Πολιτική

Μηταράκης από Λέσβο: Η Μόρια αλλάζει, στηρίξαμε το Βόρειο Αιγαίο με 60 εκατ. ευρώ

«Δεσμευτήκαμε απέναντι στον ελληνικό λαό να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές, και το πράξαμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα»

Μηταράκης, Μεταναστευτικό, Μόρια, Λέσβος,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στη Λέσβο βρέθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Δήμαρχο Λέσβου, κ. Στρατή Κύτελη, για την παρουσίαση της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παραδέλλη «ΚΥΤ Μόριας» και του έργου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφορικά με την στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επλήγησαν από το μεταναστευτικό.

Από πλευράς του ο κ. Μηταράκης υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό όπως είπε, «σε μια καλύτερη Λέσβο». Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως «δεσμευτήκαμε απέναντι στον Ελληνικό λαό να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές και δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Και το πράξαμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα».

Αναλυτικά η Ομιλία του Νότη Μηταράκη:

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, Κυρίες & Κύριοι,

Θυμάμαι το 2019, όταν πριν τις εκλογές, είχαμε επισκεφτεί το αίσχος της Μόριας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Όταν την ημέρα των εκλογών του 2019, η Λέσβος, σε πολλαπλές δομές και διαμερίσματα φιλοξενούσε 8 χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Δεσμευτήκαμε απέναντι στον Ελληνικό λαό να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές και δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Και το πράξαμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Κύριε Πρόεδρε,

με χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα σε μια καλύτερη Λέσβο. Όπου η Μόρια ανήκει πλέον στο Δήμο Μυτιλήνης, για να διαμορφωθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως ήδη έγινε στις 7 Μαΐου του 2021 με την παράδοση στο Δήμο Μυτιλήνης, της έκτασης στο Καρατεπέ. Όπως ήδη πράξαμε, παρουσία σας, στο Βαθύ Σάμου, στον Ελαιώνα στην Αθήνα.

Εδώ στην Λέσβο κλείσαμε ήδη τις καταλήψεις και τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

Αντιμετωπίσαμε, στη Μόρια, τον εμπρησμό του Σεπτεμβρίου 2020, χωρίς θύματα, εν μέσω πανδημίας. Οργανώνοντας μέσα σε λίγες ημέρες, προσωρινό χώρο φιλοξενίας. Με σαφώς καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και, κυρίως, καλύτερες συνθήκες ασφάλειας για τους ωφελούμενους, τους εργαζομένους μας και την τοπική κοινωνία. Χώρος, στο Μαυροβούνι που θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα από την Λέσβο, από του χρόνου.

Στηρίξαμε τους πολίτες πανελλαδικά, όπου βιώναμε επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης. Καταρχήν θεσμοθετήσαμε το 2020, αναδρομικά από 1/1/19, την υποχρέωση της Πολιτείας να καταβάλει δημοτικά τέλη για τις δομές φιλοξενίας. Θεσμοθετήσαμε, με ετήσιο κονδύλι 25 εκ Ευρώ, Ταμείο Αλληλεγγύης για την στήριξη τοπικών κοινωνιών, μέσω των ΟΤΑ, που πλήττονταν από την μεταναστευτική κρίση.

Ενισχύσαμε πανελλαδικά 45 δήμους και τους οργανισμούς τους, με ποσά άνω των 110 εκατ. ευρώ για έργα/δράσεις. 65 εκ. μέσω του Ταμείου και 47 εκ για αποζημιώσεις & Δημοτικά Τέλη.

Στο Βόρειο Αιγαίο δόθηκαν 60 εκατ. μέσα σε τρία έτη, δηλαδή συγκριτικά, το 1/5 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2014-2020 και το 1/7 του 2021-2027.

Εδώ στη Λέσβο εγκρίναμε έργα όπως:
• 2,8 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και αξιοποίηση της δημοτικής έκτασης στο Καρά Τεπέ, όπου λειτουργούσε δεύτερη δομή.
• 2,4 εκατ. Ευρώ για την ασφαλτόστρωση του δρόμου προς το ΧΥΤΑ Λέσβου
• 600.000 ευρώ για την αποκατάσταση φθορών σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
• 600.000 ευρώ για το πάρκο αναψυχής στον οικισμό Σκάλα


Παράλληλα ανακατασκευάσαμε γήπεδα 5Χ5, επισκευάσαμε δρόμους, αναβαθμίσαμε αθλητικές εγκαταστάσεις, ασφαλτοστρώσαμε δρόμους, αναβαθμίσαμε ενεργειακά το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Εκταμιεύσαμε 550.000 ευρώ για να αγοραστεί και να καθαριστεί ο χώρος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη Μόρια.
Ο Δήμος Μυτιλήνης σχεδιάζει την δημιουργία ειδικού και μουσικού σχολείου και θα παραχωρήσει χώρους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την κατασκευή συνεδριακού κέντρου, Κέντρο Καινοτομίας και φοιτητικών εστιών.

Στηρίξαμε έργα σε όλη τη χώρα, όπως: η ανακαίνιση σχολείων στη Χίο, η κατασκευή νηπιαγωγείου στην Παιονία, οι παιδικές χαρές στις Σέρρες, αναπλάσεις σε άλση, την αναβάθμιση αθλητικών χώρων, του σταδίου στον Ωρωπό και τον Βοτανικό Κήπο, στο Λαύριο για την αποκατάσταση παλιών εγκαταστάσεων.

Αποζημιώσαμε, μέσω Δήμων, τους κατοίκους που είχαν ζημιές στις περιουσίες τους εξαιτίας του μεταναστευτικού. Πλέον δεν έχουμε νέα περιστατικά, παρότι έχουμε θεσμοθετήσει μόνιμη διαδικασία, όπως είχα προεκλογικά δεσμευτεί.

Το μεταναστευτικό είναι υπό τον έλεγχό μας.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Κυρίες & Κύριοι,

Ο χώρος που βλέπουμε, κάποτε κατακλυζόταν από δεκάδες χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι παρανόμως έφταναν στην χώρα μας, δίχως κανέναν έλεγχο και ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έφτασαν στη Λέσβο 643.000 αιτούντες άσυλο. Ενώ από το 2020 μέχρι σήμερα συνολικά 11.630.

Αποτέλεσμα οι διαμένοντες στη Δομή στο Μαυροβούνι σήμερα να είναι λιγότεροι από 2.500, μείωση 90% από τις πιο δύσκολες μέρες της Μόριας.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί βασικό λόγο για όλους τους Έλληνες, αλλά ειδικά για εμάς τους νησιώτες να στηρίξουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σας ευχαριστώ.»

Δείτε επίσης