Πολιτική

Νέα Δημοκρατία: «Πατάει γκάζι» ο Κυριάκος για την αυτοδυναμία

Ο πρωθυπουργός αποδομεί τα μοντέλα αυτοδυναμίας και κλείνει την πόρτα σε Ανδρουλάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης, κυριακοσ μητσοτακησ, μητσοτάκησ, προεκλογική περίοδος, Εκλογές 2023, Εθνικές εκλογές, Εθνικές εκλογές 2023, Βουλευτικές εκλογές, Βουλευτικές εκλογές 2023, Νέα Δημοκρατία, Πολιτικά κόμματα, Πολιτικά, Παραπολιτικά, Πολιτική
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου έπεσε, και αύριο οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ποιον θέλουν για πρωθυπουργό και ποια παράταξη επιθυμούν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «γαλάζια» στελέχη σε όλη την προεκλογική τους εκστρατεία εξάντλησαν κάθε περιθώριο να έρθουν κοντά στο εκλογικό Σώμα, να επικοινωνήσουν το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την επόμενη 4ετία και να μιλήσουν κατά βάση για το μέλλον, αφήνοντας στο περιθώριο τις στείρες αντιπαραθέσεις.

Με αδιαπραγμάτευτο στόχο την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, για να προκύψει από τις κάλπες μία ισχυρή και σταθερή διακυβέρνηση που θα μπορεί να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις και θα προχωρήσει τη χώρα βήματα μπροστά σε μία περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ο πρωθυπουργός καλεί τους ψηφοφόρους να εμπιστευτούν τη Ν.Δ. και τον ίδιο, θέτοντας σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τους πολιτικούς του αντιπάλους, καλώντας τους ψηφοφόρους πίσω από το παραβάν να σκεφτούν και να συγκρίνουν την αξιοπιστία των βασικών πολιτικών δυνάμεων που ανταγωνίζονται για τη μεγάλη ευθύνη να κυβερνήσουν τον τόπο.

Και την τελευταία αυτή προεκλογική εβδομάδα τα μηνύματα που εστάλησαν ήταν πιο εμφατικά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε αποδόμηση των μοντέλων συνεργασιών (ηττημένων, ανοχής) που προτάσσει ο Αλέξης Τσίπρας στο προεκλογικό του αφήγημα, με αποκορύφωμα τα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά και να ξεκαθαρίζει τη θέση του έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πεδίο σύγκλισης, καθώς αφενός ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως προϋπόθεση για συνεργασία να υπάρχει ένα τρίτο πρόσωπο στον πρωθυπουργικό θώκο, και αφετέρου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και επιδίδεται σε έναν αγώνα κατά της Ν.Δ. και του ίδιου προσωπικά.

«Η χώρα, σήμερα, χρειάζεται επειγόντως σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Δεν χρειάζεται ανίερες κομματικές συμμαχίες, παράγοντες αστάθειας, σχεδόν στα όρια της πολιτικής αποσταθεροποίησης», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός θέτοντας το ξεκάθαρο δίλημμα: «Σταθερότητα ή χάος».

Τα θολά μηνύματα που εκπέμπει η αντιπολίτευση (και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ) υπερτονίζονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, γιατί έτσι καταδεικνύεται η απουσία αξιόπιστης αντιπρότασης. Επίσης, αυτό που υπογραμμίζει εμφατικά είναι ότι το κόμμα του παρουσιάζει από την πρώτη μέρα μία θετική ατζέντα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στο «γκρίζο». Σε καμία στιγμή αυτής της προεκλογικής περιόδου δεν πόνταρε σε προσωπικές επιθέσεις, ενώ, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνο τοξικός και στήριξε την καμπάνια του σε κλεμμένα συνθήματα του παρελθόντος.

Η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής. Βλέπει μόνο την πρώτη κάλπη και όχι τη δεύτερη. Οι επιτελείς αναφέρουν ότι όλα μπορούν να συμβούν στις εκλογές της Κυριακής της 21ης Μαΐου, και για αυτό το λόγο το βάρος πέφτει εκεί.

«Ακόμα και στο παρά ένα του ανοίγματος της κάλπης όλα μπορούν να ανατραπούν», έλεγε με νόημα στη «ΒτΚ» κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στην πλάτη του. Τρανό παράδειγμα η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου περί επαναφοράς των κρατήσεων στο 20% του ετήσιου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία προκάλεσε όχι μόνο την αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά σχεδόν όλων των ενώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και του εμπορικού κόσμου.

«Αποκαλύφθηκε το σχέδιο που είχε πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε εφαρμόσει κιόλας όταν ήταν κυβέρνηση, για την σκληρή φορολόγηση της μεσαίας τάξης, με την οποία ήταν πάντα απέναντι», δήλωνε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η «γαλάζια» στρατηγική λίγο πριν από το φίνις

Η προσπάθεια, πλέον, έχει επικεντρωθεί σε όσους σκεπτόμενους, πλην όμως απογοητευμένους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους κρατούν στα χέρια τους την ψήφο που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα, δίνοντας στη Ν.Δ. τη διαφορά που θα την οδηγήσει στην αυτοδυναμία. Έτσι, τα τελευταία 24ωρα η προσοχή στράφηκε και προς το Κέντρο, αλλά και πιο δεξιά της Ν.Δ.

Απευθυνόμενος στους μεν ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα αλλά και προοπτική, χωρίς μαθητευόμενους μάγους στην ηγεσία της, χωρίς κυβερνήσεις-«βαβέλ» που θα παίξουν το μέλλον των πολιτών στα ζάρια. Μιλάει δηλαδή στην καρδιά του μεσαίου χώρου, αλλά και των πολιτών που έχουν κουραστεί να είναι έρμαια αλλοπρόσαλλων πολιτικών.

Στους ψηφοφόρους που αισθάνονται Ευρωπαίοι και θέλουν την κανονικότητα ύστερα από ταλαιπωρία πολλών χρόνων, που είναι όμως επίσης πολύ αυστηροί και έχουν απαιτήσεις από τους κυβερνώντες και δεν δίνουν εύκολα συγχωροχάρτι. Έτσι εξηγείται και η «επίθεση φιλίας» του πρωθυπουργού προς τους ψηφοφόρους που βρίσκονται με το ένα πόδι στο ΠΑΣΟΚ και το άλλο προς τη Ν.Δ. Αυτό, μάλιστα, δεν έχει γίνει τυχαία. Οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν σε κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όσο για τους αναποφάσιστους στα δεξιά της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει τη γλώσσα του πατριωτισμού, παρουσιάζοντας διαρκώς το έργο της κυβέρνησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση εθνικών απειλών αλλά και στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

«Μιλάει» στην καρδιά της συγκεκριμένης δεξαμενής ψηφοφόρων περιγράφοντας με λεπτομέρειες τα όσα έζησε το καλοκαίρι του 2020, όταν, όπως αποκάλυψε, αποφύγαμε την τελευταία στιγμή ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, και αναφέρεται στην αναβάθμιση της εικόνας της στο εξωτερικό, τις ισχυρές συμμαχίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και με άλλες χώρες της Μεσογείου. Και βεβαίως δεν αφήνει εκτός το Μεταναστευτικό. Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, η ραγδαία μείωση των μεταναστευτικών ροών σε ξηρά και θάλασσα, δεν περνούν απαρατήρητα.

Δείτε επίσης