Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μελόνι στις Βρυξέλλες - Απουσίαζε ο Κόστα λόγω κωλύματος

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι συζήτησαν για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης έτσι ώστε να υπάρχει κοινή θέση

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μελόνι στις Βρυξέλλες - Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τελικά, δεν έγινε η τριμερής που είχε προγραμματιστεί με την συμμετοχή και του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, λόγω κωλύματος του τελευταίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι συζήτησαν για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης έτσι ώστε να υπάρχει κοινή θέση.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να εξελιχθεί και στο επίπεδο των ηγετών, και όχι μόνο σε πιο χαμηλό επίπεδο με τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup και να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε στερεότυπα του παρελθόντος.

Λίγο πριν τις 12 ξεκίνησαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μάχες Μητσοτάκη για οικονομική διακυβέρνηση και ενέργεια στις Βρυξέλλες

Να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για το σήμερα και το αύριο της ΕΕ και των χωρών μελών της σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης και ενέργειας επιθυμεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε και θα έχει πολύ σημαντικές επαφές προκειμένου χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με ισχυρές οικονομίες ανάμεσά τους και η Ελλάδα να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο όσον αφορά στην οικονομική διακυβέρνηση.

Θέλοντας να καταδείξει ότι η θέση της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και αντιμετωπίζεται ως ισότιμος εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το που έφτασε στην Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πιο ψηλά από εκεί πού βρισκόταν το 2019 καθώς η οικονομία της αναπτύσσεται γρήγορα, η ανεργία αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, χρησιμοποίησε ένα τρανταχτό παράδειγμα ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι εν μέσω της πρωτοφανούς τραπεζικής καταιγίδας οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν, ενώ όσον αφορά στις καταθέσεις είναι απόλυτα εγγυημένες.

Εξήγησε επίσης ότι μέσω των ρεκόρ που σημειώνονται στον τομέα των επενδύσεων μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια. Και απεικονίζοντας το μέλλον σημείωσε ότι καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει βήματα προόδου και να αποκτά -επιτέλους- την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι και το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τα ελληνικά νοικοκυριά, για την Ελληνική Δημοκρατία θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο αρνητικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η φράση που χρησιμοποίησε ως κατακλείδα ήταν: «οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μπροστά μας». Νωρίτερα η χώρα μας είχε αποθεωθεί για τις επιδόσεις της τα τελευταία 4 χρόνια στον τομέα της οικονομίας από ένα εκτενές αφιέρωμα του Bloomberg.

Οι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης και το κοινό μέτωπο

Σήμερα με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει κοινή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης.

Σημειώνεται, ότι ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να εξελιχθεί και σε επίπεδο των ηγετών (και όχι μόνο Eurogroup), να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε στερεότυπα του παρελθόντος και να ολοκληρωθεί σύντομα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι κανόνες δεν πρέπει να υπονομεύουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε μία σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα και όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς η στερεότυπα που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, σχετικά με την ενέργεια υπογράμμισε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα- “η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης”, όπως τα χαρακτήρισε- και η επένδυση σε αυτά.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος για το ευρώ σε διευρυμένη σύνθεση, με την παρουσία της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την οικονομική διακυβέρνηση και τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών.

Δείτε επίσης