Πολιτική

Δένδιας για το θερμό επεισόδιο με Τσαβούσογλου: «Μαλώσαμε, η ατμόσφαιρα ήταν φρίκη»

«3,5 χρόνια εφιάλτης. Φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία, δεν είναι αστείο», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Νίκος Δένδιας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ελληνοτουρκικές Σχέσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής, τα 4 χρόνια πού βρίσκεται στο πολιτικό πηδάλιο της ελληνικής διπλωματίας, στο τι επιτεύχθηκε το διάστημα αυτό, αλλά και σε άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές από τις επαφές με ομολόγους του.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών, μιλώντας στο κανάλι του Γιάννη Σαρακατσάνη στο YouTube εστίασε στον μεγάλο αριθμό ταξιδιών που έκανε, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με μία σειρά κρατών, με τις οποίες δεν διατηρούσαμε επαφές ή είχαν ατονήσει.

«Αν είσαι Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έρχονται όλοι σε εσένα, αν είσαι υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, πρέπει να είσαι πολύ περισσότερο εξωστρεφής» υπογράμμισε.

Επισήμανε ακόμα τη σημασία που έχουν στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής οι διαπροσωπικές σχέσεις που ανέπτυξε με ομολόγους του, δηλώνοντας: «Κατ’ αρχάς, δεν επιτρέπεται να έχεις κακές σχέσεις. Αυτό απαγορεύεται. Δεν υπηρετεί τη δουλειά σου, το καθήκον σου. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν προσωπικές διαβαθμίσεις. Με κάποιους γίνεσαι φίλος, με κάποιους άλλους γίνεσαι λιγότερο φίλος. Όμως επηρεάζει πάρα πολύ το να έχεις μια πολύ καλή προσωπική σχέση. Άλλαξα πολύ την αντίληψή μου για το πόση αξία έχει αυτό, ερχόμενος σε αυτό το Υπουργείο».

Στάθηκε, επίσης, στη μεγάλη σημασία της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία, όπως και της ολοκλήρωσης από τον ίδιο της διαπραγμάτευσης των Συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ, με την Ιταλία και την Αίγυπτο αντιστοίχως, μετά από δεκαετίες διαπραγματεύσεων.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο εδώ:

«Φίλος μεν, φιλτάτη δε η αλήθεια» και το επεισόδιο που έγραψε... ιστορία

Ο κ. Δένδιας μίλησε και για το γνωστό περιστατικό με τον on air διάλογο που είχε στις 15-4-2021 στην Άγκυρα, με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρότι τον χαρακτηρίζει «φίλο» του. «Μαλώσαμε. Μαλώσαμε όμως για κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό, δεν μπορεί να είσαι μέσα στην Άγκυρα, να ακούς ισχυρισμούς που είναι τελείως αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και να μένεις σιωπηλός, απλώς και μόνο επειδή είσαι φιλοξενούμενος ενός φίλου σου. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι ξέρετε το γνωστό “φίλος μεν, φιλτάτη δε η αλήθεια”».

Αποκάλυψε, επίσης, πόσο «παγωμένη» ήταν η ατμόσφαιρα στο δείπνο, που ως είθισται, παρέθεσε η τουρκική πλευρά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών μετά τη συνάντηση. «Η ατμόσφαιρα αμέσως μετά στο τραπέζι, που αναγκάστηκε να καθίσει δίπλα μου, ήταν φρίκη. Τα πρώτα είκοσι λεπτά ήταν πάγος, δεν μιλούσε άνθρωπος».

«Φτάσαμε στα όρια του πολέμου»

Σχετικά με τις δύσκολες στιγμές που υπήρξαν στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, είπε: «Δε σας κρύβω ότι αυτά τα 3,5 χρόνια - και το δύσκολα είναι understatement - εφιάλτης ήταν. Φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία, αυτό δεν είναι αστείο». Διευκρινίζει πάντως ότι ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κοινό συμφέρον την επίλυση της μοναδικής διαφοράς. «Και αν η Τουρκία καταλάβει ότι το να λύσει τη διαφορά της με την Ελλάδα είναι και προς το δικό της συμφέρον - το συμφέρον μιας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής, πλούσιας Τουρκίας, όχι μιας αυτοκρατορικής, οπισθοδρομικής Τουρκίας, εξαρτάται για ποιά Τουρκία μιλάμε - τότε μπορούμε να βρούμε άκρη» επισημαίνει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Δήλωσε, εξάλλου, πως «η Ρωσία έκανε ένα τεράστιο λάθος» με την εισβολή στην Ουκρανία και ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή, σχετικά με τη στάση της στο ίδιο ζήτημα. «Φανταστείτε αν η Ελλάδα, με τις απειλές που δέχεται, υποστήριζε μια αντίληψη ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία, όταν μια από τις δυο πλευρές, η ισχυρότερη θεωρητικά μάλιστα, έχει ένα ιδεολόγημα που της επιτρέπει να το κάνει».

Οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι μπορεί στην Ελλάδα να υπήρξε ιστορικά αντιαμερικανισμός, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι η υπερδύναμη και θα παραμείνει η υπερδύναμη στο ορατό μέλλον. Άρα η Ελλάδα πρέπει να έχει με αυτή την υπερδύναμη μια εγκάρδια σχέση». Και θα πρέπει να έχει, κατά το δυνατόν, και μια συμβατότητα συμφερόντων. Δηλαδή, τα ελληνικά συμφέροντα να υπηρετούνται από τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Αυτό επιδιώξαμε αυτό το διάστημα. Και νομίζω ότι εκεί τα πήγαμε εξαιρετικά καλά».

Μίλησε και για την πρώτη γνωριμία του με τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), τον Μάρτιο του 2009, όταν εκείνος ήταν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο ίδιος Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης Καραμανλή. «Με είχε στείλει η Κυβέρνηση. Ξέρετε, έψαχναν κάποιον να πει στους Αμερικανούς κάτι δυσάρεστο. Λοιπόν, η «πατάτα» πήγαινε δεξιά, πήγαινε αριστερά, έφτασε στον νεότερο Υπουργό, που πάντα έτσι συμβαίνει, και εστάλη ο νεότερος».

Το.. τηγάνισμα του Σεργκέι Λαβρόφ και ο εντυπωσιακός Μακρόν

Όσον αφορά την προσωπική επαφή που είχε με ομολόγους τους και ηγέτες, συμπληρώνει ότι του έχει κάνει εκπληκτική εντύπωση ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, ο Jaishankar, τον οποίο χαρακτηρίζει «απίστευτο αναλυτή μιας πλευράς του πλανήτη, με την οποία η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη εξοικείωση», αλλά με την οποία όμως η χώρα μας έχει αποκτήσει πλέον «μια πολύ πιο στενή σχέση από ό,τι ξέρει ο μέσος Έλληνας».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην τακτική του… «τηγανίσματος» από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφεμένα την πρώτη φορά που με είδε με τηγάνιζε επί δυόμισι ώρες. Για να έχετε μια εικόνα, μια νορμάλ υπουργική επίσκεψη κρατάει τρεις. Αυτή κράτησε εφτά» δηλώνει χαρακτηριστικά) και χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό ηγέτη» τον Πρόεδρο της Γαλλίας Macron.

Στα «παράξενα» της θητείας του αναφέρθηκε στη συνάντηση με … Δένδια στην Παραγουάη (δικηγόρο του οποίου η οικογένεια είχε φύγει από την Κέρκυρα το 1870), στην κατά λάθος κλήση στον τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo (όταν πατήθηκε το ξεχασμένο στην πίσω τσέπη του παντελονιού του κινητό τηλέφωνο), αλλά και στην επίθεση από τους Ρώσους στο Κίεβο με drone, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να αναγκασθούν να μεταβούν στο καταφύγιο, όπου και συνεχίσθηκαν οι συζητήσεις.

«Οι Ουκρανοί μου έκαναν ένα δώρο και τι ήταν το δώρο; Ένα κομμάτι από το drone που έπεσε στην πόλη την ώρα που ήμουν εκεί και που το εκθέτουμε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως το μόνο πράγμα το οποίο εκτοξεύτηκε κατά Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών όταν ήταν εκτός Ελλάδας» δηλώνει στον Γ. Καρακατσάνη ο Νίκος Δένδιας.

Δείτε επίσης