Πολιτική

Ο Ανδρουλάκης άναψε φωτιές και στη Χαριλάου Τρικούπη για τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό

Μεγαλοπρεπές «άδειασμα» από τον Ανδρέα Λοβέρδο

Ο Ανδρουλάκης άναψε φωτιές και στη Χαριλάου Τρικούπη για τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Φωτιές» και στην Χαριλάου Τρικούπη άναψε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τις δηλώσεις του για τις μετεκλογικές συνεργασίες, αλλά και για το πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, μιλώντας στην ΕΡΤ την περασμένη Τετάρτη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε «όχι» σε πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα, διευκρινίζοντας δε ότι μιλά για αμιγώς πολιτική κυβέρνηση, όπως και για πρωθυπουργό που θα είναι πολιτικός, χωρίς να «φωτογραφήσει» κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, παρότι τόνισε ότι το κόμμα του την τελευταία 20ετία είχε πρωθυπουργό μόνον για τρία χρόνια. Ζήτησε επίσης διπλάσιο ποσοστό, για το κόμμα του από την πρώτη Κυριακή.

«Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”»;" είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ.

Άρχισαν τα όργανα

Την έντονη αντίδραση σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου προκάλεσε αυτή η δήλωση που φρόντισαν αμφότεροι να ξεκαθαρίσουν πως ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και ο πρωθυπουργός.

«Η θέση του κυρίου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια είναι και πολιτικά εξωφρενική. Λέει ψηφίστε με αλλά ο πρωθυπουργός θα είναι ο "άγνωστος Χ"», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Όταν θα γίνουν οι εκλογές -και εμείς πιστεύουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει πολύ ισχυρή εντολή- εκεί θα γίνει η ουσιαστική κουβέντα για τις συνεργασίες. Γιατί θα έχει μιλήσει ο λαός!», τόνισε η Πόπη Τσαπανίδου σε δήλωσή της στο Mega.

Από την άλλη μεριά ο κ. Μάντζος, εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως «προφανώς στις κυβερνήσεις συνεργασίας τόσο το πρόσωπο του Πρωθυπουργού όσο και η σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις, είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των κομμάτων, που προτίθενται να συμφωνήσουν. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι σε σαφή αντιστοιχία με το διογκούμενο ρεύμα των πολιτών, που έχει ως αίτημα το: “Αρκετά ως εδώ.»

Σόκαρε ο Λοβέρδος

Την ίδια ώρα, σαν βόμβα έσκασε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος πήρε αποστάσεις από την πρόταση Ανδρουλάκη, με τη Χαριλάου Τρικούπη να τον αδειάζει μεγαλοπρεπώς.

"Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε και πρόσωπα. Εκτιμώ λοιπόν ότι είναι στη διακριτική του ευχέρεια και νομίζω ότι θα το κάνει, ότι προ των εκλογών θα πει και ποιόν βλέπει. Ώστε να είναι πεντακάθαρη η εικόνα στους πολίτες" είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό, άρα όποιος το ψηφίζει, το ψηφίζει για να είναι αυτός ο ηγέτης της χώρας» είπε επιπλέον ο κ. Λοβέρδος, και υπογράμμισε ότι δεν γνώριζε σχετικά με την επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να αναφερθεί στην αξιοποίηση πολιτικών προσώπων σε μια ενδεχόμενη κυβέρνησης συνεργασίας. «Πρόκειται για μια προσθήκη στην όλη συζήτηση» είπε, και υπογράμμισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να καταγράψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εκλογικό αποτύπωμα. Απέφυγε επίσης να απαντήσει εάν αυτή η «προσθήκη» βασίζεται σε συλλογικές αποφάσεις των οργάνων ή αν συμβάλει στο στόχο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές: «Όλα θα τα δείξει η κάλπη» αρκέστηκε να πει.

"Είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γ. Οικονόμου και τον Α. Σκέρτσο" αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Στη Βουλή ούτε κουβέντα

Ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος κινήθηκε πολύ προσεκτικά το απόγευμα, όπου προσήλθε για να μιλήσει στην Ολομέλεια για το δυστύχημα των Τεμπών, λίγη ώρα μετά την κόντρα με την Χ. Τρικούπη. Καυτηρίασε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και της καταλόγισε ευθύνες για την τραγωδία. «Έχετε αποτύχει. Δεν λέω ότι είστε κυβέρνηση με 100% αποτυχίες. Φαίνεται από τη στάση που έχουμε κρατήσει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και σε κάποια νομοσχέδια. Στα άλλα βασικά, όμως, έχετε αποτύχει. Για παράδειγμα, στην αξιολόγηση», είπε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. «Μας ρωτούν για τους δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη και τον κυρ-Βασίλη. Είχατε προτάξει την αξιολόγηση. Η συνέντευξη του πρωθυπουργού ήταν αμίμητη, ότι θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της ΕΕ μετά από τέσσερα χρόνια κυβέρνησης. Η αξιολόγηση που υποσχεθήκατε, και δεν υπάρχει, είναι από τα βασικά αίτια για ό,τι έγινε», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Μάλιστα, όταν οι δημοσιογράφοι τον πλησίασαν για δήλωση, απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο. Ωστόσο, τους κράτησε σε απόσταση καθώς φορούσε μάσκα: «Επειδή ανησυχώ μην έχω κορωνοϊό και σας κολλήσω» είπε.

Όπως όλα δείχνουν ο ίδιος δεν προτίθεται να προκαλέσει ή να μιλήσει δημοσίως σε αυτή τη φάση, εκτός αν προκύψουν γεγονότα που θα τον αναγκάσουν να το κάνει.

Με δεικτικό τρόπο σχολίασαν τις δηλώσεις Ανδρουλάκη τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

"Επιβεβαιώνονται οι διεργασίες και τ’ αλισβερίσια που συντελούνται για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο “μπαλαντέρ”. Άλλωστε, ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπάρχει αντικειμενικά η κοινή προγραμματική βάση" αναφέρει το ΚΚΕ.

Ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση αναφέρουν πως " Τέτοια απελπισία πολιτικού αρχηγού χθες, δεν κατάλαβα τι είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Ακούστε τώρα τραγωδία δημοκρατικού ξεπεσμού. Συγκυβέρνηση λέει αλλά χωρίς Τσίπρα και Μητσοτάκη".

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ΓΓ του Μερα25 αναφέρει πως "Δυστυχώς προχωράμε σε συγκυβέρνηση με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, προχωράμε σε συγκυβέρνηση των 3 μνημονιακών κομμάτων που θα είναι ειδικού σκοπού".

Δείτε επίσης