Πολιτική

Νέο «όχι» στην αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή - Παραμένει στη φυλακή

Οι βελγικές Αρχές απέρριψαν τη νέα προσφυγή της

Νέο «όχι» στην αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή - Παραμένει στη φυλακή
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ακόμα ένα «όχι» είπαν οι ελβετικές αρχές στην αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή, η οποία κατηγορείται για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο χρηματισμού και διαφθοράς, QatarGate.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός του «Open», το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο των Βρυξελλών απέρριψε το αίτημα της Εύας Καϊλή να αποφυλακιστεί, αίτημα που κατέθεσε η υπεράσπιση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά και την απόφαση του Εφετείου.

Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, η πλευρά της Εύας Καϊλή δεν παρουσίασε κανένα νέο επιχείρημα ενώπιον του δικαστηρίου, σε αντίθεση με τον Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος προσκόμισε τέσσερα νέα. Η απόφαση, όμως, του δικαστηρίου ήταν κοινή και στις δύο περιπτώσεις.

Τι λέει ο Παντσέρι για την Καϊλή και τον Τζιόρτζι

Υπενθυμίζεται ότι το φως της δημοσιότητας βλέπουν απομαγνητοφωνημένες καταθέσεις του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, οι οποίες δόθηκαν στα πλαίσια του Μνημονίου μεταμέλειας και συνεργασίας που έχει υπογράψει με τις βελγικές εισαγγελικές Αρχές ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής.

Σε αυτές τις καταθέσεις ο Παντσέρι εξηγεί πως δρούσε το κύκλωμα στο πλαίσιο του Qatargate και ποιος ήταν ο ρόλος της Εύας Καϊλή.

Η Deutsche Welle, υποστηρίζει πως ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι το Κατάρ άρχισε να επεκτείνει το δίκτυο επιρροής του στους θεσμούς της ΕΕ στα τέλη του 2017 και μετά από συναντήσεις του στις αρχές του 2018 με τον υπουργό Εργασίας της χώρας του Κόλπου, Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μάρι, το Κατάρ συμφώνησε να δίνει στον ίδιο και τον σύντροφο της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, από ένα εκατομμύριο ευρώ ανά έτος, τη διετία 2018-2019.

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, όταν δεν κατάφερε να επανεκλεγεί το 2019, ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity» για να συνεχίσει τη δράση του υπέρ του Κατάρ και από το κείμενο των καταθέσεών του προκύπτει ότι περίπου εκείνη την περίοδο άρχισε και η εμπλοκή της Εύας Καϊλή.

Ο Παντσέρι υποστήριξε, συγκεκριμένα, ότι η Καϊλή έλαβε το ποσό των 250.000 ευρώ από το Κατάρ για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία επανεκλογής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μολονότι δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με την μεταφορά των χρημάτων, όπως σημειώνει η DW, ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι μεγάλος μέρος του ποσού από το Κατάρ έφθασε στα χέρια τους μέσω ενός «Τούρκου επιχειρηματία και του δικηγόρου του στο Λονδίνο». Ο Παντσέρι υποστήριξε ακόμη ότι και ένας άλλος συμπατριώτης του ευρωβουλευτής έλαβε μετρητά και ότι συναντήθηκε με συνομιλητές που εμπλέκονται στο κύκλωμα διαφθοράς.

Το σκάνδαλο ξεκίνησε με το Μαρόκο

Από τις καταθέσεις του προκύπτει ότι το σκάνδαλο διαφθοράς ξεκίνησε με το Μαρόκο κι όχι το Κατάρ. Ο Παντσέρι είπε ότι η σχέση του με τον πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν ξεκίνησε το 2012 κι ότι ο Μαροκινός διπλωμάτης του έδωσε 50.000 ευρώ το 2014 για μια προεκλογική συγκέντρωσή του στο Μιλάνο. Ο Ατμούν, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, πλήρωσε για τα πολυτελή ταξίδια της Καϊλή, του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι και δύο άλλων ευρωβουλευτών, του Ιταλού Αντρέα Κοτσολίνο και της Βελγίδας Μαρίας Αρενά στο Μαρόκο.

Σύμφωνα με τον Παντσέρι, το Μαρόκο άρχισε να στέλνει σάκους με μετρητά από το 2019, όταν ο ίδιος και ο σύντροφος της Καϊλή δέχθηκαν να λαμβάνουν 50.000 ευρώ το χρόνο προκειμένου να δημιουργήσουν στους κύκλους χάραξης πολιτικής της ΕΕ στις Βρυξέλλες μια ευνοϊκή εικόνα για τη βορειοαφρικανική χώρα.

Ανάλογη συμφωνία, κατά τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, συνήφθη περίπου την ίδια χρονική περίοδο με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Μαυριτανίας. Ο Παντσέρι είπε ότι όλο αυτό διήρκεσε μόνον το 2019 κι ότι ο ίδιος και ο Τζιόρτζι έλαβαν δύο πληρωμές των 50.000 ευρώ εκάστη. Η κυβέρνηση του Μαρόκου, λέει η DW, έχει αρνηθεί οιαδήποτε εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ η Μαυριτανία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

«Δεν ήμουν εγώ το μεγάλο αφεντικό»

Στη διάρκεια των έξι ωρών που κράτησαν οι καταθέσεις ο Παντσέρι επιχείρησε κάποια στιγμή να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του υποστηρίζοντας ενώπιον των Βέλγων εισαγγελέων ότι δεν ήταν αυτός «το μεγάλο αφεντικό».

Και «κάρφωσε» τον σύντροφο της Καϊλή και πρώην κοινοβουλευτικό βοηθό του, Τζιόρτζι – με τον οποίο μοιράστηκε κάποια περίοδο το ίδιο κελί στις βελγικές φυλακές – ως «μαέστρο», που μοίραζε φακέλους και σάκους με μετρητά στους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και στον ίδιο.

Ο Παντσέρι είπε, ωστόσο, ότι ο ίδιος προσωπικά «προσέγγισε» τον συλληφθέντα Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπελά με ένα αρχικό ποσό 20.000 ευρώ κι ότι ο Ταραμπελά έλαβε συνολικά 140.000 ευρώ. Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είπε ακόμη ότι το 2021 θέλησε να αλλάξει το σύστημα καθώς «είχε ήδη συγκεντρώσει τόσα πολλά μετρητά, που δεν γνώριζε τι να τα κάνει».

Πηγές από το περιβάλλον του είπαν στη DW ότι η σωματική και ψυχική κατάσταση του Παντσέρι «επιδεινώνονται σημαντικά», όσο παραμένει στη φυλακή.

Δείτε επίσης