Πολιτική

Οικονόμου: Πολιτικά εξωφρενική η θέση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό «άγνωστο Χ»

Στην αντεπίθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - «Η θέση του δεν συνιστά πρόκληση μόνο στην κοινή λογική αλλά και στη δημοκρατική τάξη»

Οικονόμου: Πολιτικά εξωφρενική η θέση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό «άγνωστο Χ»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σκληρή απάντηση έδωσε για την τοποθέτηση Ανδρουλάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «θεσμική ασέβεια», κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη το βράδυ της Τετάρτης ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας αλλά ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο, όμως, δεν «φωτογράφισε».

«Η θέση του κυρίου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια είναι και πολιτικά εξωφρενική» είπε αρχικά ο κ. Οικονόμου.

Και πρόσθεσε: «Λέει ψηφίστε με αλλά ο πρωθυπουργός θα είναι ο "άγνωστος Χ". Καλεί να τον ψηφίσουν αλλά για το ουσιαστικό αυτό ζήτημα λέει ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ένας "άγνωστος Χ". Η θέση αυτή δεν συνιστά πρόκληση μόνο στην κοινή λογική αλλά και στη δημοκρατική τάξη με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα διαλέξουν και πρωθυπουργό».

«Ο κ. Ανδρουλάκης μας έχει συνηθίσει σε επιδερμική προσέγγιση και ασάφεια. Το μόνο καθαρό είναι η νοσταλγία της ρητορικής της δεκαετίας του '80. Δεν μπορεί για το θέμα αυτό να παραπέμπει στον "άγνωστο Χ". Εκτός αν το κόμμα του αναζητά απλά την ψήφο διαμαρτυρίας ή αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει την προειλημμένη απόφαση που έχει στο μυαλό του η διασταύρωση στην αρχή και η συμπόρευση στη συνέχεια με τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο, όπως λένε, της προοδευτικής διακυβέρνησης» είπε ακόμα ο κ. Οικονόμου.

«Το ψηφίστε με και πρωθυπουργός ο "άγνωστος Χ" δεν συνιστά σοβαρή θέση» κατέληξε για το θέμα ο Γιάννης Οικονόμου.

«"Όχι"» σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό»

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης διευκρίνισε ότι χωρίς ισχυρό διψήφιο ποσοστό δεν μπαίνει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λέει «οχι» σε πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα διευκρίνιζοντας δε ότι μιλά για αμιγώς πολιτική κυβέρνηση, όπως και για πρωθυπουργό που θα είναι πολιτικός, χωρίς να «φωτογραφήσει» κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, παρότι είπε ότι το κόμμα του την τελευταία 20ετία είχε πρωθυπουργό μόνον για τρία χρόνια.

Επίσης, ανέφερε ότι μιλά αποκλειστικά για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, «η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Δηλαδή; Μα όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, υπονομεύοντας τη σταθερότητα για να εκβιάσεις ή εγώ ή ο Τσίπρας, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Δηλαδή λέει Τσίπρας, Μητσοτάκης. Εγωιστής είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος. Και δεν είναι εγωιστές αυτοί οι δύο που λένε ή εγώ ή αυτός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της τρίτης εντολής θα απευθυνθεί και στα δύο μεγάλα κόμματα, αφήνοντας να διαφανεί και μία προτίμηση σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τη συμμετοχή του κόμματός του - αποκλείοντας παράλληλα τον Γιάνη βαρουφάκη επειδή «έπαιξε με τη δραχμή».

«Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, όχι σε συνεργασία με Βαρουφάκη»

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στο ότι ο σχηματισμός κυβέρνηση πρέπει να γίνει από την πρώτη Κυριακή και απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του Γιάνη Βαρουφάκη σε ένα σχήμα συνεργασίας, ενώ δεν απέκλεισε πρόταση συνεργασίας και στα δυο κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Επειδή ο πρωθυπουργός είπε κάτι πολύ συγκεκριμένο και αν κανείς κοιτάξει τα αποτελέσματα των μετρήσεων, θα δει ότι με βάση τα ποσοστά των κομμάτων αυτή τη στιγμή ο σχηματισμός κυβέρνησης, εκτός αν μιλήσουμε για τον μεγάλο συνασπισμό, φαίνεται πολύ δύσκολος την πρώτη Κυριακή. Μπορεί να μην αθροίζουν καν 151 έδρες δύο κόμματα, το πρώτο και το τρίτο για παράδειγμα.

Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Μαγγηριάδη, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Αλλά σήμερα εμείς τι πρέπει να του πούμε; τι θέλουμε να κάνουμε; Ο λαός θα αποφασίσει. Δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο. Ούτε πολιτικοί, ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και εγώ προσωπικά με αίσθημα ευθύνης θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και πρόοδο.

Δείτε επίσης