Πολιτική

Δένδιας: Ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα

Μετά τις εκλογές, για τη συγκεκριμένη διαφορά υπό συγκεκριμένους όρους με βάση το διεθνές δίκαιο και δίκαιο της θάλασσας

Δένδιας
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία την επομένη των εκλογών, με βάση το διεθνές δίκαιο και με συγκεκριμένους όρους, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3».

«Η Ελλάδα είναι εντελώς ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία την επομένη των εκλογών για τη συγκεκριμένη διαφορά υπό συγκεκριμένους όρους. Μην ξεγελιόμαστε, διεθνές δίκαιο, διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Πάντα ήταν ανοιχτή σε διάλογο η Ελλάδα»

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως μετά την επίσκεψή του στην Αντιόχεια υπάρχει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Όλους αυτούς τους μήνες όχι απλώς η Τουρκία δεν παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο ή τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν έχει καν πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο», σημείωσε.

«Είναι προφανές καταρχήν ότι υπάρχει άνωθεν- κυριολεκτικώς άνωθεν- εντολή. Υπάρχει μία σαφής επιλογή, η οποία προέρχεται από τη κορυφή, και είναι μία χειρονομία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν την αγνοεί αυτή τη χειρονομία. Αντιθέτως ανταποκρίνεται, γιατί αυτή η χειρονομία συνιστά ακριβώς αυτό το προαπαιτούμενο που η Ελλάδα είχε θέσει να μπορεί να ομαλοποιήσει τη σχέση με τη γείτονα και να συζητήσει τη διαφορά μαζί της».

«Ούτε εμείς είμαστε αφελείς, ούτε η Τουρκία είναι. Όμως το να δημιουργηθεί ένα κλίμα που να μας επιτρέψει μετά τις εκλογές, νηφάλια, να δούμε αν μπορούμε να επιλύσουμε τη διαφορά μας, αυτό είναι πολύ σοβαρό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, «εφόσον αυτό το κλίμα διατηρηθεί, επιτρέπει στις δύο κοινωνίες και στην ελληνική και στην τουρκική να εκφράσουν την κυρίαρχη βούλησή τους χωρίς το φόβο ενός θερμού επεισοδίου» και υπογράμμισε πως ο αυτός ο φόβος «τουλάχιστον αυτή τη στιγμή έχει φύγει από το τραπέζι».

Νέα Δημοκρατία

Ερωτηθείς για τις εκλογές, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει συνολική πρόταση στην κοινωνία που περιλαμβάνει και τον εκλογικό νόμο, σημειώνοντας ότι η ΝΔ δεν έχει κρύψει ότι δεν πιστεύει στην απλή αναλογική.

«Καταθέτουμε συνολική πρόταση στην κοινωνία, δεν μπορούμε να ενυποθηκεύσουμε την πρότασή μας συζητώντας ενδεχόμενα. Το αν η ελληνική κοινωνία τη δεχτεί ή την απορρίψει είναι θέμα του κυρίαρχου ελληνικού λαού. Η πρότασή μας είναι πρόταση αυτοδύναμης διακυβέρνησης από τη ΝΔ».

«Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με την επιλογή της ΝΔ, αλλά είναι συνολική», τόνισε χαρακτηριστικά. «Αφορά εκλογικό νόμο, αφορά κόμμα, αφορά αρχηγό κόμματος, αφορά πρωθυπουργό. Δεν λέγεται Δένδιας αυτός ο αρχηγός κόμματος, Μητσοτάκης λέγεται».

Σημείωσε δε πως η ΝΔ δεν πιστεύει στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και δεν το έχει κρύψει, ενώ στην ερώτηση αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και στις δεύτερες κάλπες, αν θα πάμε και σε τρίτες, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν μπορούμε να συζητάμε επί ενδεχομένων.

Αναφερόμενος στο σενάριο εισόδου ναζιστικού μορφώματος στη Βουλή, τόνισε ότι το κράτος Δικαίου οφείλει να διασφαλίσει ότι δεν υφίσταται τέτοια επιλογή σημειώνοντας παράλληλα, ότι η διάταξη που πρόσφατα ψηφίστηκε από την κυβέρνηση «είναι σαφέστατη εκδήλωση πολιτικής πρόθεσης».

Δείτε επίσης