Πολιτική

Εύα Καϊλή: Περιμένει να βρεθεί βραχιολάκι για να αποφυλακιστεί

Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα θα είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Γιατί ελήφθη τώρα η απόφαση

Εύα Καϊλή, Αποφυλάκιση, Βραχιολάκι, Qatargate,  Φραντσέσκο Τζιόρτζι, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Σβεν Μαρί
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Εύα Καϊλη μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί εκτός φυλακής και σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής μέσα στο διαμέρισμα της θα περιμένει τη δίκη που θα διεξαχθεί για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο λεγόμενο «Qatargate».

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να βγει από τις φυλακές τη Μεγάλη Παρασκευή ή τη Δευτέρα του Πάσχα καθώς μέχρι στιγμής φαίνεται να μην υπάρχει διαθέσιμο βραχιολάκι, κάτι που επιβεβαιώνει και ο δικηγόρος της.

Ξεχωριστά από τον Τζιόρτζι

Όπως είπε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η κ. Καϊλή θα μένει στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες κοντά στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεχωριστά από τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον οποίο θα μπορεί να έχει μόνο τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ οι κλήσεις τους θα καταγράφονται από τις αρχές.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε ότι αυτό ήταν επιθυμία και της ίδιας, καθώς δεν θέλει να έχει πλέον σχέσεις με τον Ιταλό σύντροφό της.

«Η πρώτη φορά που την είδα να χαμογελάει»- «Θα δω το παιδί μου;»

Όπως είπε στο MEGA, ο κ. Δημητρακόπουλος, ήταν η πρώτη φορά που είδε την Εύα Καϊλή να χαμογελάει.

«Σήμερα είναι μία πολύ ευχάριστη ημέρα, όχι μόνο για την κυρία Εύα Καϊλή αλλά και για εμένα γιατί δεν είμαι μόνο δικηγόρος της αλλά και φίλος της. Και μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που πέρασε στις φυλακές, κάτω από συνθήκες τραγικές, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν τις έχουμε δημοσιοποιήσει. Μπορώ να σας πω ότι βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρέπεια και χωρίς να έχει ομολογήσει αδικήματα που δεν έχει διαπράξει» είπε αρχικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο γνωστός νομικός αναφέρθηκε και στην πρώτη αντίδραση της κ. Καϊλή μετά τη χαρμόσυνη είδηση, με την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή να του λέει: «Μου λες αλήθεια Μιχάλη, θα δω το παιδί μου;». «Αυτή ήταν η αντίδρασή της, βαθιά ανθρώπινη», όπως σχολίασε ο κ. Δημητρακόπουλος

Μάχη μέχρι τέλους

«Θα δώσει μάχη μέχρι τέλους για να αποδειχθεί η αθωότητά της και να μπορεί πάλι να κοιτάξει στα μάτια τους Έλληνες ψηφοφόρους που τόσα χρόνια την τιμούν με την ψήφο τους» τόνισε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, τονίζοντας ότι «δεν είναι μέρα που πανηγυρίζουμε, ο δρόμος είναι μακρύς».

«Αφέθηκε ελεύθερη με ηλεκτρονική επιτήρηση αλλά πιστεύουμε ότι όσο περνάει ο καιρός θα αρθούν και αυτοί οι περιοριστικοί όροι» είπε ο κ. Δημητρακόπουλος και εξήγησε ότι είναι και επιθυμία της ίδιας της Εύας Καϊλή να μείνει σε διαφορετικό χώρο από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που ειλικρινά εξαρθρώνουν το κατηγορητήριο» υπογράμμισε.

«Πάρα πολλοί την πίεζαν να ομολογήσει γιατί αλλιώς θα μείνει στη φυλακή και ήμουν ίσως ο μοναδικός που της είπα “αν είσαι αθώα δεν μπορεί να ομολογήσεις κάτι που δεν έχεις κάνει»» κατέληξε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, λέγοντας πως πια νιώθει δικαιωμένος και εκείνος.

Την είδηση για την αποφυλάκιση της Καϊλή, του τελευταίου προσώπου με συμμετοχή στο Qatargate που παρέμενε στη φυλακή για τέσσερις μήνες, έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικαστής Αντούν Στσάερτ από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου. Αξίζει, παράλληλα, να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον δικαστή.

Η 44χρονη πολιτικός και μητέρα ενός κοριτσιού δύο ετών είχε καθαιρεθεί από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα Δεκεμβρίου, λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κυρία Εύα Καϊλή μπορεί να πάει σπίτι της γιατί τέθηκε υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση από τον ανακριτή Κλεζ. Δεν θα σχολιάσω κάτι περισσότερο, εκτός από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί» είπε από την πλευρά του ο έτερος συνήγορος της Καϊλή, Σβεν Μαρί, σε μια σύντομη δήλωσή του στο Euronews.

Γιατί τώρα η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή

Το MEGA έχει εξασφαλίσει έγγραφο στο οποίο αποτυπώνεται το σκεπτικό της απόφασης αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα με αυτό, οι Βέλγοι δικαστές σημειώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές. Ωστόσο, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική» σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Σύμφωνα με πηγές, έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πιθανότητες αλλοίωσης στοιχείων διότι μίλησε ο Αντόνιο Παντσέρι και μάλιστα αυτά που είπε «έδεσαν» την υπόθεση, μετά τη συμφωνία που έκανε με τις Αρχές.

Ξεκαθαρίζεται ότι δε ότι η απόφαση δεν σημαίνει αθώωση της Εύας Καϊλή αλλά προσωρινή αποφυλάκιση μέχρι την κύρια δίκη, αν και η πλευρά της επιμένει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή της.

Εύα Καϊλή, Qatargate, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, Αποφυλάκιση, Βραχιολάκι, Κατ' Οίκον Περιορισμός, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Σβεν Μαρί

Εύα Καϊλή, Qatargate, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, Αποφυλάκιση, Βραχιολάκι, Κατ' Οίκον Περιορισμός, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Σβεν Μαρί

Χαρακτηριστικά στο έγγραφο, αναφέρεται:

«Δεδομένου ότι οι λόγοι όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».

Υπενθυμίζεται πως η βελγική Δικαιοσύνη είχε ήδη λάβει πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα την Τρίτη και υπέρ του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι την περασμένη εβδομάδα, δύο άλλων βασικών υπόπτων στο Qatargate.

Δείτε επίσης