Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: «Τελείωσε η συζήτηση για αυτοδυναμίες»

«Την τελευταία φορά που διάλεξαν άλλοι τον πρωθυπουργό, δεν είχαμε καλά αποτελέσματα» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο πλαίσιο συνεδρίου

Αλέξης Τσίπρας: «Τελείωσε η συζήτηση για αυτοδυναμίες»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών για την χώρα, το ενδεχόμενο μετοκλογικών συνεργασιών αλλά και την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για επιλογή «τρίτου πρόσωπο» για την θέση του πρωθυπουργού μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια συνέντευξη στο πλαίσιο τυ συνεδρίου του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) «Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εκτενώς στις μετεκλογικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι πολιτική «σταθερότητα σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές» αλλά ταυτόχρονα με βάση τις σημερινές συνθήκες,όπως διαμορφώνονται από τον εκλογικό νόμο, εκτιμάει ότι θα προκύψει «κυβέρνηση συνεργασίας». Έστειλε δε και μήνυμα πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της απλής αναλογικής είναι πιο εφικτή από ποτέ.

Η μεγάλη διαφορά όμως με τη Νέα Δημοκρατία - όπως ανέφερε- είναι ότι διαβλέπει σε μία «κυβέρνηση συνεργασίας με προοπτική 4ετίας» και όχι «μια κυβέρνηση με βουλευτές άλλων κομμάτων» που αντικειμενικά δεν είναι μακρόπνοη. Μάλιστα, χαρακτήρισε τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις ως αλαζονικές και υπαίτιες για τραγωδίες, όπως η χρεοκοπία της χώρας και τα Τέμπη.

«Αν θέλουμε πολιτική αλλαγή, αν θέλουμε άλλη κυβέρνηση και άλλος πρωθυπουργός πέραν του κυρίου Μητσοτάκη, πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός που μπορεί να κερδίσει τον κύριο Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η προϋπόθεση. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με απλή αναλογική είναι το κλειδί που θα δρομολογήσει εξελίξεις την επόμενη μέρα για να έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε: «Κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι αυτή που θα έχουμε- είπε – μετά τις εκλογές, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε την ΝΔ. Τέλειωσε η συζήτηση για αυτοδυναμίες.Ακόμη κι αν είχα δυνατότητα για αυτοδυναμία θα επέλεγα κυβέρνηση συνεργασίας».

Σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «οι σταθερές κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα» είναι οι πιο κατάλληλες και δοκιμασμένες για τη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «μάλλον περιγράφει αυτό που λέμε "κυβερνήσεις-κουρελού", δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα. Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει όρο και προϋπόθεση για βιώσιμη κυβέρνηση μακράς πνοής» σχολίασε και συνέχισε: «Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία και παράδοση σε αποστασίας, αλλά δεν μπορεί αυτό να είναι το μέλλον της χώρας.Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με απλή αναλογική είναι το "κλειδί" που θα δρομολογήσει εξελίξεις την αμέσως επόμενη μέρα για να έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, μακράς πνοής. Και μπορεί να δοθεί με το μήνυμα της αναγκαίας πολιτικής αλλαγής με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Γι' αυτό υπογράμμισε ότι «Αυτός που μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, θα είναι εντελώς διαφορετικό το σκηνικό και όσοι έχουν στοιχειωδώς το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, δεν θα επιλέξουν την άρνηση, αν υπάρχει η δυνατότητα και προκύπτει από τους αριθμούς, της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα, που μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές, που η εμπειρία μας έχει δείξει ότι θα συρρικνωθούν τα ποσοστά τους. Άρα δεν δίνω καθόλου σημασία στις κορώνες που ακούγονται προεκλογικά, όμως πολύ μεγάλη σημασία έχουν οι προγραμματικές θέσεις, το πού πρέπει να πάει η χώρα».

Η δήλωση για «κυβερνήσεις-κουρελού»

Όσον αφορά την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη περί επιλογής «τρίτου» προσώπου για την θέση του πρωθυπουργού, που δεν θα είναι ούτε ο ίδιος, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - παρότι είναι η ηγέτες των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία και θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις σε ψήφους- ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι θεωρεί πρώτιστης σημασίας να συζητήσουμε «και πριν τις εκλογές, κυρίως μετά, τις πολιτικές» αλλά άσκησε κριτική για τέτοιου είδους προτάσεις: «Όποιον βάζει το κάρο μπροστά απ' το άλογο τον αδικεί και τον ίδιο, εν προκειμένω τον κ. Ανδρουλάκη που δεν τον έχω ακούσει να μιλά για πολιτικές αλλά για τα πρόσωπα. Δηλαδή το μόνο πρόβλημά του στην πολιτική της ΝΔ, στην πιθανότητα να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ είναι ο Μητσοτάκης; Όχι η πολιτική του; Δεν λέω είναι ένα πρόβλημα και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αλλά μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα είναι η πολιτική του, των ιδιωτικοποιήσεων, των απευθείας αναθέσεων, της απαξίωσης του κοινωνικού κράτους. Μια προοδευτική κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει πρωτίστως σε αυτά- από εκεί και πέρα εμείς προφανώς βάζουμε το άλογο μπροστά απ' το κάρο, άρα τις πολιτικές, την ανάγκη αλλαγής πολιτικής…».

Ειδικά, στο θέμα των προσώπων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε με έμφαση πως δεν συμφωνεί με αυτή την λογική και δεν υποστηρίζει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, τονίζοντας:«Την τελευταία φορά που δεν επέλεξε ο λαός τον πρωθυπουργό και τον επέλεξαν άλλοι, δεν είχαμε και πολύ καλά αποτελέσματα.Στις δημοκρατίες είναι καλό να μην γίνονται "παρακάμερες" παρασκηνίων που θα αποφασίζουν για τις πολιτικές και τα πρόσωπα, αλλά η κρίση του λαού να γίνεται σεβαστή. Άρα ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει στην κάλπη».

Τέλος, σε σχετική ερώτηση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την εκτίμηση ότι τα κόμματα της αριστεράς παραδοσιακά δεν επιδιώκουν ριζικές αλλαγές πλην των κοινωνικών απάντησε:«Δεν συμφωνώ ότι Αριστερά και μεταρρύθμιση είναι έννοιες μη συμβατές. Οι πιο μεγάλες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει από προοδευτικές κυβερνήσεις και με την Αριστερά στο σύνολό της στους δρόμους να διεκδικούν. Ήταν μεταρρυθμίσεις – κατακτήσεις αυτές.Η Δεξιά έχει "βαφτίσει" τις αντιμεταρρυθμίσεις... μεταρρυθμίσεις».

Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η Ελλάδα «σήμερα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης και ανάταξης», το οποίο μπορεί με την ψήφο του λαού να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε επίσης