Πολιτική

Τσίπρας: Χωρίς βηματισμό και σχέδιο στην επόμενη κάλπη - Αυτοκριτική... εξπρές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κήρυξε τη λήξη του «πένθους» και εξέπεμψε σήμα φυγής προς τα εμπρός, τη στιγμή που οι «σύντροφοι» παραληρούν

Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή, ΣΥΡΙΖΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Από την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ χθες, Πέμπτη, δεν γίναμε σοφότεροι. Κοινώς, ο αρχηγός του κόμματος μίλησε για «αλλαγές», τις οποίες ωστόσο δεν διευκρίνισε, τη στιγμή που σίγουρα ο χρόνος των 29 μόλις ημερών που έχει μπροστά του για να αλλάξει το κλίμα και στο εσωτερικό αλλά και στους κόλπους των ψηφοφόρων είναι... ελάχιστος.

Ο κ. Τσίπρας μέσα σε μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επέφερε η πανωλεθρία στις κάλπες της 21ης Μαϊου, πάτησε το «γκάζι» προς τον επόμενο αγώνα δίχως συγκεκριμένο σχέδιο. Κήρυξε τη λήξη του «πένθους» και εξέπεμψε σήμα φυγής προς τα εμπρός, κάνοντας παράλληλα αυτοκριτική... στο πόδι, την ώρα που οι «σύντροφοι» δεν δείχνουν να έχουν λάβει τα μηνύματα των πρώτων εκλογών. Αλλιώς, δεν θα προέβαιναν και στα γνωστά παραληρήματα των τελευταίων ημερών.

Ο πρόεδρος του κόμματος έκανε λόγο για «ευθύνη πρωτίστως δική του» και δήλωσε ξανά παρών στη μάχη, σαλπίζοντας αντεπίθεση. «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για μας ένα οδυνηρό σοκ και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως όμως δική μου. Δεν ισομοιράζεται η ευθύνη. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα στην πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα δεν το έβαλα ποτέ στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη και έδωσα τη μάχη», είπε χαρακτηριστικά.

«Αλλαγές»

«Θέλω σήμερα να σας καλέσω να κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές, ώστε να περιορίσουμε, να υπερκαλύψουμε εάν είναι δυνατόν αυτά τα ελλείμματα. Να οργανώσουμε από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία μας στη νέα εκλογική αναμέτρηση. Να ανασυντάξουμε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τις εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα. Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη αυτά τα νέα δεδομένα και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και το λόγο μας, την δική μας αλλαγή και ανανέωση. Ότι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στην πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, με τις πληροφορίες να λένε πως συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος αναμένεται να λάβουν να δώσουν την επικοινωνιακή «μάχη» ενός θετικού αφηγήματος σε σχέσεις με τις θέσεις και το πρόγραμμα της παράταξης.

Έτσι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι οποίοι θα εξηγήσουν στους Έλληνες πολίτες... τις θετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την καθημερινότητά τους.

Στη μάχη και η Τσαπανίδου

Από την προεκλογική εκστρατεία δεν θα λείπει η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία έκανε comeback μετά την πανωλεθρία. Η ίδια είχε μηδενίσει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της ύστερα από τη νύχτα των εκλογών.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης δήλωσε παρούσα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, λίγες ώρες μετά το όργιο σεναρίων περί παραίτησής της.

Τα σενάρια έλεγαν ότι η κυρία Τσαπανίδου είχε υποβάλλει την παραίτησής στον κ. Τσίπρα αμέσως μετά τη συντριπτική ήττα της περασμένης Κυριακής, αλλά εκείνος δεν την αποδέχτηκε.

Η ίδια, πάντως, έσπευσε νωρίτερα την Πέμπτη να διαψεύσει και μέσω διαρροών τα σενάρια αυτά, ενώ ανάλογα έπραξε και το κόμμα.

Νέοι και ελεύθεροι επαγγελματίες στο ραντάρ

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι νέες καμπάνιες του κόμματος θα είναι θεματικές σε αυτές τις εκλογές, στοχεύοντας σε ομάδες πληθυσμού που «μαύρισαν» τον ΣΥΡΙΖΑ και έριξαν την ψήφο τους στη ΝΔ.

«Μετά τη δεύτερη κάλπη η συνολική αποτίμηση»

Κερδίζοντας χρόνο εν μέσω συντροφικών «πυρών», γκρίνιας, ακόμη και αμφισβήτησης της ηγεσίας του, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα να μπει τέλος στην εσωστρέφεια, λέγοντας πως «μετά τη δεύτερη κάλπη, θα γίνει η συνολική αποτίμηση. Με την άνεση και το χρόνο και τη διάρκεια που πρέπει να γίνει» και τονίζοντας ότι «δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια. Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν» όπως είπε, για να σημειώσει πως «το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας».

Τα «αυτογκόλ»

Στην ίδια κατεύθυνση, εξίσου αιχμηρός εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας και αναφορικά με τα προεκλογικά «αυτογκόλ» στελεχών του. «Άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «οφείλουμε τις επόμενες 30 ημέρες αυτήν την εικόνα να την αλλάξουμε». «Δεν λέω να αλλάξουμε προς το Κέντρο ούτε προς τα Αριστερά, αλλά προς τη σοβαρότητα, προς τη συλλογικότητα» παρατήρησε.

Δείτε επίσης