Πολιτική

Γιατί β΄εκλογές στις 25 Ιουνίου - Παρέδωσε τηλεφωνικά την εντολή ο Μητσοτάκης

Ποια σημαντική παράμετρος φέρνει νωρίτερα τις δεύτερες κάλπες - Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη και η στρατηγική για την αυτοδυναμία

Μητσοτάκης, Εκλογές 2023, Εκλογές 25 Ιουνίου, Διερευνητικές εντολές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τηλεφωνικά παρέδωσε τη διερευνητική εντολή που πήρε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο ίδιος τηλεφώνησε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, επαναλαμβάνοντας ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι την Κυριακή 28 Μαΐου θα γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής και τη Δευτέρα 29 Μαΐου η διάλυσή της, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Θα σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή το απόγευμα

Νωρίτερα, την απόφασή του να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, την επομένη της θριαμβευτικής νίκης του στις κάλπες της 21ης Μαϊου.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία τον κάλεσε για να του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ότι «θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν ένα προοδευτικό βήμα ωριμότητας από το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή ότι παρά τους περιορισμούς για πρώτη φορά ψήφισαν από το εξωτερικό».

Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου

Πιστεύω, τόνισε, ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως σαφές θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι με το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα είχε ήδη μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες.

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: «Εκλογές το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως στις 25 Ιουνίου»

«Προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου ότι είναι αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση, το συντομότερο δυνατόν να γίνουν ενδεχομένως στις 25 Ιουνίου.

Η χώρα χρειάζεται σήμερα ισχυρή εντολή τετραετίας. Όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα, εύχομαι κι ελπίζω σε αυτή την δεύτερη προεκλογική περίοδο να συζητήσουμε περισσότερο και τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας για νέες θέσεις εργασίας πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος να μιλήσουμε περισσότερο για τις μεγάλες προκλήσεις οι οποίες είχαν χαθεί από τον πολιτικό διάλογο. Όπως η κλιματική αλλαγή, η νέα γενιά. Προσβλέπω σε μία γόνιμη προεκλογική περίοδο έτσι ώστε ο λαός τελικά να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση θέλει να πορευτεί την επόμενη μέρα.

Γιατί επισπεύδονται οι εκλογές

Μετά τη συντριπτική νίκη της ΝΔ στις κάλπες της 21ης Μαϊου, τα βλέμματα στρέφονται στις διαδικασίες μέχρι τις επόμενες εκλογές, οι οποίες επισπεύδονται για τον επόμενο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μια κρίσιμη παράμετρος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού για προσφυγή στις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής στις 25 Ιουνίου αντί για τις 2 Ιουλίου που είχε διαρρεύσει αρχικά, είναι και το ευρωπαϊκό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 28-29 Ιουνίου στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση της χώρας.

Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος, πέραν του πολιτικού συμπεράσματος που εξάγεται από το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή ότι η σαρωτική επικράτηση της ΝΔ δείχνει ότι οι πολίτες επέλεξαν τη σταθερότητα με τη ΝΔ στην εξουσία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα ηνία της χώρας.

Η στρατηγική Μητσοτάκη για την αυτοδυναμία

Μια ανάσα μακριά είναι η αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό έλεγαν το βράδυ της Κυριακής στην οδό Πειραιώς στελέχη της ΝΔ ανάμεσα στους πανηγυρισμούς για το ανέλπιστα υψηλό ποσοστό ( 40,7%) που κατάφερε το κόμμα τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Πλέον κοιτούν μπροστά και σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα με τις κατευθύνσεις να δίνονται από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος αισθάνεται δικαιωμένος από την τακτική που ακολούθησε όλο αυτό το διάστημα.

«Πολιτικός σεισμός»

Οι πολίτες του έκαναν ένα δώρο – 20 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ – το οποίο γνωρίζει καλά ότι πρέπει να κεφαλαιοποιήσει και να φτάσει στην αυτοδυναμία. Ο «πολιτικός σεισμός» για τον οποίο μίλησε ο ίδιος κρύβει και παγίδες και για τον λόγο αυτό κάλεσε με εμφατικό τρόπο τα στελέχη του κόμματός του λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί από κανέναν αλαζονεία και έπαρση μετά το δυσθεώρητο αυτό ποσοστό. Και δίνοντας το παράδειγμα απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος λέγοντας «Απευθύνομαι, επίσης, ενωτικά σε όσους δίστασαν να κάνουν το βήμα, γιατί τις μεγάλες αλλαγές τις φέρνουν τελικά οι μεγάλες πλειοψηφίες και τις πραγματοποιούν μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις».

Έδειξε επίσης ότι δεν θα παρεκκλίνει από το ύφος το οποίο είχε υιοθετήσει όλο το προηγούμενο διάστημα: «Οι σημερινές εκλογές ολοκληρώθηκαν σε ήρεμο κλίμα περισυλλογής και ωριμότητας, όπως αρμόζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, με τη συμμετοχή μάλιστα των αποδήμων μας να αποτελεί ένα πρόσθετο ελπιδοφόρο ξεκίνημα», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, δεν έκρυψε την συγκίνησή του τονίζοντας ότι νιώθει υπερήφανος αλλά και πως αισθάνεται πολύ βαριά την ευθύνη που εναποθέτει στους ώμους του ένα τόσο εντυπωσιακό ποσοστό.

Δείτε επίσης