Πολιτική

Το πλάνο Μητσοτάκη για ισχυρή αυτοδυναμία

«Καμία ψήφος χαμένη, κανένας εφησυχασμός» το μήνυμα της ΝΔ μετά το double score στο δρόμο για τις επόμενες εκλογές - Στη Β. Ελλάδα το βάρος -  Τα στοιχήματα

Κυριάκος Μητσοτάκης, κυριακοσ μητσοτακησ, μητσοτακησ, νεα δημοκρατια, Νέα Δημοκρατία, εκλογεσ, κάλπες, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προεδρικό Μέγαρο, υπηρεσιακη κυβέρνηση, προκήρυξη εκλογών, προεκλογική περίοδος, εκλογεσ 2023, Εκλογές 21ης Μαϊου, Εκλογές 25η
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το πλάνο των περιοδειών του το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα καταστρώνει ο πρωθυπουργός οποίος είναι σε διαρκείς συσκέψεις με το εκλογικό του επιτελείο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα και την έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου που θα οδηγήσει στις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής στις 25 Ιουνίου.

Και ο στόχος είναι να βγει ακόμα πιο ενισχυμένη η ΝΔ με την στόχευση να είναι σε περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας όπου είτε υπήρξε διαρροή ψήφων προς τα δεξιά, είτε καταγράφηκαν χαμηλότερα κατά τι ποσοστά σε σχέση με το 2019 παρά το γεγονός ότι ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε γαλάζιος.

Η φράση που ειπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολλές φορές κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι ότι «οι κάλπες είναι άδειες και πρέπει να γεμίσουν με γαλάζια ψηφοδέλτια». Γι’ αυτό και θα ρίξει όλο το βάρος κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα για να πείσει εκείνους τους ψηφοφόρους που δεν προτίμησαν το κόμμα του ότι όσο πιο δυνατή βγει η ΝΔ από τις εκλογές τόσο πιο εύκολα θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Θέλοντας να προσγειώσει εκείνους που θεωρούν ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι περίπατος, ο πρωθυπουργός επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρέπει να πάει καμία ψήφος χαμένη αλλά και να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Το χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη εκλογών

Η αντίστροφη μέτρηση για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει. Ο κύκλος των διερευνητικών εντολών θα κλείσει και τυπικά σήμερα στις 11 το πρωί όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς, τα κόμματα των οποίων μπήκαν στη Βουλή στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Κυριάκος Βελόπουλος θα ερωτηθούν αν υπάρχει ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης και αφού απαντήσουν όχι, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα περάσει στην επόμενη φάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Σακελλαροπούλου αναμένεται να ορίσει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά.

Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκρίνονται ο πρεσβης ε.τ, Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου.

Έτσι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως σήμερα:

* Την Πέμπτη 25 Μαΐου θα οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

* Την Παρασκευή 26 Μαΐου θα τελεστεί η ορκωμοσία

* Την Κυριακή 28 Μαϊου στις 18:00 θα ορκιστούν οι βουλευτές που εξελέγησαν στις 21 Μαΐου.

* Την Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται και η ορκωμοσία του προεδρείου της Βουλής.

* Την ίδια ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί για να διεξαχθούν οι εκλογές στις 25 Ιουνίου και θα γίνει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος.

Δείτε επίσης