Πολιτική

Εμφανίστηκε η Τσαπανίδου - Παρούσα στην Κεντρική Επιτροπή δίπλα στους «συντρόφους»

Η ίδια έβαλε τέλος στο όργιο σεναρίων περί παραίτησής της

ΣΥΡΙΖΑ, Τσαπανίδου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Comeback μετά την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 21ης Μαϊου έκανε η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία είχε... μηδενίσει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της ύστερα από τη νύχτα των εκλογών.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης δήλωσε παρούσα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, λίγες ώρες μετά το όργιο σεναρίων περί παραίτησής της.

Τα σενάρια έλεγαν ότι η κυρία Τσαπανίδου είχε υποβάλλει την παραίτησής στον κ. Τσίπρα αμέσως μετά τη συντριπτική ήττα της περασμένης Κυριακής, αλλά εκείνος δεν την αποδέχτηκε.

Η ίδια, πάντως, έσπευσε νωρίτερα την Πέμπτη να διαψεύσει και μέσω διαρροών τα σενάρια αυτά, ενώ ανάλογα έπραξε και το κόμμα.

Τσίπρας: «Όχι στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις» - «Να αλλάξουμε δραστικά»

«Η ευθύνη είναι δική μας που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε». Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη μετά την πανωλεθρία του κόμματος στις κάλπες της 21ης Μαϊου και εν μέσω ενός απίστευτου αλαλούμ στο εσωτερικό της παράταξης, με συντροφικά «πυρά» και αμφισβήτηση του αρχηγού.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε απολογητικός και ενωτικός, καλώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βάλουν τέλος στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. «Μερικοί από μας δείχνουν ότι, ακόμα και σήμερα, δεν έχουν καταλάβει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά, «δείχνοντας» σε στελέχη που παραληρούν.

Δείτε την ομιλία Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή

Τα αίτια της πανωλεθρίας

Όσον αφορά στα αίτια της συντριπτικής ήττας, ο κ. Τσίπρας εντόπισε τρεις αιτίες:

Όπως είπε, η πρώτη αιτία, «κατά την άποψή μου, είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου».

Η δεύτερη αιτία, υπογράμμισε, «ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που, εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας».

Και η τρίτη, παρατήρησε, αλλά καθόλου έσχατη αιτία, «είναι η εικόνα μας. Η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση».

«Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές (σ.σ. έμμεση αναφορά στον Γιώργο Κατρούγκαλο και τα όσα είπε για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 20%), οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα» αναγνώρισε.

«Να αλλάξουμε δραστικά»

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε ότι είναι επείγον να αλλάξει αυτή η εικόνα «Δραστικά. Ριζικά. Άμεσα.

Με ηρεμία, συλλογικότητα, πολιτικό πολιτισμό. Αλλά να αλλάξουμε. Και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα».

Παραδέχθηκε ότι «δεν καταφέραμε τελικά όσο και αν προσπαθήσαμε να αλλάξουμε όσο θα έπρεπε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας. Να αποπνέουμε περισσότερη σοβαρότητα, να λειτουργούμε με περισσότερη συλλογικότητα, να εκπέμπουμε περισσότερη σταθερότητα. Να δίνουμε και να εμπεδώνουμε την αίσθηση ότι είμαστε μια σφιχτοδεμένη ομάδα ανθρώπων, που ξέρει να υποτάσσει το μερικό στο γενικό καλό» και «για αυτό αναλαμβάνω αποκλειστικά την ευθύνη».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «προφανώς υπήρξαν αστοχίες και οργανωτικές αρρυθμίες στην εκλογική μας καμπάνια, αλλά πιστεύω ότι οι βασικές μας απώλειες έχουν να κάνουν με τις αιτίες που προανέφερα. Έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική μας πρόταση. Έλλειμμα εμπιστοσύνης στο κόμμα» και κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές ώστε να περιορίσουμε, να υπερκαλύψουμε αν είναι δυνατόν αυτά τα ελλείμματα» ως εξής:

Να οργανώσουμε από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία μας στη νέα εκλογική αναμέτρηση.
Να ανασυντάξουμε την κεντρική εκλογική επιτροπή και τις εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα.
Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα.
Και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και το λόγο μας τη δική μας αλλαγή και ανανέωση.
Ότι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στη πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να δώσει ένεση ηθικού στα στελέχη του λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει κόμμα εξουσίας.

«Το πρωί της Κυριακής στις 25 Ιούνη, οι κάλπες θα είναι άδειες. Δεν πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δε θα πάμε για να χάσουμε. Δε θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε» τόνισε.

Δείτε επίσης