Πολιτική

Κράτος, ΕΣΥ, μισθοί και στέγη, οι στόχοι

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στις 26 Απριλίου το πρόγραμμα της νέας τετραετίας

Κράτος, ΕΣΥ, μισθοί και στέγη, οι στόχοι
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Μίνι ανάπαυλα με την οικογένειά του στην Τήνο κάνει ο πρωθυπουργός για το Πάσχα, ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με το «γαλάζιο» επιτελείο να βρίσκεται στις επάλξεις καταστρώνοντας την τελική προεκλογική στρατηγική της Ν.Δ., σε μία εκλογική αναμέτρηση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω της απλής αναλογικής, αλλά και των ευρύτερων συνθηκών στις οποίες καλούνται οι πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Οι υποψήφιοι βουλευτές βρίσκονται στις περιφέρειές τους και στην πρώτη γραμμή συμμετέχοντας σε συγκεντρώσεις και εορταστικά τραπέζια, σε άμεση επαφή με την εκλογική βάση για να ακούσουν τους προβληματισμούς των πολιτών και να μεταφέρουν το «γαλάζιο» μήνυμα για ισχυρή διακυβέρνηση και σταθερότητα την επόμενη μέρα.

Το Σάββατο 22 Απριλίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, στη συνέχεια θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα στη Βουλή, και θα ακολουθήσει η διάλυσή της. Θα οριστεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στη θέση του Μάκη Βορίδη και θα αλλάξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, καθότι είναι υποψήφιος στις εκλογές, παραδίδοντας τη σκυτάλη –κατά πληροφορίες– στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

Στις 26 Απριλίου αναμένεται να παρουσιαστεί και το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. για τη νέα τετραετία (2023-2027), με τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες να είναι: η ριζική μεταμόρφωση του κράτους, η αναμόρφωση του ΕΣΥ, η συνέχιση της ανάκαμψης της Οικονομίας με αύξηση των μισθών, και η στεγαστική πολιτική που θα μειώσει το μεγάλο παράγοντα κόστους σε κάθε νοικοκυριό και εισόδημα, μέσα από την αγορά νέων σπιτιών. Ταυτόχρονα θα «τρέξει» το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της Ν.Δ., αυτό δηλαδή που θα διαδεχθεί το σημερινό «σταθερά – μπροστά – τολμηρά». Στόχος είναι το νέο «γαλάζιο» μότο να αποτυπώνει το μήνυμα για ισχυρή Ελλάδα, με τον προβληματισμό να εστιάζει στο πώς θα αποδοθεί και η έννοια της «αλλαγής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει στην τακτική των σκληρών διλημμάτων, με ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του θετικού αφηγήματος κάνοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου της τετραετίας που πέρασε, μέσα από αναρτήσεις του στα social media, ενώ θα συνεχίσει η δημοσιοποίηση των στοχευμένων προεκλογικών σποτ της Ν.Δ.

Στην προεκλογική «γαλάζια» κούρσα αυτό που θα επισημανθεί είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν ούτε την εντιμότητα ούτε την καθαρότητα στις θέσεις να διαχειρισθούν τα προβλήματα που απασχολούν τη μέση ελληνική οικογένεια, θέτοντας το ισχυρό δίλημμα: «Άλμα προς τα εμπρός ή βήμα σημειωτόν, που δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ή, ακόμη, και άλμα προς τα πίσω;».

Το Επικρατείας

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», στις 28 Απριλίου αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., στο οποίο έντονη θα είναι η παρουσία των γυναικών, και μάλιστα σε εκλόγιμες θέσεις, ενώ ισχυροί θα είναι και οι συμβολισμοί του στέλνοντας το μήνυμα της διεύρυνσης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η κυβερνώσα παράταξη εξέλεξε πέντε βουλευτές Επικρατείας –τέσσερις άνδρες και μία μόνο γυναίκα–, τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Γεραπετρίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, Χρήστο Ταραντίλη και την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου, την έδρα της οποίας κατέλαβε ο πρώτος επιλαχών Θόδωρος Σκυλακάκης. Η σύνθεση, πλέον, θα αλλάξει, και μεταξύ των 15 προσώπων που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έντονο θα είναι το «άρωμα» γυναίκας. Ήδη έχει πέσει στο τραπέζι το όνομα της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία ηγήθηκε του κινήματος #ΜeΤoo στην Ελλάδα, ωστόσο η υποψηφιότητά της ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, παρότι έχει συζητηθεί έντονα, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα.

Πάντως, με τις πληροφορίες να διαρρέουν με το σταγονόμετρο, η μόνη υποψηφιότητα που είναι «κλειδωμένη» στις εκλόγιμες θέσεις είναι του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, ενώ εσχάτως ακούγεται και το όνομα του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, ως υποψηφιότητα από την Ομογένεια, καθότι Κύπριος, δεδομένου ότι σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο όλα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να έχουν στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας τους τουλάχιστον έναν υποψήφιο από την Ομογένεια.

Δείτε επίσης