Πολιτική

Γ. Οικονόμου: «Βρισκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των παραγωγών»

Μέχρι το τέλος Μαΐου οι πληρωμές για αποζημιώσεις και έκτακτες ενισχύσεις για τη ζωική και φυτική παραγωγή

Γ. Οικονόμου: «Βρισκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των παραγωγών»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην καταβολή αποζημιώσεων και έκτακτων ενισχύσεων για τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας, αναφέρεται με ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Από την συγκρότησή της κυβέρνησης μέχρι το τέλος Μαΐου οι πληρωμές για αποζημιώσεις και έκτακτες ενισχύσεις για τη ζωική και φυτική παραγωγή φτάνουν συνολικά το 1,8 δισ. ευρώ», αναφέρει ο κ. Οικονόμου

«Με σχέδιο αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι βρισκόμαστε, σταθερά, στο πλευρό των παραγωγών», επισημάνει στην ανάρτησή του.

Η ανάρτηση:

Με εντατικούς ρυθμούς θα καταβάλλονται καθημερινά μέχρι τις τις 10 Μαϊου οι αποζημιώσεις και οι έκτακτες ενισχύσεις για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες άλλων κλάδων) συνολικού ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες, μέσα σε ένα 24ωρο, καταβλήθηκαν 65 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις για καλλιέργειες του πρωτογενούς τομέα, των οποίων οι ζημίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2022.

Παράλληλα, μετά από την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος της Ελλάδας βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταβλήθηκε στους δικαιούχους, συνολικά, αποζημίωση 25,15 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία (υπουργείο Οικονομικών και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) αποδεσμεύτηκαν αποζημιώσεις για τους παραγωγούς και τους καλλιεργητές του αγροτικού τομέα, τα παρακάτω ποσά:

1) για τα μήλα της επικράτειας, ποσού 17,7 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Καστοριάς, Κοζάνης, καθώς και

2) Για τα κάστανα της επικράτειας, με αναφορά κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Πέλλας, Αρκαδίας, Κιλκίς, ύψους 7,45 εκατ. ευρώ.

Συνολικά το ποσό των προγραμματισμένων πληρωμών (ΕΛΓΑ, de minimis, προσωρινό πλαίσιο για την Ουκρανική κρίση) του διμήνου Απριλίου – Μαΐου 2023 θα φθάσει τα 185,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Πρόεδρος ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, από σήμερα ως και τις 10 Μαϊου θα καταβληθούν οι εξής αποζημιώσεις και έκτακτες ενισχύσεις:

A. Αποζημιώσεις και έκτακτες ενισχύσεις μέσω ΕΛ.Γ.Α.:

1. Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα διατεθούν 4,3 εκατ. ευρώ, για τις Πυρκαγιές του έτους 2022 στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Ρεθύμνου, Φωκίδος.
2.Εντός του μήνα θα λάβουν ενισχύσεις οι παραγωγοί στις καλλιέργειες των οποίων οι ζημίες δεν εντοπίστηκαν από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Copernicus, στην περίπτωση των Πυρκαγιών του 2021 στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδος, συνολικού ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ.
3. Μέσα στον επόμενο μήνα (Μάιος) έχει εγκριθεί η καταβολή ενισχύσεων ύψους 3 εκατ. ευρώ, για τις Πυρκαγιές του 2021, στις περιπτώσεις παραγωγών οι οποίο ήταν εκτός του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος Copernicus, όπως εκείνες της Ανατολικής Μάνης.
4. Εντός του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Μαΐου, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της εξόφλησης του υπολοίπου 30% για τους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «Παγετό 2021», καθώς και η ενίσχυση για τις περιπτώσεις των παραγωγών, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην ΚΥΑ του Ad Hoc Προγράμματος «Προανθικό 2021». Η δαπάνη αυτών των αποζημιώσεων ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ.

B. Αποζημιώσεις μέσω de minimis:

Από χθες και μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρα (13.4) θα καταβληθούν αποζημιώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 28,08 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν:

1. Ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα (70 ευρώ/στρέμμα), ποσού 16,12 εκατ. ευρώ, για τις Περιφεριακές Ενότητες Πέλλας, Ημαθίας, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας, Κοζάνης, Κιλκίς

2. Ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα για τη ζημία λόγω βροχοπτώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Λάρισας, Κοζάνης (80 ευρώ/στρέμμα και 65 ευρώ/στρέμμα), ποσού 11,96 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, αμέσως μετά το Πάσχα, θα γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων de minimis για:

1. Επιτραπέζια σταφύλια Π.Ε. Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, ποσού 3,1 εκατ. ευρώ.
2. Οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου, ποσού 1,82 εκατ. ευρώ.
3. Φασόλια, Γίγαντες Π.Ε. Φλώρινας, Καστοριάς, ποσού 1,59 εκατ. ευρώ.
4. Θερμοκήπια Μαραθώνα, ποσού 1,42 εκατ. ευρώ.
5. Σπαράγγια Αλμωπίας, ποσού 571. 500 ευρώ.
6. Αμύγδαλα 3 κοινοτήτων Π.Ε. Μαγνησίας, ποσού 562.500 ευρώ.
7. Ζαχαρότευτλα επικράτειας, ποσού 232.900 χιλ. ευρώ.
8. Βοοτρόφους Βόρειας Εύβοιας, ποσού 26.900 χιλ. ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του de minimis καταβάλλεται το μεταφορικό ισοδύναμο, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, που αφορά στα νησιά. Το συνολικό ύψος αποζημιώσεων μέσω de minimis ανέρχεται σε 49,9 εκατ. ευρώ.

Γ. Ενισχύσεις μέσω προσωρινού πλαισίου για την Ουκρανική κρίση:

Μετά την καταβολή αποζημίωσης ύψους 25,15 εκατ. ευρώ για τα μήλα (17,7 εκατ. ευρώ) που αφορά κυρίως τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Καστοριάς, Κοζάνης, καθώς και για τα κάστανα (7,45 εκατ. ευρώ), με έμφαση κυρίως στις Περιφεριακές Ενότητες Λάρισας, Πέλλας, Αρκαδίας, Κιλκίς, αναμένεται η αποδέσμευση ποσού ύψους 30,43 εκατ. ευρώ, μετά από έγκριση της Κομισιόν.
Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφορά τους εξής τομείς:

1. Τα μελίσσια της επικράτειας, και προβλέπει ποσό 12 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Λάρισας).

2. Τα Καπνά της επικράτειας και προβλέπει ποσό 5,69 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών)

3. Την κορινθιακή σταφίδα και προβλέπει ποσό 4,72 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας).

4. Τα αχλάδια επικράτειας και προβλέπει ποσό 4,70 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ημαθίας).

5. Τα σπαράγγια επικράτειας και προβλέπει ποσό 2,61 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης).

6. Τον κρόκο επικράτειας και προβλέπει ποσό ύψους 707.500 ευρώ και αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Τα ανωτέρω ποσά πληρωμών ενισχύσεων μέσω του προσωρινού πλαισίου, είναι συνολικού ύψους 55,58 εκατ. ευρώ.

Τέλος, έχει ήδη αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων ύψους επιπλέον 30 εκατ. ευρώ, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έτσι, το συνολικό ποσό των προγραμματισμένων πληρωμών (ΕΛΓΑ, de minimis, προσωρινό πλαίσιο για την Ουκρανική κρίση) ανέρχεται σε 185,8 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν 2 δισ. ευρώ

Όπως επισημαίνεται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης το σύνολο των αποζημιώσεων, οι οποίες πληρώθηκαν την περίοδο 2020-2023 από τον ΕΛ.Γ.Α. ( συμπεριλαμβανομένων των χθεσινών πληρωμών ύψους 65 εκατ. ευρώ), ανέρχονται σε 957.191.804,50 ευρώ. Εκ των οποίων τα έσοδα του Οργανισμού από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά των ασφαλισμένων παραγωγών είναι 637,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ενίσχυση του ΕΛ.Γ.Α. από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον ν.3877/2010, να υπερβαίνει τα 351,4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, την περίοδο 2020-2022 καταβλήθηκαν περίπου 81 εκατ. ευρώ, για τα Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΛ.Γ.Α. με την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, διατέθηκαν για τις Πυρκαγιές του έτους 2021 συνολικά 33.742.304,40 ευρώ, ως πληρωμή προκαταβολών αποζημιώσεων, στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Εύβοιας, Αρκαδίας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

Έτσι, οι χθεσινές ανακοινώσεις αποζημιώσεων και ενισχύσεων, αθροιστικά με αυτές των έκτακτων πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη τριετία, ανέρχονται στο ποσό των 1,8 δισ. ευρώ.
Συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ενισχύσεις και αποζημιώσεις για λιπάσματα, Ζωοτροφές (2% και Μέτρο 22), τον Κανονισμό 467 για τον αμπελοοινικό και οπωροκηπευτικό τομέα, τις επιδοτήσεις de minimis και του προγράμματος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας (Covid-19), του ΕΛΓΑ, του ΚΟΕ, το Προανθικό στάδιο, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, τις ενισχύσεις λόγω Ουκρανικής κρίσης, κ.ά.

Δείτε επίσης