Πολιτική

Βουλή: Πέρασε το πολυνομοσχέδιο για το νερό με 156 «ναι»

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε στην διαδικασία

Βουλή: Πέρασε το πολυνομοσχέδιο για το νερό με 156 «ναι»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πέρασε με 156 «ναι» το πολυνομοσχέδιο για το νερό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, επί της αρχής ψήφισαν συνολικά 211 βουλευτές, εκ των οποίων οι 156 ψήφισαν «ναι» έναντι 55 που καταψήφισαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμμετείχε στη ψηφοφορία.

Σκρέκας στη Βουλή: «Σε δημόσιο έλεγχο το νερό, απαγορεύεται να το πάρει ιδιώτης»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έδωσε ξεκάθαρη απάντηση από τη Βουλή πως το νερό παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο και δεν ιδιωτικοποιείται.

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε πως μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου όχι μόνο παραμένει η διαχείριση των υδάτων υπό δημόσιο χαρακτήρα, αλλά απαγορεύεται κιόλας η εκχώρησή τους σε ιδιώτες.

«Για τους παρόχους να το ξεκαθαρίσουμε. Έχουμε νομοσχέδιο στο άρθρο 1 της αιτιολογικής έκθεσης αλλά και το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, για πρώτη φορά θωρακίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της παροχής ύδατος στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας, και πρόσθεσε:

«Ορίζουμε στο άρθρο 3 ότι οι πάροχοι ύδατος είναι μόνον οι δημόσιοι και δημοτικοί οργανισμοί ύδρευσης, τελεία και παύλα. Δεν χρειάζεται εδώ να έρχεστε και να λέτε... Θέλουμε το νερό να παραμείνει και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Τι άλλο θέλετε; Γιατί δεν ακούτε αυτό που σας λέμε και γράφει ο νόμος. Σύμφωνα με το νόμο, είναι παράνομο ιδιώτης να παρέχει νερό στη χώρα. Μέχρι τώρα θα μπορούσε κάποιος να είχε δεύτερες σκέψεις. Το περιγράψαμε στο νόμο και αυτό μας δεσμεύει φυσικά».

Οι αναφορές του υπουργού προκλήθηκαν μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. «Σιγά σιγά το ιδιωτικοποιούμε το νερό, σαν σαλάμι, κόβοντας φέτα φέτα…», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δείτε επίσης