Πολιτική

Δένδιας για υπόθεση Μπελέρη: «Ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει το κράτος δικαίου»

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το ενδεχόμενο κρίσης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις

νίκοσ δένδιασ, υπουργόσ εξωτερικών, αλβανία, φρέντι μπλέρησ, σύλληψη, ελληνοτουρκικά, κυπριακό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην υπόθεση Μπελέρη αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτηρίζοντάς την «σκανδαλώδη», εφόσον δεν προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία.

«Βρισκόμαστε 2-3 ημέρες πριν από μια διαδικασία όπου θα αποφασιστεί από ότι μας πληροφορούν νομικοί μας σύμβουλοι στα Τίρανα εάν θα παραταθεί η κράτηση του δημάρχου Μπελέρη», σημειώνει ο κ. Δένδιας στο Euronews, σχολιάζοντας πως η εικόνα των σχέσεων με την Αλβανία ήταν εικόνα μιας βελτιούμενης κατάστασης.

Και προσθέτει: «Εγώ από την αρχή έχω επαναλάβει την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Ράμα. Ότι αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η όλη υπόθεση είναι σκανδαλώδης. Αλλά πέραν αυτού, υπάρχει και το ζήτημα της κράτησης. Στο κράτος δικαίου ένας εκλεγμένος δήμαρχος, για αδίκημα σαν και αυτό για το οποίο φέρεται ότι κατηγορείται, δεν κρατείται. Βεβαίως θα δικαστεί, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να παρέμβουμε στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη μιας φιλικής χώρας αλλά η κράτηση του νομίζω ότι υπερβαίνει τα όρια της λογικής».

«Πίστευα και πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να υπάρξει συμφωνία για να παραπεμφθεί η διαφορά μας στη Χάγη. Υπήρχε μια προσωπική εγκαρδιότητα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό Ράμα και σε εμένα και τον πρωθυπουργό Ράμα, η σύλληψη του δημάρχου Μπελέρη οφείλω να πω ότι αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για της ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η σοφία και η λογική και το κράτος δικαίου και ο κίνδυνος αυτός θα αποφευχθεί. Αλλά δεν μπορώ να υποτιμήσω το πρόβλημα το οποίο ξαφνικά δημιουργήθηκε», τονίζει ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τα ελληνοτουρκικά τόνισε πως «το παράθυρο ευκαιρίας με την Τουρκία, να γίνει πόρτα ευκαιρίας».

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «αυτό που περιμένουμε στα ελληνοτουρκικά είναι να τελειώσει η διαδικασία των εκλογών και με την κυβέρνηση που θα προκύψει, να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία επίσης θα έχει πρόσφατη εντολή να επιχειρήσει ένα βήμα μπροστά για την επίλυση της διαφοράς με την Τουρκία».

Αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα που έγινε μέσα σε κλίμα έντασης και σε υψηλούς τόνους και από τους δύο υπουργούς αναφέρει ότι γενικότερα σε αυτή τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών, «πάντα υπήρχε μια σχέση που επέτρεπε να μιλάμε. Να μιλάμε κοινωνικά, όχι να συζητάμε. Πολλές φορές υπήρχε πλήρης διακοπή επικοινωνίας για τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

«Αυτό που θεωρήθηκε περίεργο είναι ότι τις επανέλαβα ανοιχτά, καθαρά και μέσα στην Άγκυρα. Όμως δεν ντρεπόμαστε για τις ελληνικές θέσεις. Και δεν ντρεπόμαστε να ονομάσουμε απαράδεκτο αυτό που είναι απαράδεκτο. Το casus belli είναι απαράδεκτο. Οφείλεις να το πεις οπουδήποτε στον πλανήτη. Άρα, γιατί όχι και στην Άγκυρα και μου έκανε εντύπωση τότε γιατί η τουρκική πλευρά εξεπλάγη από το ότι το είπα».

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση θα δει το θέμα σφαιρικότερα, γιατί στο Κραν Μοντανά υπήρχαν συγκλίσεις που θα είναι κακό να χαθούν.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση για το Κυπριακό, όμως υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, ένα ζήτημα κατοχής. Νομίζω λοιπόν ότι καλό για όλους μας και για την τουρκική πλευρά είναι να γυρίσουμε στις συγκλίσεις του Κραν Μοντανά […]».

Ο κ. Δένδιας μίλησε, επίσης, για τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά το Κυπριακό και «εκτιμώ πως έχει μια φρέσκια τοποθέτηση».

Απαντώντας στις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας για τον σεβασμό των δικαιωμάτων, ο υπουργός αναφέρει ότι η καλύτερη προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι να είναι τμήμα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Δείτε επίσης