Πολιτική

Οι τέσσερις παράμετροι που θα κρίνουν τις εκλογές

Η πραγματική αποχή αποτελεί μυστήριο - Οι νέοι ψηφοφόροι και οι αναποφάσιστοι κρατούν το αποτέλεσμα στα χέρια τους

Εκλογές 2023,
Αρθρογράφος: Γιώργος Τζεδάκις
Από Γιώργος Τζεδάκις

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Εννέα ημέρες πριν από τις εκλογές και μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δίνουν την πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει… θολό ως προς την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τις δεύτερες κάλπες, πιστεύοντας ότι έτσι θα κερδίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τα πάντα, ακόμα και από τη δεύτερη θέση, για κυβέρνηση συνεργασίας, αφού δεν θέλει να μπει στη βάσανο άλλης μίας εκλογικής αναμέτρησης. Μόνο που οι πιθανοί συγκυβερνήτες του, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάνης Βαρουφάκης, είναι αμφίβολο αν θα του τείνουν χείρα βοηθείας. Όπως και να έχει, η απάντηση σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα μας δοθεί την επόμενη Κυριακή.

Εκλογές: Τα 4 «κλειδιά»

Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα;

Ας τους κωδικοποιήσουμε:

-Νέοι ψηφοφόροι. Ανέρχονται σε 440.000 και μπορούν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα, γι’ αυτό όλα τα κόμματα τους περιβάλλουν με… στοργή. Στην ηλικιακή αυτή ομάδα έχει προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει έδαφος το τελευταίο διάστημα.

-Αποχή. Το πόσοι αλλά και ποιοι θα ψηφίσουν θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Από την άλλη, το ποια θα είναι η πραγματική αποχή αποτελεί μυστήριο, αφού οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν εγγεγραμμένους μετανάστες που εγκατέλειψαν τη χώρα εδώ και δεκαετίες, αλλά και τους μισούς από αυτούς που… αναπαύονται στα κοιμητήρια! Σε πληθυσμό 10.500.000, ψηφοφόροι είναι οι… 9.500.000. Πραγματικό θαύμα, αν συνυπολογίσουμε ότι οι μέχρι 17 ετών είναι 2.500.000… Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τις εκλογές του 2004 μέχρι τις τελευταίες του 2019 «χάθηκαν» 1.800.000 ψηφοφόροι. Άγνωστο, όμως, πόσοι δεν βρίσκονται εν ζωή και πόσοι επέλεξαν να μην προσέλθουν στην κάλπη.

-Αναποφάσιστοι. Ίσως, η πιο κρίσιμη παράμετρος για το νικητή των εκλογών. Και αν στην εκλογική αναμέτρηση του 2019 οι περισσότεροι αναποφάσιστοι ήταν από την ηλικιακή ομάδα 17-24 χρόνων, αυτή τη φορά τους βρίσκουμε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στην ηλικιακή ομάδα 50-65 χρόνων. Και επειδή οι ψηφοφόροι της… μέσης ηλικίας, όπως και η μεσαία τάξη, δίνουν τη νίκη, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία της επιλογής τους στην κάλπη. Πόσο μάλλον, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ένα 10%-12% του εκλογικού σώματος, που μέχρι και πριν από λίγες ημέρες δεν είχε κατασταλάξει στο κόμμα που θα τιμήσει με την ψήφο του. Ένα ποσοστό που είναι ικανό όχι μόνο να αναδείξει το νικητή, αλλά και τη διαφορά του πρώτου με το δεύτερο, καθώς και αν κάποιοι από τους «μικρούς» θα μπουν στη Βουλή. Από την άλλη, επειδή οι 50-65 είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο στα χρόνια των κρίσεων και σε πολλούς από αυτούς η ζωή τους δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, είναι πολύ επίφοβη οποιαδήποτε εκτίμηση για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, ίσως και για το αν θα ψηφίσουν…

-Αντισυστημική ψήφος. Όσο και αν τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά, υπάρχει ένα ποσοστό 10%, βάσει των δημοσκοπικών ερευνών, που επιλέγει κόμματα είτε της Άκρας Δεξιάς είτε της ευρύτερης ή Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, τα οποία είτε εμφανίζονται είτε και είναι αντισυστημικά. Το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν αλλά το και αν κάποια καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, θα κρίνουν πολλά. Και βέβαια, όσο πιο πολλοί επιλέξουν αυτά τα κόμματα, τόσο πιο χαμηλά θα είναι τα ποσοστά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που κανείς από τους δύο δεν θέλει, αφού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα δυσκολέψει την αυτοδυναμία και για τον Αλέξη Τσίπρα θα μπλοκάρει τη συγκυβέρνηση…

Δείτε επίσης