Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Σε Χανιά ή Πειραιά κατεβαίνει υποψήφιος ο Πολάκης - Όλο το παρασκήνιο

Το σίριαλ με τον πρώην υπουργό συνεχίζεται, αφού η μετακόμισή του από την Κρήτη στην Αττική, συναντά αντιδράσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Σε Χανιά ή Πειραιά κατεβαίνει υποψήφιος ο Πολάκης - Όλο το παρασκήνιο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Τελικά, δεν ήταν τόσο απλή και «αναίμακτη» η επιστροφή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Θα κατέβει μεν, αλλά άγνωστο, ακόμα, πού, δε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», η συμφωνία ήταν να είναι ξανά υποψήφιος, αλλά όχι στα Χανιά, για να ικανοποιηθεί και ο άσπονδος φίλος του Γιώργος Σταθάκης. Δέχτηκε, και η αρχική σκέψη ήταν να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο της Δυτικής Αττικής. Κάτι, όμως, που σκόνταψε στα εσωκομματικά των δυτικών προαστίων.

Κάπως έτσι έπεσε στο τραπέζι η Α’ Πειραιώς. Περιοχή που ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί και σε δύναμη και σε υποψήφιους, οπότε η παρουσία του πρώην υπουργού μόνο θετικό αντίκτυπο θα είχε. Και ενώ όλα φαίνονταν σίγουρα, ήρθε φιρμάνι από τα Χανιά, που δεν θέλουν να χάσουν τον «Πολάκη τους». Είχε προηγηθεί και η δήλωση του φίλου του Χαιρετάκη, για τον οποίο είχε «επαναστατήσει», ότι δεν θα μετέχει στις εκλογές, και έτσι οι Χανιώτες στύλωσαν τα πόδια αρνούμενοι να μείνουν μόνο με τον Σταθάκη.

Υπάρχει, όμως, και συνέχεια. Όπως πληροφορηθήκαμε, προτάθηκε στον Σταθάκη να κατέβει στην Α’ Πειραιώς για να επιστρέψει ο Πολάκης στα Χανιά. Πρόταση που την αρνήθηκε, με αποτέλεσμα οι υποψηφιότητες σε δύο περιοχές να είναι στον αέρα. «Μύλος», λοιπόν, έγιναν στην Κουμουνδούρου, και τώρα καλείται ο πρόεδρος να δώσει τη λύση…

Το τι είχε προηγηθεί με τη συγνώμη του Πολάκη και το... συγχωροχάρτι του Τσίπρα είναι λίγο πολύ γνωστά. Για την επιστροφή του τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο που θα διευκόλυνε τον Αλέξη Τσίπρα να υπαναχωρήσει από την αρχική του θέση για να μείνει εκτός ψηφοδελτίου ο κ. Πολάκης.

Η επιστολή που έγραψε ο πρώην υπουργός, λίγες ώρες πριν συνεδριάσει η Ε.Γ., είχε στόχο τρεις αποδέκτες: τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη φράση «πρόεδρε, έκανα λάθος» και ζητούσε συγνώμη, τους δημοσιογράφους που είχε στοχοποιήσει, ότι δεν είχε πρόθεση για κάτι τέτοιο, και, τέλος, τα στελέχη του κόμματος, αφού παραδέχθηκε ο ίδιος ότι οι κομματικές διαφωνίες συζητούνται μόνο μέσα στο κόμμα και δεν συμβάλλουν στην ενότητα αν γίνονται αντικείμενο δημόσιας συζήτησης.

Στην Εκτελεστική Γραμματεία του περασμένου Σαββάτου ζήτησε συγνώμη και από τους συντρόφους του, υποσχόμενος ότι δεν θα υποπέσει στα ίδια παραπτώματα. Για την ανάρτηση με τις φωτογραφίες δικαστών και δημοσιογράφων, ο Παύλος Πολάκης εξήγησε ότι «δικαίως παρεξηγήθηκα», αν και «δεν ήταν πρόθεσή μου η στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων».

Το ρίσκο της απόφασης ανήκει προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, που παρά το ότι δέχθηκε τις υποσχέσεις Πολάκη, δεν είναι απόλυτα σίγουρος ότι το στέλεχός του θα τις τηρήσει κιόλας. Το γεγονός ότι με το που πέρασε ένα 24ωρο από την απόφαση να είναι ξανά στα ψηφοδέλτια και άνοιξε διάλογο απαντώντας σε ανάρτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, δείχνει και το μέγεθος της ανησυχίας.

Δείτε επίσης