Πολιτική

Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουν οι απόδημοι για πρώτη φορά

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν και τα χρονικά περιθώρια να εγγραφούν στην πλατφόρμα

Εκλογές 2023, Απόδημοι, Ψήφος αποδήμων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Παραμένει η δυνατότητα να ψηφίσουν για πρώτη φορά οι απόδημοι Έλληνες από τον τόπο κατοικίας τους μετά το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου έχει ήδη ξεκινήσει.

Η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την ψήφο των αποδήμων «παραμένει πάντα ανοιχτή» για όλες και όλους όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης, η οποία διευκολύνει πλήρως τους ψηφοφόρους, αφού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από όπου γης, εφόσον, βέβαια, προλάβουν τις απαραίτητες προθεσμίες.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περισσότερες από 22.000 αιτήσεις και είχαν εγκριθεί περισσότερες από 17.000.

Δικαίωμα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν όσες και όσοι απόδημοι Έλληνες υποβάλλουν αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα μέχρι και δώδεκα μέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί, καθώς ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε απλά σήμερα την ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης.

Εκλογές 2023 - Ψήφος αποδήμων: Η διαδικασία αίτησης στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Επισημαίνεται ότι για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους η αίτηση των εκλογέων θα πρέπει να έχει υποβληθεί τουλάχιστον 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Όσοι ενδιαφερόμενοι την υποβάλουν σε διάστημα μικρότερο των 12 ημερών δεν θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στις προσεχείς εκλογές. Εφόσον πληρούν τα προαπαιτούμενα θα έχουν αυτή τη δυνατότητα από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι για την εγγραφή στους σχετικούς καταλόγους οι εκτός επικράτειας εκλογείς (που βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός Ελλάδας) είναι απαραίτητο τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Το προαπαιτούμενο της φορολογικής δήλωσης δεν ισχύει για όσους είναι κάτω από 30 ετών και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄βαθμού.

- Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr., εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

- Αφού πιστοποιηθεί ως χρήστης, αναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση. Στη συνέχεια καταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και επιλέγει χώρα και πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.

- Οι νέοι έως 30 ετών θα πρέπει να επιλέξουν την ένδειξη «εξαρτώμενο μέλος» και να συμπληρώσουν το ΑΦΜ του κύριου φορολογούμενου.

- Μετά την αποθήκευση του κυρίου σώματος της αίτησης, ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει την καταχώριση των δικαιολογητικών τα οποία επιβεβαιώνουν την κάλυψη των προϋποθέσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσει τα βασικά στοιχεία του δικαιολογητικού και να μην επισυνάψει έγγραφα δικαιολογητικών, αλλά να εξουσιοδοτήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους, όπου αυτό υποστηρίζεται από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.

Εκλογές 2023 - Ψήφος αποδήμων: Οι προϋποθέσεις

Σημειωτέον ότι χρήση της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στον τόπο κατοικίας τους (μόνιμο ή προσωρινό) στο εξωτερικό έχουν οι Έλληνες πολίτες που:

· Έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν

· Είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

· Εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού

Η εγγραφή στην πλατφόρμα

Ειδικότερα, για την εγγραφή των ενδιαφερόμενων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, αυτοί θα πρέπει:

· να έχουν διαμείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

· να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος

Δείτε επίσης