είναι μόνο τίτλος ή φράσεις. Σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα. Αναλαμβάνω ευθύνη σημαίνει ότι έχω κάτι να πω γιατί επί της θητείας μου υπήρξαν 7 παρατάσεις. Άλλο πράγμα η οικονομική απορρόφηση ενός έργου και άλλο τι έχουν παραδώσει οι εργολάβοι για να είναι λειτουργικό. Δεν ξέρω πόσα λεφτά πήραν οι εργολάβοι επί Τσίπρα αλλά από αυτά που έπρεπε να λειτουργούσαν, λειτουργούσε το 18%. Υπάρχουν στοιχεία. Δεν είναι ειλικρινές να μιλάς για ανάληψη ευθύνης και μετά να παρουσιάζεις στοιχεία που προκαλούν σύγχυση».

Τέλος, για το ότι ζήτησε ο κ. Τσίπρας να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, αλλά όταν ρωτήθηκε για τον κ. Τόσκα που είχε παραιτηθεί για το Μάτι αλλά ήταν έναν χρόνο μετά υποψήφιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: Φαίνεται ότι ο χρόνος παίζει ρόλο απέναντι στην ευαισθησία σε κάποια ζητήματα.

Θωρακισμένη η οικονομία μας

Για την αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα από την ελβετική Credit Suisse και αν ανησυχούμε στην Ελλάδα ρωτήθηκε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Παρακολουθούμε», είπε, «με προσοχή το όλο ζήτημα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη, είναι ασφαλής. Αυτό δεν έχει συμβεί στην τύχη, αλλά μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων, πρωτοβουλιών, νόμων. Είναι αποτέλεσμα της συνολικής οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης που έχει φέρει τις τράπεζες μας σήμερα να βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται και να μπορούν να εγγυώνται τις καταθέσεις των ελλήνων πολιτών».

Δείτε επίσης