Πολιτική

Μητσοτάκης για σύλληψη Μπελέρη: Καμία έκπτωση στην προστασία της μειονότητας

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές»

Μητσοτάκης από Λέσβο, Ελληνοτουρκικά, Μόρια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ξεκάθαρο μήνυμα προστασίας της μειονότητας έστειλε από τη Λέσβο, όπου περιοδεύει, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση της σύλληψης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

«Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ένας τρόπος υπάρχει να είμαστε σίγουροι ότι η πορεία προόδου την οποία έχουμε χαράξει με πολύ κόπο και με πολύ προσπάθεια και περνώντας μέσα από σαράντα κύματα θα συνεχιστεί. Ένας τρόπος υπάρχει μόνο: να είναι η Νέα Δημοκρατία πανίσχυρη στην κάλπη της 21ης Μαΐου, σε εννέα μέρες από τώρα. Για να μπορούμε και εμείς να εκπέμπουμε ένα μήνυμα ισχύος προς όλους τους γείτονές μας, ότι είμαστε μία χώρα ισχυρή, είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και πρέπει να φυλάσσονται

«Σε μια διαφορετική καλύτερη από το 2019 Λέσβο» βρέθηκε σήμερα, Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πρώην ΚΥΤ της Μόριας, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο νησί, όπου συμμετείχε στην παρουσίαση της αξιοποίησης του χώρου που αγοράστηκε από το Δήμο Μυτιλήνης με χρηματοδότηση του Υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου στα πλαίσια της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που επλήγησαν από το μεταναστευτικό.

Μητσοτάκης από Λέσβο, Ελληνοτουρκικά, Μόρια, Σύνορα

«Έρχομαι σε μια Μόρια που λειτούργησε ως κολαστήριο με πάνω από 20.000 ανθρώπους και πλέον δεν υπάρχει. Τήρησα την υπόσχεση μου, ξεπεράσαμε τα εμπόδια, ακολουθήσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, προστατεύσαμε τα σύνορα μας από ξηράς και θαλάσσης αποδεικνύοντας ότι η θάλασσα έχει σύνορα και μπορούμε να τα φυλάμε.

Μητσοτάκης από Λέσβο, Ελληνοτουρκικά, Μόρια, Σύνορα

Από 600.000 άτομα που πέρασαν από το νησί την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ φτάσαμε στα χρόνια της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία μόλις στις 10.000» είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως όλα αυτά τα χρόνια «κλείσαμε εκκρεμότητες, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα και στηρίξαμε τις τοπικές κοινωνίες».

Μητσοτάκης από Λέσβο, Ελληνοτουρκικά, Μόρια, Σύνορα

«Μια καλύτερη Λέσβος»

Από πλευράς του ο κ. Μηταράκης υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό στο πρώην ΚΥΤ, όπως είπε, «σε μια καλύτερη Λέσβο». Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως «δεσμευτήκαμε απέναντι στον Ελληνικό λαό να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές και δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Και το πράξαμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα».

Μητσοτάκης από Λέσβο, Ελληνοτουρκικά, Μόρια, Σύνορα

Παράλληλα, ο ίδιος μίλησε για τη στήριξη στις τοπικές κοινωνίες με περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης αλλά και από έκτακτες επιχορηγήσεις και δημοτικά τέλη. «Ενισχύσαμε πανελλαδικά 45 δήμους και τους οργανισμούς τους, με ποσά άνω των 110 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις. 65 εκ. μέσω του Ταμείου και 47 εκ για αποζημιώσεις και δημοτικά τέλη.

Μητσοτάκης από Λέσβο, Ελληνοτουρκικά, Μόρια, Σύνορα

Στο βόρειο Αιγαίο δόθηκαν 60 εκατομμύρια μέσα σε τρία έτη, δηλαδή συγκριτικά, το 1/5 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2014-2020 και το 1/7 του 2021-2027», είπε ο κ. Μηταράκης.

Μητσοτάκης από Λέσβο, Ελληνοτουρκικά, Μόρια, Σύνορα

Ας σημειωθεί ότι στο χώρο του πρώην ΚΥΤ σχεδιάζεται η κατασκευή σχολικών και πανεπιστημιακών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Μητσοτάκης από Λέσβο, Ελληνοτουρκικά, Μόρια, Σύνορα

Στο σημερινό πρώτο σταθμό του Πρωθυπουργού στο πρώην ΚΥΤ της Μόριας παραβρέθηκε και χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.

Μητσοτάκης από Λέσβο, Ελληνοτουρκικά, Μόρια, Σύνορα

Μητσοτάκης από Λέσβο, Ελληνοτουρκικά, Μόρια, Σύνορα

Μητσοτάκης από Λέσβο, Ελληνοτουρκικά, Μόρια, Σύνορα

Μητσοτάκης από Λέσβο, Ελληνοτουρκικά, Μόρια, Σύνορα

Μητσοτάκης από Λέσβο, Ελληνοτουρκικά, Μόρια, Σύνορα

Μητσοτάκης για την σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας: «Να απελευθερωθεί άμεσα!»

Μήνυμα στα Τίρανα έστειλε από την Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Διονύση Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος είναι και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων την ελληνικής μειονότητας.

Κάλεσε τις αλβανικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τον Έλληνα υποψήφιο προκειμένου να επανέλθει στην εκλογική διαδικασία.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την αξιοποίηση του πρώην ΚΥΤ Μόριας

«Κύριε Υπουργέ, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι. Με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα μία διαφορετική Λέσβο. Μια καλύτερη Λέσβο απ΄ αυτήν την οποία είχαμε παραλάβει το 2019, όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε τη μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου.

Θυμάμαι τις επισκέψεις μου σε αυτόν εδώ τον χώρο, ο οποίος έφτασε να «φιλοξενεί» παραπάνω από 20 χιλιάδες αιτούντες άσυλο, σε άθλιες συνθήκες.

Το κολαστήριο της Μόριας -όπως έγινε γνωστό στο εξωτερικό- δεν υπάρχει πια. Ανήκει στο παρελθόν. Και γι΄ αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος, διότι τήρησα τη δέσμευση την οποία είχα δώσει στην τοπική κοινωνία, κυρίως στις τοπικές κοινότητες, ότι θα λύσω το ζήτημα αυτό και θα ξεπεράσω όλα τα εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν στον δρόμο μας.

Πράγματι, όπως είπε και ο Υπουργός, εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα. Προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας, και στην ξηρά και στη θάλασσα, και μειώσαμε κατά παραπάνω από 90% τις αφίξεις παράνομων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά μπορούν και πρέπει να φυλάσσονται από την Ελληνική Πολιτεία.

Οι αριθμοί τους οποίους ανέφερε ο Υπουργός είναι νομίζω ενδεικτικοί: παραπάνω από 600 χιλιάδες αφίξεις είχαμε μόνο εδώ στη Λέσβο τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάτι παραπάνω από 10 χιλιάδες επί δικών μας ημερών.

Σήμερα υπάρχουν λίγο παραπάνω από δύο χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο νησί. Και βέβαια ο χώρος, αυτός εδώ, της Μόριας, έχει καθαριστεί πλήρως, οι ιδιωτικές εκτάσεις έχουν αποδοθεί στους ιδιοκτήτες τους και η έκταση αυτή, η δημόσια έκταση, έχει αγοραστεί πια από τον Δήμο Μυτιλήνης με στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης, έτσι ώστε ο χώρος αυτός να μεταμορφωθεί σ’ ένα χώρο εκπαίδευσης, ένα χώρο καινοτομίας, ένα χώρο πολιτισμού.

Χαίρομαι πραγματικά γιατί υπάρχουν πολύ φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία εδώ Ειδικού και Μουσικού σχολείου, αλλά και για την προσθήκη σημαντικών εγκαταστάσεων για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εύχομαι πραγματικά σε κάποια χρόνια από τώρα, να μπορώ να επιστρέψω στο χώρο αυτό ως Πρωθυπουργός και πάλι της Ελλάδος, για να εγκαινιάσω αυτές τις σημαντικές νέες υποδομές.

Σήμερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική όψη. Απαλλαγμένα πια από το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού μπορούν, κ. Περιφερειάρχα, να ξεδιπλώσουν πλήρως την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο να παρουσιάσουμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο για το Βορειανατολικό Αιγαίο, ένα σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και με τους Δήμους των νησιών μας. Πιστεύω ότι θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι έχουμε ένα όραμα για το Βορειανατολικό Αιγαίο, το οποίο μπορούμε και θέλουμε να υλοποιήσουμε, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί και πάλι.

Κλείσαμε, λοιπόν, τις εκκρεμότητες που είχαμε με το παρελθόν, αντιμετωπίσαμε δραστικά το προσφυγικό πρόβλημα, στηρίξαμε τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να μπορέσουν να δουν και να ατενίσουν το μέλλον τους με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Μπορούμε πια να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για το μέλλον όλου του Βορειανατολικού Αιγαίου, αλλά κυρίως για το μέλλον της Λέσβου, των δύο Δήμων, για να μπορούμε να κοιτάμε σταθερά, τολμηρά, μόνο μπροστά, για μία Ελλάδα πιο ισχυρή, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κυρίως με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Φον ντερ Λάιεν για τη σύλληψη Μπελέρη

Την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχψου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Facebook.

«Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε επίσης