Πολιτική

Δένδιας: «Ναι» σε συζήτηση με την Τουρκία αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο

«Ούτε αφελής είμαι, ούτε αιθεροβάμων. Ούτε θα μετακινηθούμε από τις πάγιες ελληνικές θέσεις», τόνισε

νικος δενδιας φορουμ δελφων, νικος δενδιας εκλογες 2023, νικος δενδιας για τουρκικη προκλητικοτητα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανοιχτό αφήνει το παράθυρο της διπλωματικής συζήτησης η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στην προσπάθειά του να ρίξει τους τόνους στο κομμάτι της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία και με δεδομένο τις πολιτικές αναταραχές που έχουν ξεσπάσει στη γείτονα χώρα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν θα επαναφέρω το κλίμα της περιόδου προ σεισμών επειδή κάποιος αξιωματούχος τύπωσε ανοήτως τον χάρτη όπως τον τύπωσε. Έχω καθήκον να αφήσω παράθυρο ευκαιρίας ανοιχτό. Θα ήταν εύκολο και για μένα να σηκώσω το θέμα του χάρτη και να πάρω μερικές ψήφους, αλλά δεν θα το κάνω».

«Ούτε αφελής είμαι, ούτε αιθεροβάμων. Ούτε θα μετακινηθούμε από τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Έχω δει όμως κι άλλα στοιχεία στην τουρκική συμπεριφορά και έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε μια ευκαιρία», προσέθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με τη στάση της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, σημείωσε ότι «Δεν θα τους το υποδείξω εγώ. Το Κογκρέσο κάνει ενδελεχή έρευνα για την τήρηση των όρων πριν εγκρίνει πολεμικό υλικό».

Πρέπει να περπατάμε παράλληλα

«Πρέπει να έχουμε γενναιότητα, να γίνονται βήματα και από τις δύο πλευρές. Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε ρίσκο σε οτιδήποτε, δεν θα πάμε πουθενά», συμπλήρωσε. Τόνισε, παράλληλα, τη σημασία της ανοιχτής στήριξης της Τουρκίας προς την Ελλάδα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μάλιστα με τη συγκεκριμένη ατζέντα της χώρας μας για το διεθνές δίκαιο, λέγοντας ότι θα ήταν εγκληματικό να μην το δοκιμάσουμε.

Σημείωσε ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τη στάση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Κύπρος από την πλευρά της δεν θα μπορούσε να ψηφίσει την τουρκική υποψηφιότητα, καθώς η Άγκυρα δεν επιτρέπει σε σκάφη με σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας να πηγαίνουν στα λιμάνια της. «Η Ελλάδα έπραξε σωστά, το ίδιο και η Κύπρος», είπε χαρακτηριστικά.

Καλές σχέσεις με όλους

Εστιάζοντας στην αξιολόγηση και στην συνολική αποτίμηση του έργου του στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ο Νίκος Δένδιας απολογήθηκε θετικά και επικαλέστηκε μια σειρά από συμφωνίες. «Συμφωνίες για ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο», «συμφωνία με την Αλβανία», «αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ», «εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ», ήταν μερικές απ' αυτές.

Συγκεκριμένα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο 2023, καθώς η αλβανική πλευρά ετοιμάζεται να υπογράψει έγγραφο πληρεξουσίου.

Την ίδια ώρα, με ουδετερότητα απάντησε στην ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ σχολίασε τη στάση της Σερβίας επί του ζητήματος. «Την πονάμε τη Σερβία. Οι σχέσεις μας είναι ιστορικές. Ψηφίζουμε για να διευκολύνουμε το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Η Ελλάδα δεν έχει ιδιοτελή ατζέντα. Δεν επιδιώκουμε την επικυριαρχία. Η μόνη μας ατζέντα είναι η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια», υποστήριξε.

Τέλος, για τη διαφορετική στάση της Κύπρου σε αυτό το θέμα, σημείωσε ότι η Λευκωσία καταψήφισε γιατί υπήρχε η αντίληψη ότι η περίπτωση του Κοσόβου έχει αναλογίες με την κατεχόμενη Κύπρο, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι ξεχωριστές.

Δείτε επίσης