Πολιτική

Το παρών του Κώστα Καραμανλή, η λαϊκή οργή και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Οι απαντήσεις για την τραγωδία & το προμήνυμα για τα ψηφοδέλτια-Πρώτη μονομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα μετά τα Τέμπη-Καμπανάκι οι μετρήσεις για το πολιτικό σύστημα

Η αντεπίθεση του Κώστα Καραμανλή και οι δημοσκοπήσεις- «καμπανάκια» για το πολιτικό σύστημα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η επανεμφάνιση του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα Τέμπη σηματοδότησε και επίσημα την λήξη της εκεχειρίας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και πολλές φορές ο πρώην υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε στις τοποθετήσεις του ότι δεν πρόκειται να μπει σε μια σκληρή κομματική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση και προσήλθε μόνο για να δώσει απαντήσεις, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι τόνοι ανέβηκαν και αυτό που διέκριναν έμπειροι κοινοβουλευτικοί ήταν ότι ο Σερραίος πολιτικός φαίνεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω και ακόμα περισσότερο να μην εγκαταλείψει έτσι εύκολα τη μάχη. Μάλιστα, η φράση του ότι θα «είναι παρών στον δημόσιο διάλογο», θεωρήθηκε μήνυμα της πρόθεσης του να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.

Όπως και να έχει, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει πλέον σε μια αντιπαράθεση για το θέμα των Τεμπών που δεν έχει κορυφωθεί ακόμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ξεκάθαρα ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το θέμα και όσο και αν ακούγεται σκληρό ποντάρει στην διατήρηση της λαϊκής οργής για την εθνική τραγωδία επιχειρώντας να «ψαρέψει» ψήφους από την δεξαμενή της δυσαρέσκειας.

Και μπορεί όλες οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής δεν έχει εισπράξει τίποτα από την πτώση της ΝΔ, ωστόσο όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η χθεσινή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα σε δυο σταθμαρχεία δείχνει ότι θα δούμε πολλά επεισόδια ακόμα από το συγκεκριμένο έργο. Θεωρούν ότι δεν θα διστάσει ακόμα και να πει ψέματα για να παραπλανήσει τους πολίτες για ένα τόσο σοβαρό και οδυνηρό θέμα.

Ο επόμενος στόχος

Μετρώντας λοιπόν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων με τελευταία αυτή του Alpha στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν παίρνουν καθόλου αψήφιστα το γεγονός ότι η δημοσκόπηση της Alco επιβεβαιώνει απώλειες της τάξης των 3,6 μονάδων της Ν.Δ. (με ποσοστό 28,4%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (με ποσοστό 24,8%).

Ο στόχος είναι να εμπιστευθούν ξανά οι πολίτες την πολιτική αλλά και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού.

Βλέπουν με ενδιαφέρον και ανησυχία το γεγονός ότι το 52% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ειλικρινή τη συγγνώμη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του 36% που απαντούν θετικά.

Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι και αυτό φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι επιρρίπτουν ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά (87%) αλλά και στην κυβέρνηση της Ν.Δ. (86%) και στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή (90%), όπως και στον Σταθμάρχη της Λάρισας, τον ΟΣΕ και την Hellenic Train.

Και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μιλάει με ειλικρίνεια για τα κακώς κείμενα και υπογραμμίζουν ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται πεισματικά να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν τόσο δεν θα εισπράττει τίποτα από την λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

Πρώτη μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα μετά τα Τέμπη;

Σήμερα, εκτός απροόπτου ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην Βουλή στην συζήτηση του νομοσχεδίου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων». Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Όμως αν τελικά οι δυο πολιτικοί αρχηγοί πάρουν τον λόγο θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα αντιπαρατεθούν μόνο για το νερό. Και αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση Μητσοτάκη – Τσίπρα μετά τα Τέμπη.

Τηλεοπτική συνέντευξη Μητσοτάκη

Λίγες ώρες αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη τον Alpha και από εκεί αναμένεται να δημοσιοποιήσει αυτά που θέλει να εφαρμόσει για να να βελτιωθεί η κατάσταση στο Δημόσιο, μιλώντας για ένα αυστηρό πλαίσιο μέσω του οποίου θα γίνεται αξιολόγηση των κρατικών λειτουργών και αναμένεται επίσης να τονίσει ότι δεν πρέπει να βαλτώσει σε καμία περίπτωση η προσπάθεια να γίνουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Δεν αποκλείεται επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δημοσιοποιήσει και το πλαίσιο που θα απαγορεύει τις έως σήμερα αθρόες και χωρίς κριτήρια μετατάξεις εντός του Δημοσίου.

Δείτε επίσης