Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Ολοκλήρωση της τέταρτης συνάντησης θεμάτων Θετικής Ατζέντας

Ολοκληρώθηκε η τέταρτη συνάντηση θεμάτων θετικής ατζέντας μεταξύ του κ. Φραγκογιάννη και του Τούρκου πρέσβη Burak Akçapar.

Ελληνοτουρκικά: Ολοκλήρωση της τέταρτης συνάντησης θεμάτων Θετικής Ατζέντας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι Υφυπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και της Τουρκίας Πρέσβης Burak Akçapar, συναντήθηκαν στις 22 Μαρτίου 2023, στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου συζητήσεων επί του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις 25 θεματικές της Θετικής Ατζέντας, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, των ναυτιλιακών υποθέσεων, των ΤΠΕ, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και του περιβάλλοντος.

Τι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών

Όπως σημειώθηκε, πολλά θέματα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος σε αρκετά άλλα.

Η συνάντηση έθεσε, επίσης, το πλαίσιο για την οριστικοποίηση σχετικών συμφωνιών που θα μπορούσαν να υπογραφούν κατά την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου.

Δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί σε αυτή τη δυναμική και διαρκή διαδικασία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν πρόσθετα πεδία συνεργασίας στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας.

Στην Τουρκία για την 4η συνάντηση θετικής ατζέντας ο Φραγκογιάννης

Στο πλαίσιο προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία στα θέματα της θετικής ατζέντας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης μετέβη στην Άγκυρα, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του Burak Akcapar.

Είναι η τέταρτη συνάντηση των δύο Υφυπουργών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της θετικής ατζέντας, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Mevlüt Çavuşoğlu, τον Απρίλιο του 2021 και εγκαινιάστηκε με την πρώτη συνάντηση των δύο Υφυπουργών στην Καβάλα, στις 28-29 Μαΐου του ίδιου έτους.

Η δεύτερη συνάντηση των κ.κ. Φραγκογιάννη και Önal έλαβε χώρα στην Αττάλεια, στις 16 Ιουνίου 2021 και η τρίτη στην Αθήνα, στις 21 Φεβρουαρίου 2022.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις 25 θεματικές της Θετικής Ατζέντας και θα προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα.

synanthsh_ellhnotourkika_

Δείτε επίσης