Πολιτική

Οι προβολείς στη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες - Η ατζέντα

Συνοπτική αποτίμηση των όσων έχουν πέσει στο τραπέζι κατά τις συναντήσεις των δύο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν

Οι προβολείς στη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες - Η ατζέντα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, το οποίο θα συνεδριάσει με αντικείμενο την στήριξη της Τουρκίας στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού, έχει στραμμένο το βλέμμα της η Αθήνας, καθώς στο περιθώριό του θα συναντηθούν ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, επί τάπητος τεθούν ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ίσως γίνει και μία συνοπτική αποτίμηση των όσων έχουν πέσει στο τραπέζι κατά τις συναντήσεις των δύο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, Μπούρα και Καλίν.

Τη συνάντηση, μάλιστα, επιβεβαίωσε και ο Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας: «Κατ' αρχάς, στο Συμβούλιο σήμερα θα συζητήσουμε για τα ζητήματα που προκύπτουν από την συνεχή ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στη Μαριούπολη δεν βοηθάει καθόλου, βεβαίως, την ατμόσφαιρα. Από εκεί και πέρα, θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Josep Borrell για την πολύ σημαντική επιτυχία της συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολύ. Και, τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι στις 13:00 θα συναντηθώ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Mevlüt Çavuşoğlu.».

Στο υπ. Εξ. θεωρούν πως όποιος και να κερδίσει ο απώτερος στόχος της Άγκυρας είναι ένας, και τον περιέγραψε πρόσφατα ο Χουλουσί Ακάρ λέγοντας ότι, «εκφράζουμε διαρκώς ότι είμαστε υπέρ του διαμοιρασμού του πλούτου στο Αιγαίο». Γι’ αυτό και υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο επικράτησης του CHP και των ακραίων φωνών που στελεχώνουν τη συμμαχία του Κιλιντσάρογλου. Και δεν στοχεύουν μόνο στον πλούτο του Αιγαίου, αλλά ευρύτερα στη διεύρυνση της κυριαρχίας της Τουρκίας.

Η Ακσενέρ π.χ. έχει χαρακτηρίσει ουκ ολίγες φορές του Ερντογάν «προδότη» επειδή ο Τούρκος πρόεδρος δεν διεκδικεί τα νησιά που η ίδια και το κόμμα της («Καλό Κόμμα») θεωρούν ότι ανήκουν στην Τουρκία, και είναι περισσότερα από τα 17 νησιά που ζητά πίσω ο Κιλιντσντάρογλου. Με λίγα λόγια, εάν επικρατήσει η «Συμμαχία των 6», σύμφωνα με κορυφαίο διπλωμάτη «θα μπλέξουμε», γιατί η Δύση θα ετοιμαστεί να υποδεχθεί τον «άσωτο υιό» και η παραβολή από το «Κατά Λουκά» είναι σαφής ως προς την τύχη του αδελφού που ήταν νομιμόφρων και αφοσιωμένος στην οικογενειακή εστία.

Όμως, στο υπ. Εξ. υπάρχουν και ψύχραιμες απόψεις, που θέτουν το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι η ενδεχόμενη νίκη του Κιλιντσντάρογλου ύστερα από 20 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Ερντογάν θα προκαλέσει ένα ισχυρό σοκ και σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας, όπου θα πρέπει να ξηλωθεί ένα βαθιά ριζωμένο, πλέον, σύστημα εξουσίας, με παρακλάδια σε όλο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής, επιχειρηματικής ζωής και σε όλους τους θεσμούς. Και όπως λέει συνομιλητής του κ. Δένδια, στον Ερντογάν πήρε 15 χρόνια και ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, για να μπορέσει να ελέγξει πλήρως τους αρμούς της εξουσίας.

Νέα ατζέντα ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Πρόσφατα, επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον παράγοντας που συνεργάζεται άμεσα με το υπ. Εξ., και ενημέρωσε το υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι μετά το πέρας των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, οι ΗΠΑ θα επανέλθουν με συγκεκριμένη ατζέντα και πρόθεση αποκατάστασης της τάξης σε μία περιοχή, της οποίας εσχάτως η σημασία έχει αναβαθμιστεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της συνακόλουθης ανάγκης να εξασφαλιστούν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας έναντι της Ρωσίας.

Τέλος, αναφορικά με την Τουρκία οι ΗΠΑ ανησυχούν για ανώμαλη μετάβαση ή αστάθεια, λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της εδραίωσης του καθεστώτος Ερντογάν, με την όποια αντανάκλαση μπορεί να έχει στα Ελληνοτουρκικά.

Δείτε επίσης