Πολιτική

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Θα σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή το απόγευμα

«Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή», δήλωσε - Παίρνουν «φωτιά» τα τηλέφωνα - Τι θα γίνει τα επόμενα 24ωρα

Εκλογές 2023, Διερευνητικές εντολές, Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την απόφασή του να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, την επομένη της θριαμβευτικής νίκης του στις κάλπες της 21ης Μαϊου.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία τον κάλεσε για να του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ότι «θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν ένα προοδευτικό βήμα ωριμότητας από το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή ότι παρά τους περιορισμούς για πρώτη φορά ψήφισαν από το εξωτερικό».

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου

Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου

Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου

Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου

Πιστεύω, τόνισε, ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως σαφές θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι με το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα είχε ήδη μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες.

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: «Εκλογές το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως στις 25 Ιουνίου»

«Προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου ότι είναι αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση, το συντομότερο δυνατόν να γίνουν ενδεχομένως στις 25 Ιουνίου.

Η χώρα χρειάζεται σήμερα ισχυρή εντολή τετραετίας. Όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα, εύχομαι κι ελπίζω σε αυτή την δεύτερη προεκλογική περίοδο να συζητήσουμε περισσότερο και τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας για νέες θέσεις εργασίας πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος να μιλήσουμε περισσότερο για τις μεγάλες προκλήσεις οι οποίες είχαν χαθεί από τον πολιτικό διάλογο. Όπως η κλιματική αλλαγή, η νέα γενιά. Προσβλέπω σε μία γόνιμη προεκλογική περίοδο έτσι ώστε ο λαός τελικά να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση θέλει να πορευτεί την επόμενη μέρα.

Ο Τασούλας παρέδωσε τα αποτελέσματα της κάλπης

Νωρίτερα, στις 11. 30 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαϊου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος την ενημέρωσε για τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή που προέκυψε κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Τασούλας στην Σακελλαροπούλου

Τασούλας στην Σακελλαροπούλου

Η κυρία Σακελλαρόπουλου από την πλευρά της τόνισε πως είναι πολύ ευχάριστο ότι κύλησε ομαλά η διαδικασία των εκλογών σε ένα πλαίσιο Δημοκρατίας, ότι δεν ξεπεράστηκαν τα όρια της έντασης και ότι κύλησαν όλα ομαλά.

Τασούλας στην Σακελλαροπούλου

Τασούλας στην Σακελλαροπούλου

«Το Σύνταγμα έχει με μεγάλη σαφήνεια τα πράγματα, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες κατά γράμμα», κατέληξε.

Στις 11 το πρωί της Δευτέρας η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού μετέβη στη Βουλή προκειμένου να παραδώσει τα προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασούλα.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Τι θα γίνει τα επόμενα 24ωρα

Από εκεί και πέρα τα πράγματα θα κυλήσουν πολύ γρήγορα καθώς ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει άμεσα την εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού πρώτα επικοινωνήσει με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.

Καθώς οι διερευνητικές εντολές δεν θα τελεσφορήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα.

Δείτε επίσης