Πολιτική

Μητσοτάκης:Είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Τόνισε ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα- «η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης»,

Μητσοτάκης:Είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Προτεραιότητα στην αγορά ηλεκτρικης ενέργειας, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την μεταρρύθμιση της αγοράς, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξελλες.

Ο Πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Τόνισε ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα- «η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης», όπως τα χαρακτήρισε- και η επένδυση σε αυτά.

Προτεραιότητα των «27», σημείωνε ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή-πρόσκληση στους ηγέτες, εξακολουθεί να είναι η εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές. «Θα συζητήσουμε τρόπους για την επίτευξη αυτού του στόχου» ανέφερε ακόμη.

Κοινό μέτωπο με Ιταλία και Πορτογαλία για την οικονομία

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου Ελλάδας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, προκειμένου να συζητηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο χωρίς τους υπάρχοντες δημοσιονομικούς περιορισμούς, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία για μία τριμερή συνάντηση αύριο με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα.

Στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να συζητηθούν νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης σε συνολικό επίπεδο και να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατό.

Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία έχουν πληγεί περισσότερο από άλλες χώρες από τους περιορισμούς των δημοσιονομικών κανόνων που θέτουν οι Βρυξέλλες. Οι συνθήκες, ωστόσο, έχουν αλλάξει, με έναν πόλεμο να εξελίσσεται στο κέντρο της Ευρώπης και την ενεργειακή-πληθωριστική κρίση να δοκιμάζει τις οικονομίες, γεγονός που ανατρέπει και τα δεδομένα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούν οι χώρες - μέλη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ενόψει της συνόδου του Eurosummit.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που έλαβε γνώση του εν λόγω non paper, «...η χώρα θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους βορρά - νότου, ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με αυτές που παράγουν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια».

Δείτε επίσης