Πολιτική

Εκλογές 2023:«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή – Εκπλήξεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες προηγήθηκαν τηλεφωνικές επαφές με τον πρωθυπουργό ο οποίος φέρεται να άφησε τελική απόφαση στον πρώην υπουργό

καραμανλησ. κοστασ καραμανλης. εκλογεσ, νεα δημοκρατια, υπουργοσ, υποψήφιοσ βουλευτησ, εκλογεσ, καλπεσ, εκλογεσ 2023
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένα μήνα και κάτι μετά την τραγωδία των Τεμπών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής αποφάσισε να είναι υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Προηγήθηκαν τηλεφωνικές επαφές με τον πρωθυπουργό ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες άφησε στον πρώην υπουργό του την τελική απόφαση. Μάλιστα, οι επαφές αυτές πύκνωσαν μετά την παρουσία του Κώστα Καραμανλή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου έδωσε απαντήσεις για την κατάσταση στον ΟΣΕ.

Και αυτή η εμφάνιση στην Επιτροπή Θεσμών «μέτρησε» πολύ για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς φάνηκε η αντίθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη για το πως φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία αλλά να ρίχνει όπως το συνηθίζει την ευθύνη σε όσους κυβέρνησαν πριν και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι όταν είχε ρωτηθεί ο πρωθυπουργός για τον πρώην υπουργό του από τον Σταύρο Θεοδωράκη στην τηλεοπτική συνέντευξη που του παραχώρησε είπε: «Αμέσως μετά [την τραγωδία των Τεμπών], όταν βρεθήκαμε μαζί, όχι απλά έθεσε στη διάθεσή μου την παραίτησή του με τον τυπικό τρόπο.. παραιτήθηκε αμέσως και αυτό τον τιμά. Θα μου πείτε ''αυτονόητο''; Ναι. Αλλά πόσες φορές το έχουμε δει; Ας το αναγνωρίσουμε τουλάχιστον αυτό». Ειδικά για το θέμα της υποψηφιότητας είχε δηλώσει ότι θα το συζητούσε μαζί του όταν ερχόταν η ώρα.

Το παρασκήνιο

Το πρώτο διάστημα από την παραίτησή του και μετά ήταν λένε όσοι γνωρίζουν καλά τον Κώστα Καραμανλή, ίσως το πιο δύσκολο της ζωής του. Από την μια ημέρα στην άλλη ανατράπηκαν τα πάντα και ο ίδιος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της vradini.gr ο πρώην υπουργός Μεταφορών ο οποίος αναλαμβάνοντας από την πρώτη στιγμή την πολιτική ευθύνη για τα Τέμπη παραιτήθηκε από την θέση του δεχόταν τηλεφωνήματα όχι μόνο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και από συναδέλφους του υπουργούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να τον στηρίζουν ψυχολογικά. Σε όσους τον ρωτούσαν δεν απαντούσε για το τι θα πράξει γιατί δεν ήθελε να πάρει την τελική του απόφαση εν θερμώ.

Πως το αποφάσισε

Όπως λένε στενοί του συνεργάτες, ο κ. Καραμανλής ανέλαβε με θάρρος το πολιτικό κόστος και την ευθύνη για την τραγωδία των Τεμπών και τώρα είναι η ώρα να κριθεί από τους πολίτες των Σερρών.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα ξεκινά προεκλογική εκστρατεία και αναμένεται να μην αφήσει γωνιά της εκλογικής του περιφέρειας ενώ δηλώνει αποφασισμένος να απαντά σε όσα ερωτήματα του τίθενται, όσο σκληρά κι αν είναι.

Οριστικοποιούνται τα γαλάζια ψηφοδέλτια

Το στενό κομματικό επιτελείο ολοκληρώνει το παζλ των γαλάζιων ψηφοδελτίων με τον πρωθυπουργό να δίνει την τελική έγκριση, επικυρώνοντας τις υποψηφιότητες και με συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ηλεία, αλλά και αυτή του Νίκου Παπαθανάση στον Βόρειο Τομέα Αθηνών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Χθες επικυρώθηκε και η υποψηφιότητα του αδερφού του ήρωα αντιπλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια, Παναγιώτη Βλαχάκου, από το Νίκο Βλαχάκο στην Α' Πειραιά.

Ποιοι ακούγονται για το Επικρατείας

Για το "γαλάζιο" ψηφοδέλτιο Επικρατείας ακούγεται έντονα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος είναι Κύπριος και δεν θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο να καταλάβει την εκλόγιμη θέση του υποψηφίου βουλευτή της Ομογένειας. Έντονα ακούγεται και το όνομα του χρυσού μας ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής το 2012 με το ΠΑΣΟΚ αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη.

Οι «κομμένοι»

Εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ για τις βουλευτικές εκλογές του 2023 τέθηκε η Μαρία Σπυράκη, η Σοφία Νικολάου και ο Θέμης Χειμάρας, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δείτε επίσης