Πολιτική

Καθαρό εκλογικό «τοπίο» μετά τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη

Γιατί αισθάνεται δικαιωμένη η κυβέρνηση μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση του Αρείου Πάγου

Eκλογές 2023, Εθνικές εκλογές, Εθνικές εκλογές 2023, Βουλευτικές εκλογές, Βουλευτικές εκλογές 2023,Κυριάκος Μητσοτάκης, Πολιτικά, Πολιτική
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια σημαντική ημέρα ήταν η χθεσινή καθώς η ελληνική δικαιοσύνη έβαλε ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες είχε το νεοναζιστικό μόρφωμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη να ξαναμπεί ως συνέχεια της Χρυσής Αυγής στο ναό της δημοκρατίας.

Η απόφαση της ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου έγραψε ιστορία και παράλληλα άλλαξε και τους συσχετισμούς στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε και δικαίωση για την κυβέρνηση η οποία πήρε από την πρώτη στιγμή πρωτοβουλίες για να μείνουν εκτός Βουλής εγκληματικές οργανώσεις «ντυμένες« με τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Και στον αγώνα αυτό όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος η απουσία της αριστεράς ήταν ηχηρή.

«Δυστυχώς και σ’ αυτήν την κορυφαία στιγμή αυτοπροστασίας της Δημοκρατίας από τους αρνητές της ήταν απούσες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς που δηλώνουν ότι βρίσκονται απέναντι στο φασισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 βάδισαν μαζί τον δρόμο της διγλωσσίας και υποκρισίας, απέχοντας και από την ψήφιση των κρίσιμων διατάξεων αλλά και από την κατάθεση σχετικού υπομνήματος. Με μισόλογα και πολλά «ναι μεν αλλά» επέλεξαν να «ψαρεύουν» σε θολά νερά, αλλά οι επιδιώξεις τους είναι πεντακάθαρες για τους πολίτες. Όλοι κρινόμαστε όχι μόνο από όσα λέμε άλλα κυρίως από όσα πράττουμε. Και εμείς κάναμε, ως οφείλαμε, το καθήκον μας απέναντι στη Δημοκρατία», δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Είχε προηγηθεί η σκληρή επίθεση του πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Μάλιστα, κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ότι το παίζει δίπορτο, αφού «δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για να υπερασπιστεί τη δημοκρατική θέση, ότι το κόμμα των φονιάδων και του μαχαιροβγάλτη που δολοφόνησε έναν αθώο άνθρωπο, δεν πρέπει να ανακηρυχθεί υποψήφιο στις εκλογές».

Στη ΝΔ δεν παύουν να θυμίζουν ότι όλοι οι αγώνες στην πράξη για να συλληφθούν και να καταδικαστούν για τα εγκλήματά τους οι «σύντροφοι» του Ηλία Κασιδιάρη έγιναν από εκείνους.

Η ΝΔ ήταν κυβέρνηση όταν οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Η δίκη ολοκληρώθηκε επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και οι άνθρωποι αυτοί καταδικάστηκαν με πολύ βαριές ποινές από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη. Η συνέχεια είναι γνωστή. Το κυβερνών κόμμα ανέλαβε τη νομοθετική πρωτοβουλία για να μπει τέλος σε μία οργάνωση και σε ένα μόρφωμα που έχει τα χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης.

Παρόλα αυτά η ανησυχία παραμένει για την συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος «ΕΑΝ» του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου καθώς οι δίαυλοι επικοινωνίας Κανελλόπουλου – Κασιδιάρη παραμένουν ανοικτοί.

Οι «ορφανές» ψήφοι

Το βασικό ερώτημα για την επόμενη ημέρα είναι που θα κατευθυνθούν οι ψήφοι του νεοναζιστικού μορφώματος – κόμματος Κασιδιάρη, το οποίο, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν να περνά το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.

Και δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι εκτός έμειναν και άλλοι σχηματισμοί στα δεξιά της ΝΔ, όπως το κόμμα Πατρίδα της Αφροδίτης Λατινόπουλου, η Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου στην οποία συμμετείχε και το κόμμα ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. του Κωνσταντίνου Μπογδάνου καθώς και το κόμμα Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος του Νίκου Νικολόπουλου.

Όσοι γνωρίζουν καλά αυτό τον χώρο έχουν την αίσθηση ότι οι ψηφοφόροι του Ηλία Κασιδιάρη δεν θα κινηθούν προς ένα και μόνο κόμμα αλλά ούτε και στη ΝΔ.

Κάποιοι εκτιμούν ότι κέρδη από την απόφαση αυτή ίσως τελικά να έχει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε επίσης