Πολιτική

Τέμπη: Ανοίγει τα χαρτιά του ο Καραμανλής - Ώρα αναζήτησης πολιτικών ευθυνών

Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αντιπολίτευση - Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Τραγωδία στα Τέμπη: Ανοίγει τα «χαρτιά» του σήμερα ο Κώστας Καραμανλής στη Βουλή
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τρεις πρώην υπουργοί Μεταφορών θα βρεθούν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία συνεδριάζει με νέα σύνθεση. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Αχ. Καραμανλής θα κληθούν να τοποθετηθούν για όλα όσα έχουν γίνει στον ΟΣΕ τα τελευταία χρόνια.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στα άκρα και λόγω των αντικαταστάσεων που έγιναν από σχεδόν όλα τα κόμματα.

Η ΝΔ αντικατέστησε τον Κώστα Τζαβάρα με τον Δημήτρη Καιρίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Παύλο Πολάκη με τον Γιάννη Ραγκούση, τον Σπύρο Λάππα με τον Νίκο Παππά, τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο με τον Χρήστο Γιαννούλη και το ΚΚΕ τον Μανώλη Συντυχάκη με τον Χρήστο Κατσώτη.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα όμως στον Κώστα Αχ. Καραμανλή ο οποίος για πρώτη φορά 20 ημέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη θα μιλήσει δημοσίως και αναμένεται να απαντήσει τόσο για την επίμαχη σύμβαση 717 του ΟΣΕ όσο και για όσα του καταμαρτυρούνται ότι δηλαδή, δεν είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό ενώ την ίδια ώρα διαβεβαίωνε πριν ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος είναι ασφαλής. Ο ίδιος ζήτησε να τοποθετηθεί θεσμικά επικοινωνώντας με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα λέγοντάς του ότι «είναι στη διάθεση της επιτροπής».

Τι θα πει ο πρώην υπουργός

Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία και ντοκουμέντα για τις συμβάσεις των έργων στον σιδηρόδρομο, προκειμένου να αναδείξει τι έκανε ο ίδιος ως υπουργός Μεταφορών και τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών θα αναφερθεί εκτενώς στην σύμβαση «717», στην τηλεδιοίκηση αλλά και στην σύμβαση με τον Hellenic Train. Μέσα στο Σαββατοκύριακο κύκλοι του πρώην υπουργού Μεταφορών ανέφεραν ότι ο ίδιος σχολιάζει ως εξής την στάση της αντιπολίτευσης: «Παρακολουθώ τον προκλητικό τρόπο, με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στην υπόθεση και εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών. Και είναι τουλάχιστον παράλογο να μη λογοδοτούν εκείνοι που καθυστέρησαν 4,5 χρόνια, αλλά να εγκαλούν εκείνους που ξεμπλόκαραν και εντός ολίγων μηνών θα παραδώσουν το έργο».

Η κρίσιμη συνεδρίαση

Η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας θα ξεκινήσει τη συνεδρίασή της στις 10 το πρωί με πρόεδρο τον Θανάση Μπούρα. Από το κυβερνών κόμμα διαμηνύουν ότι έχει γίνει μεγάλη προετοιμασία έτσι ώστε να μην μείνει τίποτα αναπάντητο ειδικά από τον πρώην υπουργό Μεταφορών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλο το Σαββατοκύριακο Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Άγγελος Μπρατάκος, Γιάννης Μπούγας, Γιάννης Κεφαλογιάννης «ξεσκόνισαν» κάθε λεπτομέρεια ειδικά για την σύμβαση «717» από την στιγμή της υπογραφής της έως σήμερα. Και αυτή η συνεδρίαση όπως και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που έγινε την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να είναι μαραθώνια και να ξεπεράσει τις 5 ώρες. Και εξίσου σημαντικό είναι ότι θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Βουλής.

Ο γρίφος της υποψηφιότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτά που θα πει θα κριθούν πολλά. Όχι μόνο η εικόνα όσον αφορά στα κυβερνητικά πεπραγμένα αλλά και το πολιτικό του μέλλον. Η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή είναι ακόμα στον αέρα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αποτελεί μια εκκρεμότητα η οποία πρέπει να κλείσει σύντομα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι είναι ζήτημα ημερών για να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του. Αν δηλαδή θα ζητήσει να τον κρίνει ο λαός των Σερρών ή αν θα προτιμήσει να μην κατέβει υποψήφιος στις εκλογές.

Δείτε επίσης