Πολιτική

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Επιμένει σε συγκυβέρνηση αλλά μόνο με τον «Άγνωστο Χ»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει το κόμμα του στην εξουσία αλλά υπό όρους συγκεκριμένους και χωρίς «Μητσοτάκη-Τσίπρα» σε κυβέρνηση συνεργασίας

ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, νικοσ ανδρουλακησ, πασοκ, Εκλογές 2023, Εθνικές εκλογές, Εθνικές εκλογές 2023, Βουλευτικές εκλογές, Βουλευτικές εκλογές 2023, Πολιτικά κόμματα, Πολιτικά, Παραπολιτικά, Πολιτική
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη καταλήξει τι θα κάνουν όταν λάβουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην περίπτωση που έχουν αποτύχει να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας οι δύο προηγούμενοι πολιτικοί αρχηγοί, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας.

Θα συζητήσουν και με τους δύο, αρκεί να μην είναι κανείς τους που θα έχει το τιμόνι της χώρας στα χέρια του. Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι περισσότερο απλά, έστω και αν στο προηγούμενο διάστημα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο όταν κατηγορήθηκε και από τον κ. Μητσοτάκη και από τον κ. Τσίπρα για τον «Αγνωστο Χ» για το ρόλο του πρωθυπουργού, ή γιατί ήθελε να επιβάλει ο ίδιος ποιος θα ήταν πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει ακόμη και τώρα στο βασικό του αφήγημα: Ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης. Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τρίτος κατά κοινοβουλευτική σειρά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κληθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα έχει σαφή εικόνα, όπως λένε συνεργάτες του, για το τι θα κάνει.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί, στο τριήμερο που του δίνει δικαίωμα το Σύνταγμα, και στα δύο πολιτικά κόμματα. Στον πρωθυπουργό θα θέσει ένα πλαίσιο κυβερνητικής θητείας και προγραμματικής σύγκλισης υπό τον όρο να μην είναι ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός, κάτι που, φυσικά, δεν πρόκειται ο ίδιος να το δεχτεί, και επομένως θα κλείσει η ενότητα της πιθανής συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Στο σενάριο τώρα που θέλει να υπάρχει πιθανότητα κυβέρνησης προοδευτικού χαρακτήρα, δηλαδή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, πάλι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αντιδράσει. Έχει δεσμευτεί σε αυτό καθ’ όλη την προεκλογική μάχη και έχει αιτιολογήσει πλήρως τη θέση του.

Θεωρεί ότι και τα δύο αυτά πρόσωπα έχουν κριθεί από τον ελληνικό λαό, έχουν δοκιμαστεί, έχουν και οι δύο αρχηγοί διατελέσει πρωθυπουργοί και έχουν, κατά τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αποτύχει. Επομένως, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βασικό επιχείρημα του κ. Ανδρουλάκη είναι η ενίσχυση του κόμματός του στις εκλογές με διψήφιο ποσοστό, έτσι ώστε να έχει τη δύναμη να θέσει τους δικούς του όρους στο τραπέζι των διερευνητικών εντολών, διαφορετικά υποστηρίζει ότι αν δεν έχει τη δύναμη των ψηφοφόρων θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Σε συνεντεύξεις του ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει πολύ ξεκάθαρος στο τι θα κάνει.

«Οι πρώτες εκλογές θα δείξουν το δρόμο μίας κυβέρνησης που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος. Στόχος μου είναι να έχουμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μία ισχυρή δημοκρατική παράταξη, με το πρόγραμμα που έχω παρουσιάσει. Να είναι μία νέα εποχή. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό ήθος. Οι πολιτικοί να σηκώνουν την ευθύνη. Να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η κρίση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τους πολιτικούς είναι τεράστια. Δεν τραβάει άλλο. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει», είναι μερικές απόψεις τις οποίες εκφράζει δημόσια.

Ο ίδιος προσθέτει, επίσης, για το τι θα πράξει μετά τις εκλογές. «Δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και, εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει, για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική, μόνο από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε, δυστυχώς, θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας“, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος” αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;».

Ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να έρθει η αλλαγή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι «αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ, για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό». Γι’ αυτό θα θέσει βασικά ζητήματα στο τραπέζι των διερευνητικών για προγραμματικές συγκλίσεις πάνω σε θέματα που πρέπει, για να αλλάξουν τη χώρα προς το καλύτερο. Είναι θέματα που αφορούν την Παιδεία, την Οικονομία το κράτος Δικαίου και Δημοκρατίας, είναι η Υγεία και το Κοινωνικό Κράτος, θέματα για τα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο δημόσιο διάλογο καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο.

Βέβαια, ο κ. Ανδρουλάκης, στέκεται στο γεγονός ότι για όλα αυτά τα θέματα που θα βάλει στο τραπέζι οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν κριθεί και έχουν αποτύχει, και για αυτό το λόγο αναζητά ένα τρίτο πρόσωπο που θα μπορούσε να υπηρετήσει μία τέτοια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Η θέση του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να κατηγορηθεί ότι επιχειρεί να υποδείξει το ποιος θα είναι πρωθυπουργός.

Η απάντησή του παραμένει η ίδια, καθώς είχε πει κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου πως επιχειρεί να τον ενοχοποιήσει με διαρροές: «Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο», και υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων».

Πάντως, αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό για τον κ. Ανδρουλάκη, δεν είναι απίθανο να ανταποκριθεί απλώς τυπικά στο κάλεσμα των δυο πρώτων, από τη στιγμή που ο ίδιος θα πάρει την τρίτη εντολή.

Με μία τέτοια κίνηση θα έδειχνε πως δεν θέλει να έχει το ρόλο «κομπάρσου» των εξελίξεων, όπως είχε συμβεί με άλλα μικρότερα κόμματα που συμμετείχαν στο παρελθόν ως εταίροι σε κυβερνήσεις, ενώ έχει αποκλείσει και τη συμμετοχή του σε μία κυβέρνηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Δείτε επίσης