Πολιτική

Βενιζέλος: Δεν δήλωσα ενδιαφερόμενος για πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε τέλος τα σενάρια που είχαν δημιουργήσει οι δηλώσεις Ανδρουλάκη περί επιλογής «τρίτου» προσώπου

Βενιζέλος: Δεν δήλωσα ενδιαφερόμενος για πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τέλος στα σενάρια περί ενδιαφέροντος για την θέση του πρωθυπουργού σε μία κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς την συμμετοχή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που είχαν δημιουργήσει οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη έθεσε με σημερινή του τοποθέτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα, απάντησε σε σειρά δημοσιευμάτων που τον χαρακτήρισαν ως ως το «τρίτο» πολιτικό πρόσωπο που πρόκειτια να προτείνει ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την πρωθυπουργία μετά τις εκλογές, ώστε να προκύψει «μια κυβέρνηση συνεργασίας».

Όπως διευκρίνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τοποθέτησή του στο «Πρώτο Θέμα» χθες εξέφρασε την πρόθεσή του να επισημάνει τα θεσμικά «αυτονόητα» και όχι έμμεσα να δηλώσει «ενδιαφερόμενος» για το ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός χωρίς να είναι πρόεδρος ενός εκ των κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις αφορούσαν όσα προβλέπονται σε όλα τα συντάγματα της Ευρώπης για τις μονοκομματικές αλλά και τις κυβερνήσεις συνεργασίας και διευκρίνησε ότι το ζήτημα με τα πρόσωπα εξαρτάται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν και κυρίως από τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Στην δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει συγκεκριμένα: «Η συζήτηση περί προσώπων που εντάθηκε είναι ουσιαστικά μια συζήτηση για αυτό που είναι συνυφασμένο σε όλη την Ευρώπη με το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης: οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οι μονοκομματικές / αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι δυο ισοδύναμες θεσμικές εκδοχές, που τις προβλέπουν όλα τα συντάγματα. Όλα τα άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένων των προσώπων, εξαρτώνται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Τελικά από τη βούληση του εκλογικού σώματος. Θα βοηθούσε, πιστεύω, τον δημόσιο διάλογο και την κοινή λογική, αν σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε το αυτονόητο ως πρόκληση. Και όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα ως «ενδιαφερόμενο»!».

Οι φήμες μετά την απάντηση συνεργατών του στο Mega

Ωστόσο, χθες το βράδυ συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, δεν διέψευσαν ξεκάθαρα τα πρώτα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο ίδιος είναι το πρόσωπο που σκέφτεται ο Νίκος Ανδρουλάκης να προτείνει για πρωθυπουργό σε περίπτωση συγκυβέρνησης.

Στο σχετικό ρεπορτάζ υπήρχε η τοποθέτηση των συνεργατών, σύμφωνα με την οποία: «Προς το παρόν ας κρατήσουμε τη διαπίστωση ότι πλέον όλοι συζητούν και αντιμετωπίζουν το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ως εξίσου λογικό, θεμιτό και πιθανό με το σενάριο μιας μονοκομματικής κυβέρνησης».

Έτσι, άφηναν πιθανότητες να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό και εφόσον υπάρξει η σχετική πρόταση να την εξετάσει, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες να «φουντώσουν» τα σενάρια που ήθελαν τον Νίκο Ανδρουλάκη να τον προτείνει για πρωθυπουργό από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Δείτε επίσης