Πολιτική

Τα επόμενα βήματα μέχρι τις κάλπες - Η ημερομηνία - ορόσημο και η διάλυση της Bουλής

«Πυρετός» διεργασιών 60 ημερών για νομοθετήματα, ψηφοδέλτια, περιοδείες και καμπάνιες

Τα επόμενα βήματα μέχρι τις κάλπες - Η ημερομηνία - ορόσημο και η διάλυση της Bουλής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά την αποκάλυψη από τον πρωθυπουργό του Μαΐου ως εκλογικού μήνα τα κομματικά επιτελεία κινούνται σε πυρετώδεις ρυθμούς για την κατάρτιση των προγραμμάτων, το οριστικό «κλείδωμα» των ψηφοδελτίων αλλά και τις περιοδείες των πολιτικών αρχηγών, καθώς απομένουν περίπου 60 ημέρες μέχρι το στήσιμο της πρώτης κάλπης.

Παράλληλά, οριστικοποιούνται και οι προεκλογικές καμπάνιες, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη δύσκολη εκλογική μάχη θα παίξουν και τα social media τα οποία έχουν μεγάλη διείσδυση στο δυναμικό κοινό. Με αυτά τα δεδομένα η πιθανότερη ημερομηνία για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι η 21η Μαΐου, προκειμένου οι δεύτερες κάλπες να στηθούν μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, δηλαδή στις 2 Ιουλίου. Η άλλη πιθανή ημερομηνία αλλά όχι επικρατέστερη είναι η 28η Μαΐου με τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να στήνεται στις 9 Ιουλίου, κάτι που φαντάζει δυσκολότερο δεδομένου ότι μπαίνουμε βαθιά στη θερινή τουριστική περίοδο.

Με δεδομένη λοιπόν την πρώτη κάλπη ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης (21/5) η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου εκτιμάται ότι θα γίνει την Τρίτη στις 25 Απριλίου, καθώς μία ημέρα πριν (24/4) ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα διαλύσει τη Bουλή µε πρόταση της κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα και στη συνέχεια θα προκηρυχθούν οι εκλογές.

Μια ημέρα μετά στις 26 Απριλίου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης θα δώσει τη θέση του σε υπηρεσιακό και στη συνέχεια κάθε κόμμα, µε γραπτή δήλωσή του, η οποία επιδίδεται προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πρέπει να έχει δηλώσει το όνομα και το έµβληµά του για όλη την επικράτεια.

Τι θα ακολουθήσει

-Από τις 22 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου (ή από τις 29 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου), θα γίνουν οι διερευνητικές εντολές και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

-Θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ένας εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Άρειος Πάγος, Συµβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο). Επικρατέστερος θεωρείται ο Ιωάννης Σαρµάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

-Θα γίνει η ορκωμοσία στη Βουλή

-Θα ακολουθήσει η εκ νέου διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των δεύτερων εκλογών, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεδομένου ότι το σύστημα της απλής αναλογικής για να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση απαιτείται το 46% οι δεύτερες κάλπες θεωρούνται μονόδρομος.

-Οι δεύτερες εκλογές αναμένονται να οριστούν για τις 2 Ιουλίου.

Ηλεκτρονική δήλωση υποψηφιοτήτων

Για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές τα κόμματα θα λάβουν ειδικό όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων. Κάθε κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων μέσα σε 7 ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου καταρτίζει και υποβάλλει τους συνδυασμούς του. Στη συνέχεια, δεδομένου ότι το σύστημα είναι πλέον ψηφιακό, κάθε υποψήφιος βουλευτής επικυρώνει την αίτηση δήλωσης υποψηφιότητάς του µέσω της πύλης υποψηφιοτήτων, κάνοντας χρήση του προσωπικού του κωδικού πρόσβασης στις ειδικές εφαρμογές της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων.

Δείτε επίσης