Πολιτική

Εκλογές 2023: Δημοσιογράφοι που πήραν τη μάχη σταυρού-Γνωστοί και πρωτοεμφανιζόμενοι

Άλλοι εξασφάλισαν μία θέση στο επόμενο ελληνικό Κοινοβούλιο και άλλοι άφησαν τα έδρανα, μένοντας... πλέον εκτός

Δημοσιογράφοι που μπαίνουν στη Βουλή
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πολλοί οι δημοσιογράφοι που εξασφάλισαν μια θέση στο κοινοβούλιο, ανάμεσά τους παλιοί γνώριμοι, άλλοι πρωτοεμφανιζόμενοι, ενώ άλλοι που είχαν εκλεγεί στις εκλογές του 2019 δεν θα περάσουν το κατώφλι.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που θα έχει τους περισσότερους δημοσιογράφους στα βουλευτικά έδρανα, αφού το σχεδόν 41% που έλαβε στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαϊου τις χάρισε 146 έδρες.

Ας δούμε όμως τους δημοσιογράφους που κατάφεραν να εκλεγούν αλλά κι εκείνους που έμειναν εκτός

Εκλογές 2023: Οι δημοσιογράφοι που εξελέγησαν με τη ΝΔ

Ανάμεσα στους υποψήφιους δημοσιογράφους που κατάφεραν να εκλεγούν με τη ΝΔ είναι ονόματα με παρελθόν στο Kοινοβούλιο, όπως ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και η Άρια Αγάτσα (Βόρειος Τομέας Αθηνών), ο Γιάννης Λοβέρδος (Δυτικός Τομέας Αθηνών), αλλά και η Φωτεινή Πιπιλή που εξελέγη ξανά στην Α' Αθήνας.

Σίμος Κεδίκογλου (Εύβοια), Δημήτρης Μαρκόπουλος (Β' Πειραιώς), Άννα Καραμανλή και Σοφία Βούλτεψη (Νότιος Τομέας Αθηνών) κέρδισαν ξανά μια θέση στη Βουλή, όπως είχε συμβεί και στις εθνικές εκλογές του 2019.

Την ίδια ώρα, το κατώφλι της Βουλής περνούν επίσης οι: Γιάννης Ανδριανός (Αργολίδα), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (Α' Θεσσαλονίκης), Μακάριος Λαζαρίδης (Καβάλα), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισα) και Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησία). Βουλευτής με τη ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης εξελέγη και ο Δημήτρης Βενιέρης - Βελόπουλος, αδερφός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης.

Ποιοι υποψήφιοι δημοσιογράφοι με τη ΝΔ έμειναν εκτός Βουλής

Ωστόσο, υπήρχαν και κάποιοι που δεν κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στο επόμενο κοινοβούλιο. Ένας από αυτούς ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, που εάν και εξελέγη στις εθνικές εκλογές του 2019, η κάλπη της 21ης Μαΐου τον κράτησε μακριά από την τελευταία εκλόγιμη θέση του Νοτίου Τομέα Αθηνών. Εκτός έμεινε και ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Εκτός Βουλής βρέθηκε τόσο ο Γιώργος Αμυράς, πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος που δεν τα κατάφερε να εκλεγεί με τη ΝΔ στα Ιωάννινα, όσο και η Φωτεινή Αραμπατζή (Σέρρες). Θέση στη Βουλή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει και ο Ιάσων Πιπίνης (Λέσβος), ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής και δημοσιογράφος για 18 χρόνια στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, αλλά και στον «Ελεύθερο Τύπο» και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εκτός Βουλής έμειναν επίσης:

  • Σταυρούλα Κουσκουρή (Δυτικός Τομέας Αθηνών)
  • Ευγενία Μπάρα (Δυτική Αττική)
  • Λευτέρης Βαρουξής (Ηλεία)
  • Αννα Μαρία Θ. Βλαγκούλη (Ηλεία)
  • Αντιγόνη Ανδρεάκη (Ηράκλειο)
  • Ελένη Βλάσση (Δημοσιογράφος-σκηνοθέτης / Λασίθι)
  • Μαρία-Ελένη Γυφτέα (Μεσσηνία)
  • Θεοφάνης Κοφίδης (Ροδόπη)
  • Φώτης Καρύδας (Βόρειος Τομέας Αθηνών)
  • Χαρά Ξάνθη (Τρίκαλα)

Εκτός Βουλής και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και παρουσιαστής Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Εκλογές 2023: Ποιοι βγήκαν βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ

Βουλευτές θα έχει στην κοινοβουλευτική του ομάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ανάμεσα σε αυτούς η Πόπη Τσαπανίδου και η Έλενα Ακρίτα που συμπεριλαμβάνονταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος για τις εκλογές τις 21ης Μαΐου.

Μετά από την Περιφέρεια Αττικής και το ρόλο του αντιπεριφερειάρχη, αλλά και τη μη καρποφόρα προσπάθεια για τον Δήμο Αμαρουσίου στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Γιώργος Καραμέρος κατάφερε να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς ανάμεσα στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική, εξασφαλίζοντας έτσι μια θέση στο επόμενο Κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, βουλευτής εξελέγη και η Ράνια Θρασκιά (Α' Θεσσαλονίκης), που πλέον είχε βάλει στην άκρη τον χώρο της δημοσιογραφίας και ασχολείται έντονα στον τομέα της ψυχικής υγείας ως σύμβουλος.

Χρήστος Γιαννούλης (Α' Θεσσαλονίκης), Δώρα Αυγέρη (Β' Θεσσαλονίκης) και Κωνσταντίνος Μπάρκας (Πρέβεζα) κατάφεραν επίσης να εκλεγούν βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσιογράφοι που δεν εξελέγησαν βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν και εκπλήξεις. Για παράδειγμα ο Νίκος Φίλης, πρώην διευθυντής της «Αυγής» και με θητεία σε αρκετά ΜΜΕ, που εκλέχθηκε το 2015 και το 2019 και διετέλεσε υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να εκλεγεί στην Α' Αθήνας.

Εκτός έμεινε και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χατζηνικόλας (Α' Αθηνών), καθώς και η Ανέττα Καββαδία που ήταν υποψήφια στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Στην Ανατολική Αττική, Νάσος Αθανασίου και Ευάγγελος Αντώναρος δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την εκλογή τους, ενώ εκτός έμεινε και ο Γιώργος Βαρεμένος που κατέβαινε στην Αιτωλοακαρνανία.

Εκτός Βουλής έμειναν ακόμα:

  • Γιώργος Κυρίτσης (Νότιος Τομέας Αθηνών)
  • Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (Α' Θεσσαλονίκης)
  • Τζένη Σουκαρά (Κορινθία)
  • Ελένη Ζάχου (Χαλκιδική)
  • Άννα Στεργίου (Θεσπρωτία)
  • Κωνσταντίνος Αγόρης (Καρδίτσα)

Εκτός Βουλής έμεινε και η χήρα του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Δώρα Τσαμπάζη, δημοσιογράφος με μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού που ήταν υποψήφια στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν εξελέγη δημοσιογράφος βουλευτής

Χωρίς δημοσιογράφο στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται σημαντικά στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Όσοι από τον χώρο των ΜΜΕ έβαλαν υποψηφιότητα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν κατάφεραν να εκλεγούν, εάν και κάποιοι ήταν κοντά.

Αναλυτικότερα, με το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να εκλεγούν οι: Δημήτρης Στάμου, Αντώνης Υψηλάντης (Δυτική Αττική), Ανδρέας Παπαδόπουλος (Βόρειος Τομέας της Β' Αθήνας), Χρήστος Μέγας (Άρτα), Γιώργος Καρβουνιάρης (Αχαΐα), Κωνσταντίνα Χαραλαμπίδου (Κιλκίς), Ράνια Αγγελίδου (Α' Αθηνών), Δήμητρα Αναργύρου (Αχαΐα), Γιάννης Κανελλάκης (Δυτικός Τομέας Β' Αθηνών).

Εκτός Βουλής και ο αθλητικογράφος, γνωστός για τη μακροχρόνια παρουσία του στον δημοσιογραφικό χώρο του ελληνικού μπάσκετ, Βασίλης Σκουντής ο οποίος κατέβαινε υποψήφιος στο Ρέθυμνο. Αναδείχθηκε δεύτερος σε σταυρούς και τη μοναδική έδρα του ΠΑΣΟΚ στο νομό την κέρδισε ο Μανώλης Χνάρης.

ΚΚΕ και Ελληνική Λύση

Στο ΚΚΕ βουλευτής εξελέγη για μια ακόμη φορά στην Α' Αθήνας η Λιάνα Κανέλλη, ενώ στο Νότιο Τομέα Αθηνών εξελέγη η Σεμίνα Διγενή.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Αγγελίδης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, αλλά και ο Πάνος Ζάχαρης (σκιτσογράφος), υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας με το ΚΚΕ, δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Τέλος, έναν δημοσιογράφο θα έχει στην επόμενη Βουλή η Ελληνική Λύση, αφού ο Βασίλης Γραμμένος εξασφάλισε μια θέση στην Α' Αθηνών. Από την άλλη, ο παρουσιαστής Φίλιππος Καμπούρης, που ήταν υποψήφιος με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, δεν κατάφερε να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Δείτε επίσης