Πολιτική

Στο κενό η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για εκμετάλλευση του δυστυχήματος στα Τέμπη

Οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε ανεπιτυχώς να αξιοποιήσει την τραγωδία καιροσκοπικά και για μικροκομματικά οφέλη

εκλογέσ 2023, Τεμπη, Συγκρουση τρενων στα Τεμπη, δυστυχημα στα Τεμπη, τραγωδια τεμπη, σταθμαρχες τεμπη, συγκρουση τρενων στα τεμπη, διοικηση ΟΣΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, κυβερνηση, Πολιτική, πολιτικα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Ξεμένει» μέρα με την μέρα από «πυρομαχικά» ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι απομένουν ακόμα σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις κάλπες του Μαΐου. Δεν αποτελεί μυστικό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να αξιοποιήσει πολιτικά το τραγικό γεγονός των Τεμπών, το οποίο έπεσε σαν «κεραυνός εν αίθρια», μερικές στροφές πριν από τις κάλπες.

Για την Κουμουνδούρου ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα περί επιτυχημένης διαχείρισης του δημόσιου τομέα και να περάσει στην αντεπίθεση αναφορικά με τις παθογένειες που δεν αντιμετώπισε ούτε η ΝΔ.

Όπως όμως φαίνεται τα τελευταία 24ωρα, ακόμα και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό . Πώς έγινε αυτό...

Αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατό για τη διερεύνηση των αιτιών και των συστημικών προβλημάτων στο χώρο των σιδηροδρόμων και προχώρησε για το σκοπό αυτό στη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητώντας την αντικειμενικότητα των μελών της Επιτροπής, λοιδορώντας και προσβάλλοντας τα μέλη της, έσπευσε να καταγγείλει τη συγκρότηση της Επιτροπής μιλώντας για «προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της Κυβέρνησης».

Στις 18 Απριλίου, η Επιτροπή παρέδωσε το πόρισμά της στον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη το οποίο απεστάλη αμέσως στον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, για την αξιολόγησή του στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και αμέσως μετά δημοσιοποιήθηκε ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας την τακτική που ο ίδιος είχε ακολουθήσει, έσπευσε να επικαλεστεί το πόρισμα τους, λέγοντας ότι «αναδεικνύει τις ευθύνες των Μητσοτάκη και Καραμανλή και ξεσκεπάζει την επιχείρηση συγκάλυψης».

Με άλλα λόγια υπέπεσε σε μια μεγάλη αντίφαση, απορρίπτοντας ουσιαστικά τη δική του τακτική. Όταν συγκροτήθηκε η Επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως «η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης εντάσσεται σε επιχείρηση συγκάλυψης» και όταν δημοσιοποιήθηκε το πόρισμά της ίδιας επιτροπής, λέει «αποκαλύπτεται η απόπειρα συγκάλυψης».

Ο κ. Σπίρτζης που υποστήριζε ότι «η Επιτροπή δεν πληροί τα στοιχεία της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας» λέει τώρα ότι «το πόρισμα σε μεγάλο κομμάτι είναι αντικειμενικό».

Την ίδια στιγμή, τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος Παππάς επικαλούνται το πόρισμα και μάλιστα επιλεκτικά κάποιες από τις διαπιστώσεις του, τις οποίες προσπαθούν να φέρουν «στα μέτρα τους».

Όπως επιμένει το κυβερνών κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή στη υπόθεση αυτή κινήθηκε ανεύθυνα και καιροσκοπικά, επιδιώκοντας μικροκομματικά οφέλη. Το ίδιο κάνει και τώρα, υποστηρίζοντας τα ακριβώς αντίθετα όσων έλεγε έως πρόσφατα για την Επιτροπή.

Το πρόβλημα πάντως αποδεικνύεται μεγαλύτερο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια και όπως αποτυπώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, η επιχείρηση εκμετάλλευσης του τραγικού γεγονότος προκειμένου να πληγεί η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας δεν απέδωσε.

Οι έρευνες κοινής γνώμης επιβεβαιώνουν ότι το κυβερνών κόμμα περιορίζει τη ζημιά παραπάνω από το μισό, ενώ και τα ποιοτικά στοιχεία επιστρέφουν στα επίπεδο «πριν των Τεμπών».

Δείτε επίσης