Πολιτική

Τσίπρας: Αν μας λείπουν 10 βουλευτές, να αναλάβουν την ευθύνη τους ΚΚΕ και ΜέΡα25

Επιμένει σε τετρακομματική κυβέρνηση - Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης και Κουτσούμπας ακυρώνουν τα μετεκλογικά του πλάνα

Αλέξης Τσίπρας στους Δελφούς, Κυβέρνηση με ψήφο ανοχής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο κενό πέφτουν τα πλάνα του Αλέξη Τσίπρας ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο να «πυροδοτεί» σενάρια για τετρακομματική κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, λαμβάνοντας ωστόσο αρνητική απάντηση από Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος σε ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αν μας λείπουν 10 βουλευτές, ας αναλάβουν την ευθύνη τους».

Ειδικότερα, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ότι η ΝΔ «φαίνεται να είναι κόμμα ανάδελφο», «η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη φαίνεται όχι να μη θέλει, αλλά να μην μπορεί να κάνει συνεργασίες με άλλα κόμματα».

Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν μπορεί με το όμορο κόμμα της δεξιάς πολυκατοικίας, τον κ. Βελόπουλο, και προσπαθεί να του κλέψει υποψήφιους με αποστασίες». Αν και δεν το απέκλεισε να συνεργαστεί η ΝΔ με την Ελληνική Λύση, είπε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συνεργαστεί με ένα κόμμα «που έχει καταγραφεί ως φιλορωσικό, ακραίο σε πολλές θέσεις». Επίσης είπε ότι δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί «και με το από τα αριστερά της όμορο, το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ., γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον αρχηγό του».

Τσίπρας στους Δελφούς: «Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη, έχει και ευθύνες»

Απαντώντας και στο ερώτημα τι σημαίνει η αναφορά που έχει κάνει σε «ανοχή» όταν μιλά για συγκρότηση κυβέρνησης, σημείωσε ότι η εναλλακτική προοπτική απέναντι στη ΝΔ είναι «να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, και στο ΚΙΝΑΛ.» και πως αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί «και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη». «Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη, έχει και ευθύνες», τόνισε. Είπε ειδικότερα πως «και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη, αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκης, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια».

Ο Βαρουφάκης και οι... «εμμονές του»

Ερωτηθείς για πρόσφατη ανάλυση της Standard and Poor's «που βλέπει θετικά την επενδυτική βαθμίδα ωστόσο περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών», και για το αν σε κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει χώρο το κόμμα του κ. Βαρουφάκη «που έβαλε θέμα νομίσματος», ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την κοινωνία και δεν αφορά την πραγματικότητα αλλά τις δικές του εμμονές». Τόνισε ότι αυτές οι θέσεις και οι απόψεις για το νόμισμα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης. Απόψεις για το νόμισμα δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης ούτε στις δύσκολες μέρες του ‘15 κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το νόμισμα, το πρόβλημα είναι ότι τα ευρώ που έχουμε στην τσέπη μας δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες του νοικοκυριού και τα έξοδα των επιχειρήσεων». Σημείωσε πως «σε όλους όσοι ανοίγουν ξανά αυτά τη συζήτηση, απαντάμε με καθαρότητα: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί, δεν έρχεται απ' το πουθενά».

«Εθνικός στόχος να επουλώσουμε τις πληγές της 8ετίας των μνημονίων»

Επισήμανε ότι «και η Standard and Poor's και άλλοι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν τη χώρα δυο βαθμίδες κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίστηκε η πορεία αναβάθμισης κατά δύο βαθμίδες και αργότερα επί κυβέρνησης ΝΔ». Σχολίασε ότι όμως και ο οίκος Fitch στην πρόφαση αιτιολογική έκθεση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε στις εκλογές και είπε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν έχουμε καμία αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία». Κατόπιν αυτού σημείωσε: «Ας μη δημιουργούμε λοιπόν μόνοι μας αβεβαιότητες εκεί που δεν υπάρχουν».

Υπογράμμισε ότι «το μεγάλο ζήτημα και ο εθνικός στόχος για τη χώρα δεν είναι κάτι το οποίο πετύχαμε -να μείνουμε στο ευρώ, να βγούμε απ' τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος- αλλά να επουλώσουμε τις πληγές της 8ετίας των μνημονίων που παραμένουν ακόμα στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας».

«Όχι» από ΠΑΣΟΚ σε κυβερνήσεις με ψήφο ανοχής ή κυβερνήσεις ειδικού σκοπού

Την ίδια ώρα, αρνητικά απαντά το ΠΑΣΟΚ για το σενάριο κυβέρνησης με ψήφο ανοχής. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το iefimerida.gr ο Δημήτρης Μάντζος ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε πως η Χαριλάου Τρικούπη λέει «όχι».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το iefimerida, ο κ. Μάντζος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει στα θολά παιχνίδια του Τσίπρα και του Μητσοτάκη και διευκρίνισε πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλάει για κυβέρνηση που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Δεν μιλάει για κυβερνήσεις με ψήφο ανοχής, κυβερνήσεις ειδικού σκοπού ή οτιδήποτε άλλο. Έχει καθαρή στάση που συμπυκνώνεται στο εξής: «Ισχυρό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ, προγραμματική συμφωνία, πρόσωπα κοινής αποδοχής από τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου. Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια περί ψήφου ανοχής».

Βαρουφάκης: Ένα τεράστιο «όχι» στην πρόταση Τσίπρα για ψήφο ανοχής -Αυτά είναι αστειότητες

Παράλληλα, και ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε μέσω συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι δεν θα δώσει ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη δήλωσε επί λέξει: «Ευθέως απαντώ […] ένα τεράστιο "όχι". Δεν υπάρχει ανοχή. Αυτά είναι αστειότητες. Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι, υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία […], όταν μια κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, εκεί δεν υπάρχει "παρών", όπως γίνεται στα νομοσχέδια. Όταν, όμως, έχεις ψήφο εμπιστοσύνης, υπάρχει "ναι" ή "όχι". Ανοχή δεν υπάρχει. Ο μόνος τρόπος για να δείξεις ανοχή είναι να μην προσέλθεις, να πας εκδρομή, να πας για μπάνιο. Αυτό έλειπε, οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη -που κάνουν προεκλογική καμπάνια κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια και από τον οποίο ζητούμε να μας στείλουν στη Βουλή με την ψήφο τους- να πάμε για μπάνιο».

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ ούτε θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ούτε θα δώσει ψήφο ανοχής

Το ΚΚΕ, επίσης, διά στόματος Δημήτρη Κουτσούμπα επανέλαβε για άλλη μία φορά πως ούτε θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ούτε θα δώσει ψήφο ανοχής. «Το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει ούτε θα δείξει ανοχή στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε ονομάζεται προοδευτική, είτε ονομάζεται δημοκρατική, είτε ονομάζεται δήθεν ειδικού σκοπού», ξεκαθάρισε σήμερα ο γ.γ. του ΚΚΕ μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ένα πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει πως ο λαός θα είναι πιο δυνατός στα δύσκολα που έρχονται, κι αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών. Τόνισε, μάλιστα, ότι το ΚΚΕ δεν λέει άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά.

Δείτε επίσης