Πολιτική

Εκλογές: Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες κάλπες - Δια ζώσης η σύσκεψη στο Προεδρικό

Πρόσω ολοταχώς για νέα «μάχη» στις 25 Ιουνίου μετά την άρνηση της διερευνητικής εντολής από Μητσοτάκη-Τσίπρα-Ανδρουλάκη

Εκλογές, Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Τσίπρας, Διερευνητική εντολή, Πρόεδρος Δημοκρατίας,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με γοργούς ρυθμούς ξεκινούν οι θεσμικές διαδικασίες για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που έχει ορισθεί για τις 25 Ιουνίου, μετά την άρνηση των τριών πολιτικών αρχηγών Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και ο Νίκο Ανδρουλάκη να κρατήσουν την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Αυτό που πλέον αναμένεται είναι να εκδοθεί το διορθωτικό προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα ορίζει ότι η νέα Βουλή που ανέδειξαν οι κάλπες της 21ης Μαΐου, θα συγκληθεί το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαΐου.

Παράλληλα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά αύριο 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Η Πρόεδρος της Δημοκρτίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να παρευρεθούν στο Προεδρικό Μέγαρο στις έντεκα αύριο το πρωί σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 εδάφιο γ' του Συντάγματος.

Η νέα Βουλή πρόκειται να ορκιστεί την Κυριακή το απόγευμα, στις έξι, ενώ την επόμενη ημέρα Δευτέρα 29 Μαΐου θα γίνει η εκλογή προεδρείου της Βουλής και την ίδια ημέρα αναμένεται να κλείσει το Κοινοβούλιο, καθώς θα θυροκολληθεί νέο προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Μητσοτάκης «Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που σάρωσε στις εκλογές της 21ης Μαίου, χθες εξερχόμενος από την πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά την τηλεφωνική παράδοση της διερευνητικής εντολής, εξέφρασε την πρόθεση του να οδηγηθεί η χώρα όσο γίνεται πιο γρήγορα στις κάλπες με σκοπό να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με την κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε πως δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και θεωρεί χρέος του να συμβάλει ώστε να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο, όπως απεδείχθη τελικά στην πράξη, της απλής αναλογικής.

«Να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές το συντομότερο δυνατό. Πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας και όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι επιθυμεί αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση.

Τσίπρας: «Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα οδυνηρό σοκ»

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε σήμερα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει ως αρχηγός του δεύτερου κόμματος τη διερευνητική εντολή, ωστόσο, μετά τη συντριβή που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλαβε καν τη διερευνητική εντολή.

Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική. Στη συνέχεια, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών και τις 21 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ, είπε πως πρόκειται για «ένα οδυνηρό σοκ» και αναφέρθηκε στις επόμενες κάλπες:

«Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα: να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, στις 25 του Ιούνη».

Ανδρουλάκης: «Κανένα περιθώριο σύγκλισης»

Λίγο μετά τις εξίμισι σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, αρνούμενος με την σειρά του να παραλάβει την διερευνητική εντολή.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Ανδρουλάκης είπε μεταξύ άλλων: «Η παράταξή μας έκανε γενναίο ξεκίνημα, ζητώ από όλους τους δημοκράτες να έρθουν κοντά μας. Έχουμε χρέος να μην απογοητεύσουμε τον κόσμο, βάζουμε ψηλά τον πήχη, στόχος να αναγεννηθεί η παράταξη, είναι καλό για την κοινωνία και την δημοκρατία μας».

Όπως είπε, η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή και αξιόπιστη δύναμη στον τόπου που να διασφαλίσει ένα ισχυρό κράτος δικαίου, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα στρατηγικό πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης, όπου τα οφέλη θα είναι για τους πολλούς και όχι για τους λίγους,

Ο κ. Ανδρουλάκης, όπως αναμενόταν, επέστρεψε αμέσως τη διερευνητική εντολή, λέγοντας πως «η λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων, επιστρέφω άμεσα τη διερευνητική εντολή».

Δείτε επίσης